Lietuviai šventes sutinka sočiai, tačiau apsiperka sumaniai

Šaltiena – vienas iš patiekalų, stebinančių savo paprastumu, tačiau visuomet galima ir įdomiau – pavyzdžiui, su vėžių ir omarų mėsa, kaip senovėje buvo pamėgę Europos ir Lietuvių dvarininkai, stingdant įmantriose formose ar pateikiant kaip vieno kąsnio užkandžius.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi – nors daugumai lietuvių šventinių patiekalų ruošimas jau tapęs tradicija, vis dažniau maisto ruošos rūpesčius pirkėjai patiki profesionalams ir renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius, kurių pasirinkimas prekybos tinklo parduotuvėse išties gausus.

„Matome ir kitą tendenciją – sumaniai apsipirkti įpratę ir sutaupyti norintys gyventojai Kalėdoms pradeda ruoštis iš anksto, todėl šventinis šurmulys jaučiamas jau lapkričio mėnesį. Į pirkinių krepšelius dažniau keliauja ilgo galiojimo produktai, kurių „Iki“ parduotuvėse kiekvieną savaitę galima rasti su išties puikiomis nuolaidomis, gurmaniški pagardai, šventinę nuotaiką kuriančios dekoracijos ar dovanoms tinkančios prekės“, – sako G. Kitovė.

Štai lapkričio 18–24 dienomis lojalūs prekybos tinklo „Iki“ pirkėjai su lojalumo kortele „HELLMANN`S ORIGINAL“ 855ml majonezą gali įsigyti net su 46 proc., nuolaida. Tarp juodai mažų kainų pasiūlymų – net 50 proc. nuolaida „MILKA“ produkcijai ir 40 proc. nuolaida kavos pupelėms – abiem pasiūlymais pasinaudosite turėdami lojalumo kortelę.

Mėgaukitės šventiniais patiekalais nelaukdami Kalėdų

Nusprendusiems nelaukti švenčių ir šaltieną pasigaminti jau dabar, išlaidauti taip pat neprireiks, nes šio patiekalo ingredientai kainuoja visai nebrangiai. Na, o jei suktis virtuvėje laiko pristigsite, „Iki“ parduotuvėse rasite jau pagamintos dviejų rūšių šaltienos, kuri šią savaitę kainuoja 15 proc. mažiau su lojalumo kortele.

IKI kainų leidinio pasiūlymai

Visą kainų leidinį galite peržiūrėti ČIA.

Šaltienos gaminimui galima rinktis įvairios mėsos mišinius, tačiau svarbu, kad juose būtų pakankamai odos, kremzlių, kaulų, riebalų. Šiose galvijų ir paukščių dalyse yra daug kolageno baltymo, kuris, ilgo virimo metu, skyla ir virsta želatina, natūraliai sustingdančia išvirusią šaltieną.

Tradiciškai šaltienai gaminti naudojamos kiaulių kojos (jose kolageno ypač daug), karkos, papildomai galima dėti liesesnės mėsos – paukštienos ar jautienos. Skoniui, tekstūrai ir estetiniam grožiui kurti, drebučiuose stingdyti galite ne tik mėsą, bet ir morkas, porus, salierus, kornišonus, citrinos gabalėlius.

Šaltiena

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulės kojų (kad užtikrintumėte gerą šaltienos stingimą)

  • 500 g kiaulės karkos (arba jautienos karkos)

  • 300 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių mėsos

  • 2 morkos

  • 1 svogūnas

  • 2–3 česnako skiltelės

  • 2 lauro lapai

  • 8–10 juodųjų pipirų žirnelių

  • 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)

  • Šviežios petražolės arba krapai papuošimui

Paruošimas:

  1. Paruoškite mėsą. Kiaulės kojas ir karką nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą.

  2. Virkite sultinį. Užpilkite mėsą šaltu vandeniu, kad apsemtų apie 3 cm virš mėsos lygio. Užvirinkite, nugriebkite putas ir sumažinkite ugnį.

  3. Pridėkite daržoves ir prieskonius. Į sultinį įdėkite visą svogūną (nereikia lupti – jis suteiks spalvos), morkas, lauro lapus, pipirus ir druską. Virkite ant silpnos ugnies 4–5 valandas, kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulų. Jei reikia, įpilkite daugiau vandens.

  4. Paruoškite vištieną. Likus maždaug 1 valandai iki virimo pabaigos, įdėkite vištienos gabaliukus mėsa suminkštės ir gerai sugers sultinio skonį.

  5. Nukoškite sultinį. Kai mėsa išverda, išimkite ją iš puodo ir palikite atvėsti. Sultinį perkoškite per marlę arba smulkų sietelį, kad pašalintumėte kaulų, daržovių ir prieskonių likučius.

  6. Sutvarkykite mėsą. Atvėsusią mėsą atskirkite nuo kaulų, pašalinkite riebalus ir kremzles. Smulkiai supjaustykite arba suplėšykite vidutinio dydžio gabalėliais.

  7. Sukomponuokite šaltieną. Pasiruoškite norimus indus (pvz., formeles). Dugną galite papuošti plonais virtos morkos griežinėliais arba žalumynais, kitomis apvirtomis ar pakepintomis daržovėmis. Sudėkite mėsą į formeles.

  8. Užpilkite sultiniu. Perkoštą ir skaidrų sultinį užpilkite ant mėsos, kad pilnai ją apsemtų. Palikite šaltieną atvėsti kambario temperatūroje, o vėliau perkelkite į šaldytuvą bent 6 valandoms (geriausia – per naktį), kol sustings.

Prieš patiekdami, šaltieną išverskite iš formelių (jei naudojate didesnį dubenį, galite tiesiog pjaustyti porcijomis). Patiekite su šviežiomis petražolėmis arba krapais, o šalia – tradiciniai garnyrai: tarkuoti krienai, garstyčios arba acto ir česnako užpilas.