„Tikrai galime didžiuotis kokybe, kurią savo biliardinėse suteikiame svečiams (žodžio „klientas“ vengiame), – pasakoja jau kelis biliardo klubus su partneriais pastaraisiais metais atidaręs Vytautas. – Mums biliardinės yra kur kas daugiau nei verslas. Stengiamės, kad tai būtų boutique tipo klubai, kuriuose stovi aukščiausios kokybės sportiniai ar „kolekciniai“ biliardo stalai, kurių neretas kainuoja daugiau nei visi „įprastos“ biliardinės stalai.

Bendraujame klube „Uptown Billiards“, kurį skambiai vadinate „Biliardo muziejumi“. Kuo jis skiriasi nuo įprasto biliardo klubo?

Taip, vieną iš biliardinių Vilniuje, „Uptown Billiards“ vadiname muziejumi. Aišku, nereikia įsivaizduoti, kad eksponatai neliečiami, visų pirma tai biliardinė, ir ant visų stalų yra žaidžiama. Turime 12 sportinių „Rasson OX“ su profesionaliu apšvietimu ir daug vietos aplink juos. Visų pirma tai profesionaliems turnyrams skirta arena, atitinkanti tarptautinių turnyrų lygio standartus. Čia vyksta ir Lietuvos Pulo Čempionatai, Baltijos Pulo lyga, turime ambicijų suorganizuoti turnyrą, į kurį kasmet rinksis geriausi pasaulio žaidėjai.

Kiti stalai klube – visi skirtingi. Tai mūsų biliardo stalų kolekcijos dalis, joje ir gražiausias bei vienintelis Lietuvoje „Conori“, kuris yra tiesiog meno kūrinys, ir 1300 kg sveriantis snukerio stalas, atkeliavęs tiesiai iš „World Games“ turnyro, kur ant jo žaidė vėliau Pasaulio čempionu tapęs K. Wilson. Būtent tai ir yra „muziejus“, o stalai tampa eksponatais. Prieš įmonių ar draugų turnyrus pravedame „ekskursiją“. Pasakojame apie biliardo atsiradimą, kuo skiriasi skirtingos jo rūšys, savo stalų istorijas. Juokaujame, kad išeinate iš „Uptown Billiards“ sužinoję apie biliardą daugiau nei reikia.

Uptown Billiards

Ar ant tokių stalų gali žaisti ir mėgėjai?

Dažnai išgirdę, kad stalai „profesionalūs“, žmonės kiek išsigąsta, bet jei nepasakytume, manau jie nepajaustų didelio skirtumo. Krepšinio lankas ir „Žalgirio arenoje“, ir prie kažkieno garažo yra tų pačių išmatavimų, tačiau sutikite, kad labiau norėtumė žaisti arenoje. Kiek siauresnės kišenės, greitesnė danga, tačiau žaisti ant gero inventoriaus kur kas maloniau. Be to, aplink stalus daugiau vietos, tad neretai patogiai prie vieno stalo gali įsikurti ir 8-10 žmonių kompanija. Visad siūlome mėgėjams žaisti du prieš du, nes taip smagiau, kur kas daugiau emocijų. Tad 20 žmonių kompanijai nereikia dešimties stalų – kur kas smagiau užsisakyti turnyro pravedimą. Jums tereikės keturių stalų, o aistros per tokius įmonių ar draugų turnyrus kyla didesnės nei per profesionalų varžybas. Kažkada suskaičiavome, kad per šešerius metus ir kelias biliardines tokių turnyrų pravedėme daugiau nei 300. Nuo kelių ar keliolikos draugų susibūrimo ar gimtadienio šventimo, įmonių komandų iki didelių įmonės vakarėlių daugiau nei šimtui žmonių. Didžiausias buvo berods 220 žmonių. Skaičiuojame, kad daugiausiai galėtume priimti 350.

Ir visos Jūsų biliardinės yra tokios, kaip „Uptown Billiards“?

