Pasak neuromokslininkės dr. Lauros Bojarskaitės, visi sprendimai, susiję su miegamojo dizainu (nuo pasirinktos patalynės, triukšmo ir šviesos lygio iki interjero spalvų), gali turėti didelės įtakos miego kokybei. Jauki aplinka ir tinkamos sąlygos – svarbi miego higienos dalis, padedanti užtikrinti gerą poilsį naktimis.

„Miegamasis turėtų jums patiems patikti, jis turi padėti kūnui atsipalaiduoti – tai leis lengviau užmigti. Tad jo stilius, dizainas, spalvos, detalės turėtų atspindėti jūsų pačių asmeninį stilių ir pomėgius. Jei nesate tikri, koks miegamasis jums labiausiai patiktų, galima įkvėpimo ieškoti internete ar daugiau laiko skirti apsižvalgymui parduotuvėje: peržiūrėkite skirtingus miegamuosius ir jų aksesuarus, sąmoningai atkreipkite dėmesį į tai, kas patraukia akį, tarsi sukelia jausmą, kad norėtųsi to ir patiems“, – dalinasi L. Bojarskaitė.

Ji taip pat priduria, kad miegamasis turėtų priminti ramybės oazę, nuteikiančią miegui ir veikiančią tarsi apdovanojimas po ilgos dienos.

IKEA miegamieji

„Miegamajame turėtų apimti palengvėjimas, pasidaryti ramu, turėtume užsinorėti kristi į patogią lovą. Kuo maloniau eiti į miegamąjį, tuo labiau laukiame vakaro, kad galėtume eiti ilsėtis. Atkreipkime dėmesį, juk ir namuose vos pakeitus mažą, bet patinkančią detalę, ji suteikia malonumo jausmą, gal ne sukelia šypseną, dažnai pagalvojame, kodėl aš anksčiau to nepadariau. Lygiai tas pats su miegamuoju“, – apibendrina mokslininkė.

Pradėkite nuo tvarkos

Miego tyrėja pateikia keletą patarimų, kaip įrengti miegamojo erdvę, kad ši nuteiktų poilsiui, tačiau, pasak jos, svarbiausia pradėti nuo tvarkos, tai yra atrasti vietą visiems miegamajame esantiems daiktams.

„Tyrimai rodo, kad tvarkingas, švarus miegamasis padeda įveikti įtampą. Miegamajame neturėtų būti nelankstytų skalbinių, išmėtytų drabužių ar rankinių – vizualinė netvarka kelia stresą, o šis yra kliūtis kokybiškam miegui. Negana to, chaosas miegamajame gali sustiprinti jausmą, kad jums trūksta kontrolės: nekontroliuojate net savo namų erdvės, o tai kelia nerimą“, – paaiškina mokslininkė ir pastebi, kad, be tvarkos, ne ką mažesnį vaidmenį miegamajame atlieka tinkama temperatūra, švarus oras, jauki prietema ir patogumas.

„Didžiausias iššūkis mažuose namuose – atrasti kuo daugiau vietos daiktams ir kartu užtikrinti, kad jų laikymo baldai netrukdytų judėti kambaryje. Be įprastos spintos, daiktus miegamajame galima laikyti ir po lova. Čia pravers lovos rėmas su integruotais stalčiais arba atskiros daiktadėžės, kurias patogu pastumti ir ištraukti. Taip pat įsitikinkite, ar visiškai išnaudojate kambario aukštį: nepalikite viršutinių spintos lentynų tuščių, o tam, kad būtų lengviau palaikyti tvarką, ant jų laikomus daiktus irgi galite sudėti į dėžės“, – pataria IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė.

Papuoškite kambarį naujomis detalėmis ir tekstile

Sutvarkius kambarį, interjero dizainerė kviečia atkreipti dėmesį ir į jo stilių, papildant detalėmis, kurios primintų ramybės oazę.

