Pogulis vadinamas jėgas atkuriančiu miegu ne be reikalo: pasak L. Bojarskaitės, tyrimais įrodyta, kad po pietų miego jaučiamės energingesni ir atsigavę, mums būna lengviau susikaupti ir išlaikyti dėmesį. Šis trumpas poilsis taip pat mažina streso hormonų kiekį kraujyje, todėl tampame atsparesni ir žvalesni. Neuromokslininkė priduria, kad teigiamas pietų miego poveikis išlieka kelias valandas, todėl verta 10–20 minučių pasnausti, kad vėliau galėtume dirbti efektyviau ir mokytis ar įveikti užduotis greičiau.

IKEA baldai

Kaip ilsėtis dieną, kad tai neišderintų miego naktį?

Kalbant apie jėgas atkuriantį miegą dienos metu, svarbu turėti omenyje keletą dalykų, kad šis neigiamai nepaveiktų mūsų poilsio naktį. Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į rekomenduojamą pogulio laiką ir trukmę.

„Tam, kad pietų miegas papildytų nakties poilsį, o ne jį išderintų, trumpai – 15–25 minučių – nusnūsti geriausia likus 7–8 valandoms iki ėjimo miegoti vakare. Kuo vėliau ilsėsimės popietės metu, tuo didesnė tikimybė, kad vakare nenorėsime miegoti ir bus sunkiau užmigti įprastu laiku. „Popietukai“ prieš miegą – tarsi užkandžiai prieš vakarienę, todėl per vėlai popiet geriau jų vengti, – sako dr. Laura Bojarskaitė.

IKEA baldai

Tiems, kurie norėtų pradėti mėgautis poguliu ir jo teikiama nauda, ekspertė siūlo keletą paprastų receptų, kaip greičiau užmigti dienos metu. „Pietų miegui galima treniruotis, mat smegenys turi suprasti, kad nuo šiol dienos metu joms galima pailsėti. Norėdami trumpai nusnūsti popiet, galite pabandyti nustatyti laiką ir vietą, kada ir kur galėtumėte prigulti. Pasileiskite atpalaiduojančią muziką ar miego meditaciją, nusistatykite žadintuvą po 25 minučių ir tą laiką skirkite tiesiog pagulėjimui. Nėra būtina turėti tikslą ar planą pamiegoti, galite pradėti tiesiog nuo prigulimo nepilnam pusvalandžiui ir tai kartoti kasdien bent savaitę. Savaitės pabaigoje greičiausiai užsnūsite“, – teigia miego tyrėja.

IKEA baldai

Pasak jos, šitaip praktikuotis rekomenduojama net darbo vietoje ar kitose veiksmo pilnose erdvėse. „Jei esate tarp žmonių, aktyvioje aplinkoje, greičiausiai padės naudojama akių kaukė ir ausų kištukai. Atraskite vietą, kur galėtumėte prigulti, taip pat – pagalvokite, kur galėtų būti šiek kiek vėsiau, nes, kaip ir nakties miego metu, tai palengvins užmigimą“, – pataria L. Bojarskaitė.

IKEA baldai

Susikurkite erdvę poguliams

IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė sako, kad dirbant iš namų galima įsirengti atskirą kampelį, skirtą būtent pietų miegui – tokį patogų ir įkvepiantį, kad tiesiog negalėtumėte atsispirti.

„Pogulio vieta turėtų būti tikra ramybės oazė, padedanti greitai nugrimzti į miegą. Čia svarbu užtikrinti visus gero miego faktorius: jaukią prietemą, gryną orą, malonius garsus, tinkamą temperatūrą, tvarką ir patogumą. Sumanę įrengti tokią vietą namuose, pradėkite nuo tekstilės: išsirinkite patinkančio dizaino užuolaidas ir pagalvėlių užvalkalus, kad pogulio laiko norėtųsi laukti, bei purią antklodę, į kurią bus jauku susisupti“, – sako interjero dizainerė.

IKEA baldai

Poguliams geriausia dedikuoti atskirą kampelį – taip smegenys supras, kad šioje erdvėje jos gali atsipalaiduoti.

„Vienas pirmųjų dalykų, apie ką būtina pagalvoti, yra privatumas. Jei ketinate poguliauti svetainėje, kur yra kitų žmonių, patarčiau įsigyti širmą ar kitą kambario pertvarą. O tam, kad būtų lengviau užmigti ir nepažadintų dienos šviesa ar triukšmas iš gatvės, ant langų pasikabinkite šviesos nepraleidžiančias ritinines (FÖNSTERBLAD nuo 12,99 Eur) ar kitas storo audinio užuolaidas“, – pataria Bučinskienė.

Interjero dizainerė priduria, kad yra ir daugiau poguliams pritaikytų sprendimų. Pavyzdžiui, vietoj įprastos sofos-lovos įsigiję kompaktišką vienvietę KIVIK, prireikus ją lengvai paversite viengule lova pietų miegui. O jei papildomai sofai namuose trūksta vietos, jos vaidmenį kuo puikiausiai atliks sulankstomasis čiužinys SLÄKT.

IKEA baldai

IKEA skatina išsimiegoti

Naujausia IKEA apklausa atskleidė, kad kas trečias šalies gyventojas prabudęs ryte dažniausiai nesijaučia pailsėjęs, o kas ketvirtas – nuolat jaučia miego trūkumą. Siekdama įgyvendinti savo viziją – kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui – šį sezoną IKEA ragina atkreipti dėmesį į miego, kaip laimingo gyvenimo pagrindo, svarbą. Daugiau ekspertų patarimų geram miegui rasite čia.