Bet trenerė visiems abejojantiems nori priminti keletą labai svarbių aspektų. Naujų dalykų mokymasis bet kokiame amžiuje ir, apskritai, smalsumas naujoms veikloms neleidžia per anksti pasenti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Mokytis gali būti įdomu, nes plaukimo akademijos treneriai stengiasi, kad treniruotės būtų kuo įdomesnės, įvairesnės, smagesnės. Pasak M. Rudokienės, visada atsižvelgiama į kiekvieno galimybes, pritaikomi tinkamiausi pratimai bei treniruotės intensyvumas. Mokymosi procesui palengvinti visada pasitelkiamos pagalbinės priemonės: plaukmenys, lentutės, plūdrumo suteikiančios lazdos ir pan.

IMPULS plaukimo akademijos trenerė Modesta Rudokienė

Judėti vandenyje kur kas lengviau, o ir kūnas jame jaučiasi lengvesnis, nėra apkrovos sąnariams. Tačiau plaukiant dirba visi raumenys, visas kūnas tolygiai yra įdarbinamas. Vandens slėgis judantį jame kūną veikia kaip švelnus masažas, tad kūnas atsipalaiduoja. „Vyresnio amžiaus žmonėms reguliarios treniruotės baseine yra puiki alternatyva labiau rizikingoms fizinėms veikloms, juk ne visi gali bėgioti, minti dviratį ar dalyvauti intensyvesnėse grupinėse salės treniruotėse, kur kūnui tenka didesnės apkrovos. Vandeny, nors ir patiriamas pasipriešinimas, krūvis sąnariams lengvesnis, nėra galimybės patirti traumą. Plaukimas taip pat yra saugi mankšta žmonėms, kurie serga artritu, yra patyrę įvairių traumų arba jiems dėl kitų sveikatos problemų sunkiau atlikti kompleksinius pratimus. Plaukimas taip pat gali padėti sumažinti skausmą ir padėti atsistatyti po traumų. Tačiau tokiais atvejais prieš pradedant plaukimo treniruotes rekomenduoju pasikonsultuoti su gydytoju,“ – rekomendacijomis dalinasi M. Rudokienė

Plaukimas teigiamai veikia ne tik raumenis, bet ir visą organizmą. Reguliariai plaukiojant didėja plaučių tūris, tad gerėja kvėpavimo sistemos veikla, taip pat stimuliuojama širdies ir kraujagyslių sistema. Vyksta grūdinimosi procesas, stiprėja imunitetas. Kūnas plaukdamas sparčiai degina kalorijas, tad tikrai ne vienas reguliariai plaukioti pradėjęs pastebi teigiamus svorio pokyčius.

IMPULS plaukimo akademijos trenerė Modesta Rudokienė

M. Rudokienė taip pat pabrėžia, kad vyresniame amžiuje svarbios ne tik fizinės naudos, bet ir tai, kad reguliarus sportas labai pagerina emocinę būseną: „Vyresni žmonės tarsi atgimsta. Kai pradeda sektis, kai nuplaukia pirmuosius metrus, kai pajaučia, kad gali, jie įgauna pasitikėjimo. Tai labai geras ir smagus jausmas. Jie baseine sutinka bendraminčių ir tas bendravimas, ryšys taip pat labai padeda emociškai jaustis daug geriau.“ Dar viena labai svarbi plaukimo nauda – pagerėjusi miego kokybė. Pasak, M. Rudokienės, vyresnio amžiaus žmonės dažnai skundžiasi miego sutrikimais, o po geros treniruotės ne vienas prasitaria, kad užmiega lengviau ir miega kur kas geriau.

IMPULS plaukimo akademijos trenerė Modesta Rudokienė

Visus teiginius, apie plaukimo naudas ir tai, kad išmokti plaukti gali visi, trenerė Modesta gali iliustruoti savo mokinių pavyzdžiais: „Viena keturiasdešimtmetė išmokusi plaukti apgailestavo, kad to nepadarė anksčiau. „Kiek daug praradau…“ nuskambėjo iš jos lūpų, bet aš galiu pridurti, kad geriau vėliau, negu niekada. Štai vyriausiam mano mokiniui buvo 80 metų, ir jis, nors ir buvo nelengva, išmoko pagrindinių plaukimo judesių, taisyklingo kvėpavimo, sustiprėjo, vandeny jautėsi puikiai.“ Trenerė džiaugiasi, kad pradžioje kiek abejoję, ar išmoks, o vėliau pajutę, kad gali plaukti, taip užsikabina, kad lieka plaukioti baseine ilgam. O, kaip žinia, reguliarus judėjimas anksčiau ar vėliau apdovanoja.