Kokybiškas miegas naktį – ko gero, geriausia, ką galime sau duoti. O patogiame, tamsiame, vėsiame ir tyliame miegamajame ilsėtis yra kur kas lengviau. Ekspertės įvardija šešis esminius gero miego faktorius ir pataria, kaip lengvai pritaikyti juos savo miegamajame.

1. Tvarka. Neuromokslininkė ir miego tyrėja Laura Bojarskaitė teigia, kad netvarkinga, apkrauta miegamojo aplinka smegenims kelia stresą, o šis yra didžiausias kokybiško miego priešas, nes trukdo kūnui atsipalaiduoti ir ilsėtis. Pasak IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovės Mortos Bučinskienės, viena dažniausių klaidų namuose – per mažas daiktams laikyti skirtų baldų skaičius, manant, kad tai padės sutaupyti vietos ir nepakrauti erdvės. Iš tiesų yra priešingai: vietos neturintys daiktai tik dar labiau sujaukia kambarius, nes įvairūs daiktai ir drabužiai ima kauptis ant paviršių, o netvarkinga erdvė vizualiai sumažėja. Taigi, didesnė spinta ar komoda padėtų sukurti atvirkštinį efektą: nors papildomas baldas ir užima daugiau vietos, paslėpus daiktus jame, pats kambarys atrodo erdvesnis, švaresnis ir tvarkingesnis.

IKEA miegamojo baldai

Jei reikia sutalpinti daugiau daiktų, išnaudokite visą kambario aukštį: virš langų pritvirtinkite lentynų, ant miegamojo durų pakabinkite specialią kabyklą (BROGRUND už 7,99 Eur), drabužių spintoje – papildomą kabyklėlę (KOMPLEMENT už 2 Eur) ar daugiau kabliukų, o kosmetiką ir papuošalus sudėkite į dėžutes, kad paskui būtų paprasčiau rasti.

IKEA miegamojo baldai

2. Komfortas. Bene svarbiausi atributai, nuo kurių prasideda geras miegas, yra tinkamai parinkta pagalvė ir patogus čiužinys. Jei čiužinys per kietas, jausitės lyg gulėdami ant lentos, nes klubams ir pečiams reikia paviršiaus, galinčio ties jais įdubti, antraip kitos kūno dalys jums gulint neturės kur atsiremti ir kybos ore. Per minkštas čiužinys taip pat nebus patogus – į jį susmigsite per giliai, o kūnas negaus reikiamos atramos, miegant bus sunkiau apsiversti, pakeisti padėtį. Gerai parinktas čiužinys suteikia atramą ten, kur jos labiausiai reikia: ties klubais ir pečiais; gulint ant jo, tarp kūno ir paties čiužinio nelieka oro tarpų. Tai reiškia, kad miego metu stuburas išlieka taisyklingoje padėtyje, o raumenys gali atsipalaiduoti. Kad miegoti būtų dar patogiau, atsakingai rinkitės ir pagalvę – ji turėtų būti tinkamo aukščio, pritaikyta jūsų miego įpročiams, nei per kieta, nei per minkšta.

IKEA miegamojo baldai

3. Tamsa. Pasak neuromokslininkės, ryškus apšvietimas gali neigiamai veikti miego kokybę, nes šviesa per akis pasiekia smegenis net ir tada, kai esame užsimerkę. Interjero dizainerė siūlo sprendimą – pritemdyti kambarį padės langų tekstilė: temdančiosios užuolaidos ir šviesai nepralaidžios žaliuzės. Pakabinus jas, miegamajame bus tamsiau, ramiau ir jaukiau. Be to, galėsite mėgautis privatumu, nes pro jas iš lauko nieko nesimatys nei dienos, nei nakties metu. Naktines užuolaidas lengva derinti su įvairių stilių dieninėmis užuolaidomis ir žaliuzėmis. Tankus audinys puikiai izoliuoja išorinį triukšmą, tad jas galima naudoti ir kaip kambario pertvarą, pavyzdžiui, jei norite atskirti poilsio kampelį svetainėje.

IKEA miegamojo baldai

4. Tinkama temperatūra. Dr. L. Bojarskaitės teigimu, norint greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti, mūsų kūno temperatūra turi nukristi 1 °C. Tai priklauso ne tik nuo temperatūros miegamajame, bet ir nuo antklodės. Poilsio kokybė gali nukentėti ir tada, kai esame užsikloję per šiltai, ir tada, kai miegoti vėsoka. Pasak neuromokslininkės, rekomenduojama miegamojo temperatūra yra apie 18 °C. O jei nėra galimybės atvėsinti kambarį, daugiau dėmesio galima skirti renkantis antklodę. Interjero dizainerė pataria keisti antklodes pagal sezoną: šiltuoju metų laiku naudokite vėsesnę, kad jaustumėtės patogiai ir neperkaistumėte, o rudenį ir žiemą rinkitės šiltesnę. Universalus sprendimas – visiems metų laikams tinkama antklodė SMÅSPORRE. Rinkinį sudaro dvi dalys: šilta ir vėsesnė antklodės, kurias galima naudoti atskirai arba abi kartu.

IKEA miegamojo baldai

5. Švarus miegamojo oras. Anot mokslininkės, kambaryje, kuriame per mažai deguonies, yra per drėgna ar per sausa, miegosime prasčiau. Jai antrina ir interjero dizainerė, primindama, kad švarus oras prasideda nuo švaros namuose. Daiktus laikykite taip, kad ant jų nesikauptų dulkės, reguliariai siurbkite kilimus, o paviršius valykite drėgna šluoste. Jei negyvenate labai užterštoje vietoje, įpraskite kasdien praverti langus ir išvėdinti namus. Geriausia tai daryti naktį, kai oras lauke švariausias. Norint sužinoti, kokiu oro kvėpuojate namuose, pravers išmanusis oro kokybės matuoklis VINDSTYRKA. Jame įtaisytas jutiklis tikrina patalpų orą pagal kenksmingų dalelių kiekį, temperatūrą, santykinę drėgmę ir bendrąjį lakiųjų organinių junginių kiekį. Stebint šiuos rodiklius, lengviau daryti įtaką savo namų oro kokybei, o norint atsikratyti dulkių ir kitų taršių dalelių, kartu galima įsigyti ir oro valytuvą.

IKEA miegamojo baldai

6. Triukšmo lygis. L. Bojarskaitė pabrėžia, kad labiausiai miegą trikdo netikėti, staigūs, nenuspėjami garsai – jie smegenims signalizuoja pavojų. Tiems, kas miega jautriau, norint kokybiškai pailsėti, tiesiog būtina tyla ir ramybė. Pasak M. Bučinskienės, kad ir koks triukšmas trukdo miegoti – katės kniaukimas kitame kambaryje ar rytais anksti nubundantys kaimynai – yra veiksmingų būdų jam prislopinti. Keletas iš jų: garsą sugeriančios plokštės ir storo audinio užuolaidos (pavyzdžiui, BENGTA už 12 Eur), galinčios sumažinti triukšmo lygį ir padedančios susikurti ramią miego aplinką.

IKEA miegamojo baldai

IKEA skatina išsimiegoti

Naujausia IKEA apklausa atskleidė, kad kas trečias šalies gyventojas prabudęs ryte dažniausiai nesijaučia pailsėjęs, o kas ketvirtas – nuolat jaučia miego trūkumą. Siekdama įgyvendinti savo viziją – kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui – šį sezoną IKEA ragina atkreipti dėmesį į miego, kaip laimingo gyvenimo pagrindo, svarbą. Daugiau ekspertų patarimų geram miegui rasite čia.