Universalus gyvybės draudimas verslui

Jei anksčiau darbo rinkoje kone vienintelė motyvacija buvo už darbą gaunamas atlygis, tai šiais laikais demografinė padėtis, besikeičiančios verslo sąlygos, milžiniška darbo rinkos dinamika ir su tuo susiję iššūkiai verčia verslo pasaulį ieškoti sprendimų, kaip motyvuoti ir išsaugoti savo darbuotojus, o pačius darbuotojus atsakingai žvelgti į savo finansinę ateitį ir prisiimti už ją atsakomybę.

„Išmintingi ir plačiau į bendrą paveikslą žvelgiantys darbdaviai supranta, kad šiame kontekste darbuotojai yra svarbiausi, todėl ieško būdų, kaip dar, apart atlygio, galėtų prisidėti prie jų gerovės. Vieni motyvuoja priedais, kiti – įvairiomis veiklomis ar dovanomis, o dar kiti – prisideda prie darbuotojų sveikatos apsaugos ir finansiškai stabilaus gyvenimo senatvėje“, – sako finansų konsultantė.

Kaip populiariausias finansines paslaugas verslui, specialistė išskiria universalų gyvybės draudimą ir pensinį kaupimą, kurie ilgalaikėje perspektyvoje gali atnešti didelę naudą ne tik įmonės darbuotojams, bet ir pačiai įmonei.

„Investicinis darbuotojų gyvybės draudimas suteikia galimybę apdrausti darbuotojų gyvybę ir sveikatą bei motyvuoti juos mažesnėmis nei darbo užmokesčio sąnaudomis. Šį draudimą galima rinktis tiek siekiant prisidėti prie darbuotojo kapitalo kaupimo ateičiai, tiek ir norint rūpintis jų sveikata per papildomas apsaugas: stacionaraus gydymo draudimą, draudimą nuo nelaimingų atsitikimų ar kritinių ligų draudimą“, – aiškina J. Sabaliauskienė.

Pasak jos, šį universalų gyvybės draudimą galima modeliuoti priklausomai nuo darbdavio ar darbuotojo poreikių.

„Pavyzdžiui, klientas gali pasirinkti, kad draudimas bus orientuotas tik į apsaugas, kas reiškia, kad įmoka kaupime nedalyvaus. Tuo metu pasirenkant kaupimo paslaugą, pensinį kaupimą, įmoka atlieka tik kaupimo funkciją. Tačiau idealiu atveju – darbdavys didžiausią vertę kuriančius darbuotojus ir draudžia, ir daro įmokas į jų pensinį fondą“, – teigia „Allianz Lietuva“ atstovė.

Didesnis produktyvumas ir lojalumas darbdaviui

J. Sabaliauskienės pasiteiravus, kokia naudą gauna darbdavys, kuris pasirūpina gyvybės draudimu savo darbuotojams ar prisideda prie jų kaupimo pensijai, finansų konsultantės teigimu, tokioms įmonėms darbuotojai atsilygina aukšta motyvacija ir gerais darbo rezultatais.

„Pirmiausia, tai didina darbuotojų lojalumą ir pasitenkinimą darboviete. Kiekvienas žmogus, pradėjęs dirbti naujoje darbo vietoje, nori jaustis saugiai, komfortabiliai ir būti garantuotas dėl savo ateities. Tad kai darbuotojas žino, kad darbdavys yra ne tik pasirengęs jam suteikti geras darbo sąlygas, konkurencingą atlyginimą, bet ir papildomas naudas, jis gali nebesijaudinti dėl savo ateities ir savo laiką bei energiją skirti produktyviam darbui“, – sako J. Sabaliauskienė.

Negana to, įmonė, suteikdama papildomas finansines naudas savo darbuotojams, visuomenėje kuria palankaus ir socialiai atsakingo darbdavio įvaizdį.

