„Šiuolaikinės moterys renkasi ne tik funkcionalumą, bet ir estetiką, todėl menstruacinės kelnaitės yra puikus šios tendencijos pavyzdys,” – sako Vilmantė Markevičienė. Moterims, norinčioms ir per menstruacijas būti stilingomis, Vilmantė pristato naujieną – kelionės po Karibų jūros salas įkvėptą kolekciją „ant bangos”, kurią sudaro ne tik žydros spalvos menstruacinės kelnaitės, bet ir natūralios medžiagos jaukūs marškinėliai laisvalaikiui ir miegui. Tiek klasikines menstruacines kelnaites, tiek naująją kolekciją galite rasti internetinėje parduotuvėje gentleday.lt.

Kas yra menstruacinės kelnaitės?

Menstruacinės kelnaitės yra specialiai sukurtos apatinės kelnaitės, kurios sugeria menstruacijų kraują ir neleidžia jam pratekėti į išorę. Taip nuo dėmių saugomi drabužiai, čiužiniai, o moterys gali būti ramios, kad niekas nepastebės, jog joms menstruacijos. Jei naudosite tokias kelnaites, sumažinsite vienkartinių produktų atliekų kiekį, ir sutaupysite, nes nebereikės pirkti vienkartinių priemonių.

„Gentle Day” menstruacinių kelnaičių fotosesija

Ar tikrai jas galima nešioti be papildomų priemonių?

Taip. Tik jei menstruacines kelnaites norite nešioti be papildomų priemonių, reikia laikytis kelių principų. Pirma, dėvėkite tinkamo sugeriamumo kelnaites pagal kraujavimo gausumą: pavyzdžiui, gausesnio kraujavimo dienomis ir nakčiai rinkitės gausiau sugeriančius ir uždaresnius modelius („Super” arba „Heavy” sugeriamumo). Antra, laiku pasikeiskite menstruacines kelnaites, jeigu kraujavimas gausesnis. Trečia, labai svarbu pasirinkti tinkamą kelnaičių dydį – jos turi gerai priglusti, nebūti per didelės; tad pirkdamos atkreipkite dėmesį į dydžių lenteles.

Ar visos menstruacinės kelnaitės vienodos?

Ne. Priklauso nuo gamintojo: kelnaitės skiriasi medžiagomis, pasiuvimu, sugeriamumu. Kai kurie naudoja vien tik sintetines medžiagas, kiti renkasi natūralias. Visos „Gentle Day” menstruacinės kelnaitės siuvamos iš natūralios ir tvariai gaminamos austriškos Tencel modalo medžiagos. Ji labai švelni, minkšta, vėsinanti, gerai sugeria ir išgarina drėgmę. Be to, kelnaitėse naudojamas patentuotas dvigubas „PadGuard” klynelis, kuris susideda iš dviejų dalių – vidinio ir išorinio klynelio. Pagrindinė jo funkcija yra „paslėpti” paketo „sparnelius”, taip jis stabiliau laikosi, netrina ir nedirgina kirkšnių odos. Ne visos moterys ryžtasi iš karto kelnaites nešioti vienas, tad ši klynelio funkcija padeda jaustis užtikrinčiau ir patogiau. Kitos menstruacinės kelnaitės tokio išskirtinumo neturi – paprastai visi sugeriantys ir drėgmės nepraleidžiantys sluoksniai susiuvami arba suklijuojami kartu.

Kas kiek laiko reikia keisti?

Menstruacines kelnaites reiktų keistis panašiai, kaip ir higieninius paketus. Jei jūsų mėnesinės yra lengvos ar vidutinės, yra didelė tikimybė, kad galėsite nešioti tas pačias menstruacines kelnaites visą dieną. Jei mėnesinės yra gausios, reikės keisti kelnaites kelis kartus per dieną, arba dėvėti jas kartu su kitomis priemonėmis. Aš rekomenduoju kelnaites pasikeisti bent kartą, kas 8-12 val.

Ar 100 proc. apsaugo nuo pratekėjimų?

Kartais – kiek girdime iš savo klienčių – pratekėjimų pasitaiko. Todėl nuoširdžiai prašome įsiklausyti į mūsų patarimus, kaip kelnaites dėvėti ir kaip jas prižiūrėti. Įsigijus naujas kelnaites patariame pirmiausia jas „išmėginti” namuose, kad suprastumėte, kiek jos sugeria, kiek laiko jas galima dėvėti ir kiek tokių kelnaičių reikia pasikeisti per dieną. Jeigu kelnaites dėvite su papildomomis priemonėmis – taurele arba tamponais – jos tikrai puikiai apsaugo nuo pratekėjimo. Jei įprastas menstruacines kelnaites dėvėsite su paketu, nuo paketo gali pratekėti, nes „sparneliai” klijuojami išorėje. Tik ne su „Gentle Day” – jau minėtas patentuotas „PadGuard” klynelis nuo tokių pratekėjimų apsaugo. Tokiu atveju dar svarbu naudoti ir aukštos kokybės, itin greitai ir gerai sugeriančius paketus. Mes rekomenduojame būtent „Gentle Day“ ekologiškus paketus su anijonų juostele, nes jie sugeria iki 10 kartų daugiau nei įprasti paketai.

