Įmonės direktorė Rūta Gilaitienė pasakoja, kad fabrikas iki šiol yra įsikūręs Šiauliuose – toje pačioje vietoje, kurioje savo istoriją kurti pradėjo dar 1913 metais.

Išskirtinumo kokybiškiems šokolado gaminiams, kurių įmonėje gaminama per 300 skirtingų rūšių, suteikia natūralių vietinių žaliavų naudojimas. Lietuviškos braškės, juodieji serbentai, šaltalankiai ir kitos mūsų šalies ūkiuose užaugintos gėrybės fabrike virsta skaniais saldainių įdarais ar pagardais. Neatsitiktinai pavadinimui buvo pasirinktas ir skambus augalo vardo pavadinimas – šokolado dirbtuvių įkūrėjui buvo labai svarbu pabrėžti lietuviškumą.

Inovacijos padeda ne tik gamyboje, bet ir naujų skonių paieškose

„Rūta“ nuolat auga ir nenustoja žvelgti į priekį. Siekdama didinti našumą ir konkurencingumą tarptautinės vertės grandinėse, bendrovė pasinaudojo Inovacijų agentūros priemone „Regio Invest LT+“.

Kaip pasakoja Inovacijų agentūros ekspertė Sigita Skrebė, priemonė „Regio Invest LT+“ suteikia galimybę mažosioms ir vidutinėms įmonėms investuoti į inovatyvios gamybos ar paslaugų verslo pradžią ir plėtrą regionuose, kurti naujas darbo vietas ir jas išlaikyti. Tai savo ruožtu sudaro sąlygas augti įmonių darbo našumui, sparčiau vystytis Lietuvos regionams ir jiems ekonomiškai augti.

„Priemonė yra nukreipta būtent į regionuose veikiantį smulkųjį verslą, prioritetą teikiant įmonėms, kurios planavo įsigyti gamybinę įrangą inovatyvių produktų kūrimui. Tai reiškia, kad produktai turi būti kuriami vykdant mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros veiklas. Prioritetas taip pat teiktas verslams, kurie įsipareigojo padidinti darbo našumą ir produktyvumą, kelti atlyginimus darbuotojams ir tuo pačiu didinti savo įmonės konkurencingumą“, – sako S. Skrebė.

Istorinį paveldą išsaugojusioje įmonėje inovatyvūs sprendimai jau tapę kasdienybės dalimi – skirtingų skonių šokoladus bei saldainius gamina moderni įranga, o nauji skoniai kuriami pasitelkiant mokslinius tyrimus.

Pasinaudojusi „Regio Invest LT+“ priemonės skiriamomis lėšomis, įmonė įsigijo modernią šokolado gamybos liniją, leidžiančią gaminti nuo 100 iki 500 gramų svorio šokolado produktus su įvairiais priedais. Iš viso minėto projekto vertė siekė 626 tūkst. eurų, iš kurių beveik 220 tūkst. buvo finansuoti iš ES finansavimo kvietimo.

„ES lėšomis finansuojami projektai įmonėms duoda išties reikšmingą postūmį – visų pirma, leidžia susimažinti tam tikras finansines rizikas, antra – suteikia galimybes kurti naujus produktus ir diegti naujausią įrangą, į kurią įmonė tik savo lėšomis, be papildomo ES finansavimo, galbūt ir negalėtų investuoti“, – sako S. Skrebė.

Inovacijų agentūros ekspertė priduria, kad finansavimas prisideda ir prie verslo plėtros tarptautinėje rinkoje, o „Rūtos“ saldainių fabrikas yra puikus to pavyzdys.

Skonio legendas, stebinančias lietuviškų receptų autentika, kurianti įmonė sėkmingai įsitvirtinusi ne tik Lietuvoje – nemaža dalis jos gaminamos produkcijos yra eksportuojama į užsienio šalis, pavyzdžiui, Vokietiją, Didžiąją Britaniją, JAV ar net Taivaną. Užkariauti naujas rinkas bendrovei padėjo didelės ambicijos, sunkus darbas ir inovatyvių sprendimų kūrimas.

Nors „Regio Invest LT+“ priemonė jau pasibaigusi, verslo atstovams S. Skrebė primena apie įvairias galimybes pasinaudoti ES investicijomis – nuo mokslinių tyrimų projektų iki energiją taupančių sprendimų ar skaitmenizavimo procesų.

Vidurio ir vakarų Lietuvos regione veikiantis verslas jau dabar gali dalyvauti „InoStarto“ kvietime ir gauti finansavimą kurti naujus produktus, vykdyti mokslinius tyrimus ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklą. Šiam projektui skirta investicijų suma siekia 2,5 mln. Eur.