„Kuomet mėsa šviežia, tuomet ji ir kokybiška“, – sako „Rivonos“ mėsinės vadovas Juozas Lebrikas. Prekybos tinklui „Norfa“ priklausanti mėsinė turi modernią savo skerdyklą, tad vos atvykusi mėsa yra paskerdžiama ir paskirstoma į skirtingas prekybos tinklo parduotuves, tokiu būdu užtikrinant ne tik šviežumą bei kokybę, bet ir pačias geriausias kainas.

Į moderniausią įrangą investavo daugiau nei 8 milijonus eurų

Šilalės rajone, Struikų kaime, įsikūrusioje mėsinėje per mėnesį pagaminama virš 600 tonų mėsos gaminių produkcijos, daugiau nei 150 skirtingų gaminių – nuo vasarą itin populiarių ir pirkėjų pamėgtų šašlykų, kepsnių ar šviežių dešrelių, iki vytintų ar rūkytų mėsyčių, vyniotinių bei mėsos slėgtainių.

„Mūsų mėsinė – tai didelė mėsos perdirbimo įmonė, pagal technologinius procesus sudalinta į skirtingus cechus – turime modernią skerdyklą, išpjaustymo, mėsos pusgaminių gamybos ir pakavimo bei kitus cechus. Įmonė nuolatos investuoja į naujoves, tad drąsiai galima sakyti, kad ši mėsinė – viena moderniausių Lietuvoje, – sako J. Lebrikas. – Mėsos gamyboje modernizuota apie pusė įrenginių. Čia sudėti patys naujausi žmonių pasiekimai, kainuojantys šimtus tūkstančių eurų – tokie, kokių greičiausiai nepamatysite niekur kitur Lietuvoje. Naujų ir modernių įrenginių dėka galime pagaminti didesnį kiekį produkcijos, nedidindami darbo krūvio esamiems darbuotojams“.

Skerdiena

Per penkerius pastaruosius metus įmonė pribrendo išties svarbiems pokyčiams. Buvo įsigytos naujos gamybos priemonės, baigta diegti nauja gamybos ir apskaitos sistema, o 2022 metais pastatyta moderniausia Baltijos šalyse skerdykla, kurioje paskerdžiama iki 160 kiaulių per valandą – kone tris kartus daugiau, nei galėjo leisti senosios skerdyklos pajėgumai. Tarp kitų privalumų – ir geresnė mėsos kokybė, dar didesnis šviežumo užtikrinimas, geresnės sąlygos darbuotojams.

Vien skerdyklos atnaujinimu neapsiribota – prie Šilalės rajone esančios mėsinės pastatytas vištienos perdirbimo cechas, kuris per mėnesį pagamina apie 150 tonų įvairių vištienos gaminių. Dešrų gamybos ceche buvo pastatytos 2 modernios pilnai automatizuotos Sorgo rūkymo kameros su atšaldymu, taip pat naujai įrengtos 4 vytintų ir šaltai rūkytų dešrų rūkymo ir brandinimo kameros.

Mėsa parduotuves pasiekia iš Lietuvos ūkių

„Rivonos“ skerdykloje skerdžiamos ne tik kiaulės, bet ir galvijai, veršeliai bei avys. Visi gyvuliai perkami tik iš Lietuvos kompleksų bei ūkių, tiesiai iš augintojų. Mėsos kokybei taikome itin aukštus reikalavimus, tad ne vienerius metus dirbame išskirtinai tik su tais ūkiais ir tiekėjais, kurių ūkiuose paisoma auginimo technologijų“, – sako mėsinės vadovas.

Pastačius naują skerdyklą, permainos pasijautė visame procese – nuo skerdimo pradžios iki mėsos išvežimo į prekybos vietas. Pavyzdžiui, vien tai, kad naujojoje skerdykloje pasirenkamas apsvaiginimo būdas dujomis, lemia, kad kiaulės patiria mažiau streso, o tai veikia ir pačios mėsos kokybę: mažėja jos rūgštingumas.

Moderniausia įranga leidžia užtikrinti dar kokybiškesnį mėsos svilinimą bei valymą, tad skerdiena odos pusėje išlieka gerokai švaresnė. Dėl naujausių technologijų 2–3 kartus sutrumpėjo ir mėsos atvėsinimo laikas, todėl šviežia kiauliena parduotuves pasiekia dar greičiau.

„Mėsos kelias iš „Rivonos“ mėsinės į parduotuves prasideda nuo planavimo – planuojame, kiek ir kokių gyvulių turime padieniui nupirkti ateinančią savaitę. Viskas kruopščiai derinama su augintojais, tad numatytas gyvulių kiekis į skerdyklą atvyksta kiekvieną dieną nustatytu laiku“, – pasakoja J. Lebrikas.

Kiaulienos sprandinės šašlykas

Skerdykloje gyvuliai pirmiausia patikrinami veterinarų, o gavus jų leidimą yra skerdžiami. Norint, kad skerdiena pasiektų reikiamą temperatūrą ir galėtų keliauti į prekybos tinklo parduotuves, anksčiau prireikdavo mažiausiai paros. Dabar gyvuliai porą valandų vėsinami šokinio atvėsinimo kameroje prie -22 laipsnių ir vėliau laikomi apie 8 valandas 0 - +4 laipsnių temperatūroje. Dėl šio proceso į parduotuves skerdiena gali būti vežama jau po 8–12 valandų.

Skerdykla dirba pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus ir šio poreikio ribų neperžengia. Šviežia mėsa nesandėliuojama – po pirminio apdorojimo iškart išvežama paskirstyti po parduotuves.

„Kadangi dėl modernios įrangos mėsos atšaldymo procesas stipriai sutrumpėjo, dar tos pačios dienos vakarą skerdiena pagal užsakymus sukraunama į specialiai tam skirtas transporto priemones ir pristatoma į prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves. Tokiu būdu užtikrinamas trumpiausias kelias nuo mėsos augintojų iki vartotojų, o mūsų pirkėjai kasdien gali mėgautis šviežiausia ir kokybiškiausia mėsa už patrauklią kainą“, – sako „Rivona“ mėsinės vadovas J. Lebrikas.

Šaltinis
Temos
Projektas „NORFA Mėsos klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją