Vieno kąsnio užkandžiai, dar vadinami „canapes“, gimė XIX amžiaus Prancūzijoje. Jų pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio „canapé“, reiškiančio sofą – mat šie maži sumuštinukai primena miniatiūrines sofas su „sėdinčiais“ ant jų ingredientais.
Istoriškai vieno kąsnio užkandžiai buvo prabangos ir gero tono ženklas, kuriuo aristokratų namuose siekta nustebinti svarbius svečius rafinuotais skoniais. Laikui bėgant, jie virto universalia vaišių kultūros dalimi, pritaikoma tiek įmantriems banketams, tiek šeimos šventėms. Šiandien tokie užkandžiai pasiekia mūsų stalus pačiomis įvairiausiomis formomis ir skonių kombinacijomis, o tuo pačiu suteikia progą išlaikyti kuklų biudžetą.
Kad kūrybinių minčių virtuvėje nepritrūktų, verta iš anksto apgalvoti užkandžių sudėtį ir pasinaudoti patraukliais pasiūlymais. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad pirkėjai, planuodami šventinį meniu, vis dažniau ieško paprastų, tačiau kokybiškų ingredientų.
„Mūsų pirkėjai prieš šventes vis aktyviau į pirkinių krepšelius dedasi ilgesnio galiojimo produktus – vytintus mėsos gaminius, įvairius konservus, sūrius, trapučius, gurmaniškus pagardus. Tokie produktai leidžia patogiai susikomplektuoti pagrindinius šventinio stalo ingredientus neišlaidaujant ir sumaniau pasirūpinti gausiu Kalėdų stalu“, – pastebi G.Kitovė.
Ji atkreipia dėmesį, kad tokia iš anksto apgalvota strategija pasiteisina – padeda sutaupyti laiko virtuvėje ir ramiai sutikti šventes, kai paskutinę minutę telieka pasirūpinti smulkmenomis.
Štai gruodžio 12-15 prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse vyksta „Maisto fiesta“, kurios metu su lojalumo kortele taikoma 40 proc. nuolaida aliejui ir padažams, konservams, prieskoniams, šaldytiems produktams, kavai, arbatai, saldainiams ir saldainių dėžutėms, taip pat gazuotam ir negazuotam vandeniui. Pasinaudoti patraukliais pasiūlymais – paprasta. Kiekvieną savaitę „Iki“ leidinyje galite rasti nuolaidų tūkstančiams prekių. Visą kainų leidinį galite peržiūrėti čia.
Karšti klasikiniai sumuštinukai
Kas neprisimena šių kvapnių, auksinės spalvos sumuštinukų, kurių aromatas sklisdavo iš kiekvienos šventinės virtuvės? Tai tikras lietuviškų vaišių veteranas – paprastas, bet visada laukiamas svečias ant šventinio stalo. Vos kelių ingredientų derinys, pašildytas orkaitėje, virsta gardžiu užkandžiu, kurį pamėgo ir maži, ir dideli. Puikus įrodymas, kad kartais paprasčiausi receptai tampa nepamainomais klasikais.
Reikės: sumuštinių duonos, didesnės morkos, 100 g fermentinio sūrio, dviejų skiltelių česnako, trijų šaukštų majonezo, pipirų pagal skonį.
Gaminame:
Jei duonos riekelės didesnės, jas padalijame į kelias lygias dalis
Stambesne tarka sutarkuojame morką ir sūrį, pasmulkiname česnaką
Sumaišome visus ingredientus ir tepame juos ant duonos riekelių
Pašauname kelioms minutėms į orkaitę.
Traškučių kąsneliai su silke
Ieškote, kaip nustebinti svečius netikėtu skonių deriniu? Šis užkandis – tai žaisminga klasikinės silkės interpretacija, kur tradicija susitinka su dabartimi. Bulvių traškučiai tampa netikėtu, bet tobulu pagrindu švelniam avokado kremui ir klasikinei silkei.
Reikės: silkės filė, mėgstamų bulvių traškučių, prinokusio avokado, citrinos sulčių, druskos ir pipirų.
Gaminame:
Avokadą sutriname šakute, pagardiname druska, pipirais ir citrinos sultimis.
Silkę supjaustome gabalėliais.
Ant traškučio klojame avokado, dedame gabalėlį silkės.
Jeigu norisi, galima papuošti šviežiais žalumynais ar itin smulkiai pjaustytais pomidorais.
Sūrio spurgytės su žolelėmis
Šie miniatiūriniai sūrio kamuoliukai – tai prancūziško gougères interpretacija, pritaikyta šventiniam stalui. Lengvos, orios ir kvapnios spurgytės tiesiog tirpsta burnoje ir kelia norą paragauti dar ir dar.
Reikės: 250 g varškės sūrio, 2 kiaušinių, 100 g sviesto, 100 g miltų, džiovintų žolelių (rozmarino, čiobrelio), druskos.
Gaminame:
Sūrį sutarkuojame, sumaišome su išlydytu sviestu ir kiaušiniais
Suberiame miltus, žoleles, druską ir gerai išminkome
Formuojame mažus rutuliukus
Kepame 180 laipsnių orkaitėje 12-15 minučių iki auksinės spalvos
Traškūs bruschetta žiedeliai
Šis itališkos virtuvės įkvėptas užkandis – tai miniatiūrinė klasikinės bruschettos versija, kur kiekvienas kąsnis tampa mažu gardžiu atradimu. Vietoj įprasto batono riekės naudojami maži duonos žiedai suteikia elegantiškumo ir žaismingumo.
Reikės: baltų duonos riekelių, rikotos, vyšninių pomidoriukų, česnako, šviežio baziliko, aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus, balzamiko kremo, druskos ir pipirų.
Gaminame:
Duonos riekeles išpjauname žiedo forma (galima naudoti stiklinę, puodelį), paskrudiname orkaitėje su trupučiu alyvuogių aliejaus
Rikotą sumaišome su druska, pipirais, smulkintu česnaku ir alyvuogių aliejumi
Pomidoriukus smulkiai supjaustome
Ant paskrudintų žiedų tepame sluoksnį paruoštos rikotos kremo ir rikiuojame pomidorus
Papuošiame balzamiko kremo lašeliu ir šviežiu baziliko lapeliu
Šokoladiniai datulių kąsneliai
Šie saldūs, bet be pridėtinio cukraus užkandžiai – puikus desertas tiems, kurie ieško sveikesnės alternatyvos tradiciniams saldumynams. Datulės su šokoladu ir riešutais sukuria prabangaus skonio įspūdį, nors gamyba itin paprasta.
Reikės: datulių be kauliukų, juodojo šokolado, graikinių riešutų, žiupsnelio jūros druskos.
Gaminame:
Datules perpjauname išilgai, įdedame po riešuto gabalėlį
Ištirpiname šokoladą vandens vonelėje
Datules pamirkome ištirpintame šokolade iki pusės
Pabarstome smulkia jūros druska ir leidžiame sustingti.