„Imtis pokyčių galima žingsnis po žingsnio. Tam, kad miegamasis atrodytų jaukiau ir padėtų atsipalaiduoti, kartais pakanka atnaujinti tik aksesuarus ir tekstilę – pakabinti naujas užuolaidas ir pervilkti pagalvėlių ar patalynės užvalkalus. Rinkitės pagal spalvą, derinkite su vazomis ar paveikslais ir nepamirškite pridėti širdžiai mielų detalių: šventinių prisiminimų, nuotraukų iš kelionių su šeima ar draugais ir pan.“, – sako interjero dizainerė.

IKEA miegamieji

Ji taip pat priduria, kad tekstilė miegamajame nėra vien jaukumo suteikianti detalė. Ant grindų patiestas kilimas sugeria triukšmą ir gali būti labai naudingas gyvenantiems daugiabutyje, o tinkamai parinkti patalynės užvalkalai – prisidėti prie jūsų miego kokybės. Linas, medvilnė ir kiti natūralūs pluoštai yra švelnūs odai, kvėpuoja ir puikiai išgarina drėgmę. Pavyzdžiui, patalynės užvalkalai VÅRBRÄCKA (nuo 12,99 Eur) iš orui pralaidaus audinio miegant reguliuoja kūno temperatūrą, kad ramiai išmiegotumėte visą naktį. Natūrali sudėti svarbi ir renkantis interjero detales. Miegamajame ypač tiks pagamintos iš medienos, bambuko, rotango ar keramikos – medžiagų, kurios suteikia jaukumo, šilumos ir padeda atsipalaiduoti.

Kurkite nuotaiką apšvietimu

Neuromokslininkės L. Bojarskaitės teigimu, ryški šviesa trukdo užmigti, todėl vakarais geriau rinktis šiltų atspalvių ir ne tokį intensyvų apšvietimą.

Interjero dizainerė sako, kad norimą nuotaiką kambaryje galima sukurti, pasitelkus atmosferinį apšvietimą, kuris ramina ir sušildo erdvę. Tai gal būti jaukią, švelnią šviesą skleidžiantis šviestuvas šalia sofos, romantiškai nuteikiantys šviestuvai su keičiamo ryškumo ir spalvos lemputėmis, šviečiančios Kalėdų dekoracijos ar paprasčiausios žvakės.

IKEA miegamieji

Lengviausiai užmiegame sutemus, tačiau išlaikyti absoliučią tamsą miegamajame ne visada pavyksta. Čia, pasak M. Bučinskienės, gali padėti temdančiosios užuolaidos. „Užuolaidos BENGTA (nuo 12 Eur) visiškai nepraleidžia šviesos, todėl idealiai tinka kabinti miegamajame. Uždengus langus jomis, miego neblaškys nei mėnesiena, nei ryto saulė, nei gatvės žibintai. Be to, užuolaidos yra puikus interjero akcentas: galite išsirinkti vieną pagrindinę spalvą, derinti kelias ar sukurti gražų užuolaidų ir žaliuzių kontrastą“, – vardija M. Bučinskienė.

Ji pataria išbandyti įvairių užuolaidų ir žaliuzių derinių ir nuspręsti, kuris geriausiai tiktų jūsų miegamajame, nes net ir toks paprastas pokytis, kaip nauja užuolaidų spalva, gali neatpažįstamai pakeisti visą kambarį. „Drąsiai eksperimentuokite su įprastomis ir ritininėmis užuolaidomis (pavyzdžiui, FRIDANS, kurių galite įsigyti nuo 14,99 Eur), ieškokite įvairių baldų, interjero detalių ir tekstilės derinių, kol liksite patenkinti rezultatu. Tik bandymų keliu atrasite jums labiausiai tinkantį dizaino sprendimą, nes kiekvieno skonis skirtingas“, – sako interjero dizainerė.

IKEA skatina išsimiegoti

Naujausia IKEA apklausa atskleidė, kad kas trečias šalies gyventojas prabudęs ryte dažniausiai nesijaučia pailsėjęs, o kas ketvirtas – nuolat jaučia miego trūkumą. Siekdama įgyvendinti savo viziją – kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui – šį sezoną IKEA ragina atkreipti dėmesį į miego, kaip laimingo gyvenimo pagrindo, svarbą. Daugiau ekspertų patarimų geram miegui rasite čia.