„Gentle Day” menstruacinių kelnaičių fotosesija

Ar tai higieniška?

Taip, menstruacinės kelnaitės yra higieniškos, nes jos gaminamos iš specialių medžiagų, kurios užtikrina drėgmės sugėrimą, kvapų kontrolę ir yra lengvai plaunamos bei daugkartinio naudojimo.

Kiek kelnaičių reikia turėti, norint jas naudoti kaip vienintelę mėnesinių priemonę?

Priklauso nuo menstruacijų gausumo, tačiau rekomenduočiau turėti bent 3-5 vnt, kad vienas išplovus, kol jos džiūsta, galėtumėte dėvėti kitas.

Ar rekomenduoja ginekologai?

Taip. Tik ginekologai savo praktikoje pastebi, kad labai trūksta švietimo: neretai pacientės nežino apie menstruacines kelnaites. Arba žino, kad tokios yra, bet nežino, kaip tokias dėvėti. Ginekologai patvirtina, kad menstruacines kelnaites yra saugu dėvėti.

Ar sudėtinga priežiūra?

Nusipirkus naujas kelnaites, reikia jas išplauti, kad medžiaga geriau sugertų. Tai galioja visoms menstruacinėms kelnaitėms, ne tik „Gentle Day“. Nedžiaukite kelnaičių ant „gyvatuko“ ar radiatoriaus, kad nebūtų pažeistos medžiagos. Leiskite joms natūraliai išdžiūti. Nenaudokite skalavimo, minkštinimo priemonių, nes kelnaitės prasčiau sugers. Suteptas kelnaites krauju išskalaukite šaltame vandenyje, arba dėkite į skalbimo mašiną ir skalbkite 30 laipsnių temperatūroje su panašios spalvos gaminiais. Galima džiovinti ir džiovyklėje, bet neaukštoje temperatūroje.

Ar galima su jomis maudytis?

Maudynėms reiktų rinktis specialias menstruacines maudymosi kelnaites. Tačiau nesitikėkite, kad jos sulaikys kraujavimą įsilipus į vandenį. Gali būti, kad pro kirkšnis patekęs vanduo, pradės skalauti kraują iš kelnaičių. Tad tokias kelnaites vis tik rekomenduočiau nešioti su papildomomis priemonėmis – tamponais ar taurele, su tokiomis kelnaitėmis tiesiog jausitės saugiau.

„Gentle Day” menstruacinių kelnaičių fotosesija

Ar patogu keliaujant?

Menstruacinės kelnaitės gali būti patogios keliaujant, jei yra galimybė jas reguliariai pasikeisti, vėliau išskalbti ir išdžiovinti, tačiau jos gali būti ne itin praktiškos ilgesnėms kelionėms, kur tokios galimybės nėra. Dėl natūralių, kvėpuojančių medžiagų ir geros sugeriamumo jos yra puikus pasirinkimas trumpesnėms kelionėms ar dienoms, kai keliaujate aktyviai.

Ar menstruacinės kelnaitės tinka sportui ir aktyviai veiklai?

Taip, menstruacinės kelnaitės tinka sportui ir aktyviai veiklai, nes jos yra sukurtos taip, kad būtų patogios ir suteiktų patikimą apsaugą nuo pratekėjimų judant. Jų prigludimas ir kvėpuojančios medžiagos leidžia jaustis laisvai ir užtikrintai net intensyviausių užsiėmimų metu.

„Gentle Day” menstruacinių kelnaičių fotosesija

Ar menstruacinės kelnaitės tinkamos jaunoms mergaitėms ir paauglėms?

Taip, menstruacinės kelnaitės yra tinkamos jaunoms mergaitėms ir paauglėms, nes jos yra patogios, lengvai naudojamos, ir suteikia saugumo jausmą bei apsaugą nuo pratekėjimų menstruacijų metu. Jos taip pat padeda sumažinti stresą, susijusį su pirmosiomis menstruacijomis, nes atrodo ir jaučiasi kaip įprastos kelnaitės.

Ar menstruacinės kelnaitės gali būti naudojamos po gimdymo?

Taip, menstruacinės kelnaitės gali būti naudojamos po gimdymo, nes jos užtikrina komfortą ir patikimą apsaugą nuo kraujavimo pratekėjimo. Jos yra puikus pasirinkimas dėl minkštų, odai draugiškų medžiagų, kurios neerzina jautrios odos ir suteikia patogumą po gimdymo.

Ar menstruacinės kelnaitės yra ekologiškesnės nei įprastos higieninės priemonės?

Taip, menstruacinės kelnaitės yra ekologiškesnės nei įprastos higieninės priemonės, nes jos yra daugkartinio naudojimo ir padeda sumažinti vienkartinių produktų atliekų kiekį. Jas galima naudoti daugelį mėnesių ar net metų, todėl jos taip pat yra ekonomiškesnis pasirinkimas.