Senosios tradicijos atgyja šių dienų kontekste

Nors šių dienų kontekste Bumbulinių pavadinimas daugeliui kelią šypsnį, istoriškai – tai itin svarbi ir reikšminga šventė, menanti kadaise Pakruojo dvare šeimininkavusių baronų von der Roppų laikus.

Anuomet tai buvo padėka dvaro darbininkams (bumbulams) už dosnų derlių ir prakaitu apšlakstytą jų triūsą, proga, kurioje susijungia gamta ir žmogaus rankų darbas. Išlaikant pačias svarbiausias krašto tradicijas, Bumbulines nuspręsta atgaivinti. Šiemet tai jau šeštasis jų sezonas, kuriame tarp autentiškų bajoriškų pramogų netrūko ir geriausių šių dienų dvaro linksmybių.

Per barzdą varvantys aludarių atradimai

Pakruojo kraštas žinomas kaip aludarystės sostinė, todėl į Bumbulines kasmet neatsitiktinai suguža geriausi krašto bravorininkai. Ši proga neretai pavadinama ir aludarių derliaus švente, kurioje galima paragauti pačių įvairiausių alaus ar giros rūšių. Šiemet jų pristatyta daugiau kaip trys dešimtys – visos, pasak lankytojų, originalios ir kitur dar neragautos. Kelias jų išbandęs žymiausias italų šefas Lietuvoje – Gian Luca – atviravo, jog liko maloniai nustebintas ir įkvėptas.

„Nebereikia važiuoti kažkur į užsienį, norint paskanauti originalių, netradicinių gėrimų. Vietos aludariai tikrai sugebėjo nustebinti, į Pakruojo dvarą atvežę tikrų šedevrų. Kai kurias rūšis tikrai bandysiu integruoti į kulinariją. Pavyzdžiui, Bumbulinėse atrastą tamsų alų pakeisiu vietoj kavos, gaminant itališką desertą tiramisų“, – festivalio atradimais džiaugėsi Gian Luca.

Pirmasis pasaulio cepelinų valgymo čempionatas

Vis dėlto, daugiausiai azarto, pasak Gian Lucos, atnešė cepelinų valgymo čempionatas. Tai pirmosios visame pasaulyje organizuotas tokio pobūdžio rungtynės, sutraukusios daugybę išalkusių ir lietuviškam kulinariniam paveldui neabejingų dalyvių.

„Tiek gerų emocijų vienoje vietoje – kažkas nerealaus! Čia ne tik puikūs valgiai, gardūs gėrimai, bet ir tikri lietuviški pokštai, kurie ne tik man, bet ir daugeliui svečių buvo didelis atradimas. Manau, kad turite kuo didžiuotis – tokio dvaro ir tokios autentiškos šventės gali pavydėti bet kuri pasaulio šalis“, – susižavėjimo neslėpė Gian Luca.

Žymus šefas taip pat išbandė ir kitas tradicines Bumbulinių pramogas: kaip ir kiti svečiai jis buvo kviečiamas dalyvauti netikro avino metimo rungtyje, save išbandyti šeimų varžytuvėse, vėžintis karieta ar pasiduoti sukčių vilionėms.

Organizatorių teigimu, šiųmetės Bumbulinės, kaip ir ankstesniais metais, vyks kiekvieną šeštadienį, kol rudens spalvos puoš aplinką. Be daugybės jų metu vykstančių pramogų, svečiai taip pat kviečiami mėgautis vėlyvųjų žiedynų gausa, aplankyti dvaro menes ir išbandyti čia siūlomas patirtis.