Ne, „Darts Billiards“, įsikūręs didžiausiame Vilniaus bunkeryje Ogmios Mieste Žirmūnuose yra tikras „mancave“ stilistikos baras. Biliardas turi du veidus – tai ir sportas, bet tuoj pačiu ir baro žaidimas, o būtent amerikietiškojo pulo istorija yra neatsiejama būtent nuo baro pulo. Tad „Darts Billiards“ ir Vilniuje, ir šią vasarą atsidariusi biliardinė Palangoje - visiškai kitokio formato, ne „sportinės“.Tai barai su unikaliais interjerais, įsikūrę įdomiose vietose. Palangoje gaiviname istorinio „Birutės“ pastato antrąjį aukštą, kur vieninteliame Palangos naktiniame bare laiką kadaise leisdavo ir Maestro S. Povilaitis. Stengiamės, kad jausmas būtų kad ši vieta veikia jau nuo tų laikų. Ieškome įdomių patalpų, o jos jau paskui pačios „padiktuoja“ biliardinės temą. Esame daugiau laisvalaikio praleidimo vietos šeimos ar įmonės šventėms švęsti, net ir vestuvių buvo. Vis daugiau žmonių į bilairdo klubus ateina ne po du, o didesnėmis kompanijomis. Žodžiu, švenčių sezono metu pas mus netrunka ir ramių, ir trankių vakarėlių. Biliardas - puiki proga susiburti įvairiomis progomis.

Kaip ir kada prasidėjo Jūsų įsitraukimas į biliardo klubus?

Žaidžiu nuo vaikystės, bet rimtu sportininku niekad nebuvau. Prieš maždaug dešimt metų pradėjau dalyvauti savaitiniuose pulo turnyruose, kiek vėliau juos vesti, organizuoti. Įsitraukiau į Lietuvos Pulo Federacijos veiklą, padėjau, o paskui ir pats organizavau Lietuvos Čempionatus. Tada ir supratau, kad mano svajonė – turėti biliardinę. Taip jau gavosi, kad radus gerus partnerius, kurie nepabijojo kartu investuoti į aukšto standarto biliardo klubą, ši svajonė išsipildė ir prieš šešerius metus Kaune atsidarėme „Arena Billiards“ - klubą, kuriame pirmą kartą Lietuvoje pastatėme aukščiausios kokybės sportinius stalus, ant kurių vyko visi rimčiausi pasaulio turnyrai. Tokius prieš tai ir buvome matę tik per „Mosconi Cup“ ar „World Cup of Pool“ transliacijas. Norėjosi pakeisti nekokį biliardinių įvaizdį - tad dau investavome ir į stalus, ir į interjerą, atmosferą. Ir tai suveikė – pasirodė, kad malonesnė estetiška aplinka, kokybiškas inventorius pritraukė ne tik žaidžiančius nuolat ar rimčiau sportuojančius, bet ir tuos, kurie biliardą žaidžia tik retkarčiais ar iš viso nežaidžia.

Uptown Billiards

Ką biliardinėje veikti nemokančiam žaisti žmogui?

Kad ir pavadinimas „Darts Billiards“ sako, kad bent jau smiginio tikrai bus. Tai antras populiariausias po pulo baro žaidimas. Yra ir šachmatų, kitų stalo žaidimų, stalo futbolas, pokeris – tai ką rasite tikrame mancave. Čia vyko džiazo koncertai, flamenko šokėjų pasirodymai, regio vakarai, ir kita. Vyksta ir pulo, smiginio, stalo futbolo savaitiniai mėgėjų turnyrai, kuriuose gali apsilankyti ir visai nemokantys žaisti, pagrindų pramoko treneriai ir žaidėjai, kurie sportuoja rimčiau. Taip jau nutiko, kad gerai sutariame su smiginio ir stalo futbolo bendruomenėmis, pora jų klubų susivežė savo profesionalų inventorių. Kaip kad mes, pulistai, turime Pijų Labutį, kuris dabar yra arti geriausių pasaulio žaidėjų dešimtuko ar jame, taip ir stalo futbolą pas mus gali sulošti ar gauti pamokų iš pasaulio dešimtuke esančių pro. Hobį pas mus rasti lengva. Turime puikų pavyzdį – mūsų biliardinėse filmuojama keletas serialų, (pvz. „Rimti reikalai“), o per aktorių turnyrą „užsikabinęs“ Nerijus Gadliauskas dabar praktiškai kasdien būna „Uptown Billiards“, dalyvauja savaitiniuose turnyruose, pradėjo treniruotis ir kaupiasi sudalyvauti reitinginiame „B Lygos“ turnyre. Pasiekti neblogų rezultatų sportiniame pule galima ir per pusmetį. Net ir keletos pamokų pakanka po to lengvai aplošti draugus, su kuriais kartais stojate prie pulo stalo.

Uptown Billiards – biliardo muziejus, Vytenio 42A, Vilnius

Darts Billiards – pulo ir smiginio salonas, Verkių 29, Vilnius

Darts Billiards Palanga – biliardinė/baras, Vytautas 64, Palanga