„Patrauklus darbdavio įvaizdis kuria ilgalaikius ryšius su esamais darbuotojais, pritraukia naujų talentų ir garantuoją šviesią ateitį pačiai įmonei. Šimtmečiais gyvuojančios kompanijos įvairiomis strategijomis motyvuodamos esamus darbuotojus užsitikrina, kad ateinančios darbuotojų kartos būtų dar pažangesnės ir efektyvesnės. Todėl darbuotojai rūpinasi savo vaikų lavinimu, o darbdavys – darbuotojo finansinės gerovės užtikrinimu, jam sulaukus pensinio amžiaus“, – sako finansų konsultantė.

Sprendimas rūpintis darbuotojo gerove, pasak pašnekovės, leidžia darbdaviui naudotis ir palankia mokestine aplinka, GPM lengvata.

Saugumas ir stiprūs pamatai ateičiai

Na, o ką iš to „laimi“ darbuotojai? Be to, jog priklausomai nuo parinktų apsaugų universaliame gyvybės draudime, darbuotojai gali gauti išmokas gydantis stacionare, nelaimingų atsitikimų ar kritinių ligų atveju, papildoma nauda, pasak finansų konsultantės, yra galimybės kaupti kapitalą ateičiai.

„Kas liečia maksimalų kaupimą, kai kurios įmonės ne tik moka įmokas į pensinį fondą už darbuotojus, bet ir skatina prie kaupimo prisidėti ir juos pačius. Pavyzdžiui, 5 proc. moka įmonė, o 3 proc. darbuotojas. Tokiu būdu darbdavys prisideda prie darbuotojo finansinės disciplinos ugdymo ir uždirbtų pajamų valdymo, ne tik jas išleidžiant, bet ir atsidedant. Tokie solidarūs namų darbai užtikrina, kad darbuotojas, sulaukęs pensijos, galės gyventi oriai ir leisdamas sau bent jau 70-80 proc. to, ką galėjo leisti būdamas darbingo amžiaus.

Verta paminėti ir tai, kad jei įmoka susideda iš dviejų dalių (darbuotojo ir darbdavio), pagal galiojantį įstatymą, yra taikoma GPM lengvata darbuotojo įmokai.

„Allianz Lietuva“ vyresnioji patarėja Judita Sabaliauskienė

Nelaukite, kol kažkas nuspręs už jus

Jei jūsų darbdavys neskatina kaupimo ateičiai, tačiau norime užsitikrini stabilias pajamas sulaukus senatvės arba turime planų, kuriems reikalingas kapitalas, „Allianz Lietuva“ finansų konsultantės teigimu, kaupti ateičiai galime ir savarankiškai.

„Lygiai taip pat, kaip juridiniai asmenys, taip ir fiziniai asmenys gali pasinaudoti gyvybės draudimo investicinių instrumentų naudomis. Skaičiavimai rodo, kad vien tik „Sodros“ pensijos ir netgi II pensijų pakopos pinigų vadinamai oriai senatvei gali neužtekti, todėl norint užsitikrinti galimybę tęsti pilnavertį gyvenimą išėjus į pensiją, reikalingi papildomi finansai. Ir čia į pagalbą ateina per gyvenimą reguliariomis įmokomis savarankiškai sukauptas kapitalas“, – teigia J. Sabaliauskienė.

Kalbėdama apie investicinio draudimo kainą ir atsiperkamumą, specialistė sako, kad reikėtų atsakyti į paprastą klausimą, ką galima nuveikti su 100 eurų šiandien ir ką su sukauptais, tarkime, 6500 eurų po penkerių metų?

„Išleisti pinigai niekada nevirs sukaupta verte, juos reikės uždirbti iš naujo, todėl laikas ir disciplina kaupime yra labai svarbūs faktoriai. Kuo anksčiau pradėsime, tuo didesnį kapitalą sukaupsime, ir atvirkščiai. Juk 0 plius 0 visada bus 0, tačiau 1 plius 1 visada bus 2. Tad tik priimdami sprendimą kaupti, galėsite tikėtis realių rezultatų, t.y. užauginto kapitalo ateičiai“, – sako finansų konsultantė.