Kiekvieno padažo esmė yra labai paprasta – pagardinti maistą. Lietuviškų pagardų gamintojai bendrovė „Daumantai LT“ pastebi, kad pirkėjai padažus mėgsta ir vertina, o maisto ruošimas ar jo pateikimas sunkiai įsivaizduojamas be mėgstamų pagardų.

Dabar jų pasirinkimas – dar įvairesnis. „Daumantai LT“ technologai sukūrė analogų Lietuvoje neturinčius becukrius pomidorų padažą bei kečupą. Saldumas pomidorų padaže išgaunamas vieninteliu būdu – iš pomidorų, kečupe taip pat nėra pridėtinio cukraus, fruktozės, saldiklių ar konservantų, o jo sodrų skonį praturtina aromatingi natūralūs prieskoniai: saldžiosios raudonosios paprikos, kvapnieji gvazdikėliai ir cinamonas.

Daumantų padažas

„Vienas didžiausių atradimų ir technologams, kūrusiems šiuos produktus, komplimentų: kad produktas – tik su natūraliais cukrais, kurie išgaunami iš pomidorų, bet ne saldiklių. Mat kai kurie gamintojai cukrų mėgsta pakeisti dirbtiniais saldikliais, o tai dar blogiau. Šiuo atveju to nėra. Cukrus gaunamas tik iš natūralių produktų“, – teigia dietistė R. Bogušienė.

R. Bogušienė taip pat akcentuoja tokių produktų naudą: termiškai apdoroti pomidorai net labiau rekomenduojami vartoti nei švieži, nes geriau pasisavina juose esantis likopenas –  natūraliai vaisiuose ir daržovėse esanti biologiškai aktyvi ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminti medžiaga.

Dar viena padažo be pridėtinio cukraus nauda – labiau jaučiamas natūralaus pomidoro skonis. 

Daumantų padažas

Be to, šie pagardai geras pasirinkimas tiems, kurie itin rūpinasi savo mityba: įprastuose kečupuose yra apie 20 gramų cukraus 100 gramų produkto, becukriuose pagarduose – tik 6 gramai cukraus, kuris gaunamas tiesiai iš pomidorų. Tokius produktus renkasi dvi grupės žmonių. Pirmoji – tie, kurie siekia sumažinti savo kūno svorį ir atidžiai skaičiuoja suvartojamas kalorijas ar laikosi dietos. Antroji – apskritai sveiką gyvenimo būdą propaguojantys, sportuojantys žmonės.

Mitas, jog padažas be pridėtinio cukraus galioja trumpesnį laiką. Kadangi produktai yra termiškai apdorojami, jų galiojimui cukrus reikšmės neturi.

R. Bogušienė sako, kad Lietuvos gamintojų pagarduose ir šiaip dažniausiai yra mažiau cukraus bei kitų priedų, nei atvežtiniuose, juose taip pat daugiau pomidorų: „Tad skaitykite produkto sudėtį ir, jei randate geresnės sudėties, visada rinkitės Lietuvos gamintojo produkciją.“