Prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, populiariausių daržovių TOP tradiciškai karaliauja bulvės, svogūnai, pomidorai, agurkai, morkos. Visas jas matote žemiau esančiame paveikslėlyje, tačiau kažkas čia ne visai teisinga. Gal žinote, kas? Pasufleruosime: dvi iš šių daržovių – visai ne daržovės. Kurios? Teisingą atsakymą rasite tekste.
Daržovės – visai ne daržovės
Esame įpratę valgomus augalus skirstyti į daržoves ir vaisius. Tačiau skirstymas „vaisius“ ar „daržovė“ priklausomai nuo to, kas esate – botanikas ar kulinaras. Štai kulinarui dvejonių, kur padėti pomidorus ir agurkus, tikrai nekils – jie keliaus prie daržovių. O botanikos mylėtojai greičiausiai paprieštaraus, juk tai – tikrų tikriausi vaisiai!
Pagal botaninį apibrėžimą, vaisius yra sėklas vedantis darinys, kuris vystosi iš žydinčio augalo mezginės, o daržovės – tai maistui tinkamos žolinių augalų dalys: sugumbėjusios šaknys, stiebai ir kitos sultingos dalys. Taigi bulvė, morka ar kopūstas yra daržovės, o pomidorai ir agurkai – vaisiai.
Sezonų kaita iš populiariausių sąrašo neišstumia
Daržovės – ne tik šviežios, bet ir raugintos ar marinuotos – mitybos racione turi užimti deramą vietą. Tad tikrai neatsitiktinai daugumoje prekybos tinklo „Iki“ parduotuvių pirmiausia klientus pasitinka šviesus, erdvus ir pasirinkimu visuomet gausus vaisių bei daržovių skyrius.
Prekybos tinklo komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė neslepia pasididžiavimo tuo, kad tinklui priklausančios parduotuvės jau seniai lietuviams asocijuojasi su kokybe ir įvairove. Pirkėjams pro akis tikrai neprasprūsta lietuviškos gėrybės – vietos ūkininkų užaugintos, tad pasižyminčios maksimaliu šviežumu ir gera kaina, tačiau į krepšelius dažnai keliauja ir vitaminų kupini atvykėliai iš tolimųjų kraštų – įvairiaspalvės paprikos, saldžiosios bulvės, baklažanai.
„Geriausias kainos ir kokybės santykis – prioritetas ir pirkėjams, ir mums, todėl esame be galo dėkingi, kad mūsų pastangas klientai mato bei vertina. Džiaugiamės galėdami pateisinti ir net pranokti jų lūkesčius dėl šviežių vaisių, daržovių kokybės, nes apie tai yra ir mūsų šūkis „Arčiau tavęs“ – juk kuo arčiau, tuo šviežiau“, – sako G. Kitovė.
Vaisius bei daržoves papildomai tikrina mini–laboratorijoje
G. Kitovė pasakoja, kad populiariausių daržovių penketukas praktiškai nesikeičia ištisus metus, nors kintantys sezonai ir įneša šiokių tokių permainų. Pavyzdžiui, pavasarį laukiamiausi švieži agurkai, ridikėliai, salotos, o rudenį karaliauja bulvės, svogūnai, lentynose pilna moliūgų.
„Savo parduotuvėse turime begales akcijų, tačiau jokių nuolaidų vaisių ir daržovių kokybei nedarome. Tam, kad užtikrintume šviežumą ir kokybę, esame įdiegę 3 lygių patikrą. Nė viena partija į lentynas parduotuvėse nepatenka nepraėjusi griežtos kontrolės“, – sako G. Kitovė.
Iš tiekėjų rankų gautos ir akredituotose laboratorijose patikrintos šviežios gėrybės keliauja ne į sandėlius ar į parduotuves, o visų pirma – į mini laboratoriją ant ratų, kuri įkurta priėmimo skyriuje. Laboratorijoje atliekami patys įvairiausi tyrimai: tikrinamas vaisių tvirtumas, cukraus koncentracija, sulčių kiekis, netgi žiūrima, ar spalva atitinka nustatytus kriterijus.
Praėję patikrą vaisiai, uogos ir daržovės keliauja į skirtingų temperatūrų sandėlius, kad būtų pasirūpinta pačiomis tinkamiausiomis sąlygomis įvairioms rūšims. Tačiau jie ten neužsiguli – yra operatyviai paskirstomi ir iškeliauja į parduotuves visoje Lietuvoje.
Parduotuvėse darbuotojai reguliariai patikrina, ar sodo ir daržo gėrybės lentynoje tebeatitinka reikalavimus aukščiausiai kokybei ir šviežumui. Juos kelis kartus per dieną apžiūri, perrenka, papildo šviežiais.