Pinigai – toli gražu ne svarbiausias dalykas darbuotojams

Nors visuomenėje įprasta manyti, kad pinigai – geriausia varomoji jėga ir didžiausia motyvacija, studijos rodo ką kita: squareup.com dalinasi atliktu moksliniu tyrimu, kuriame nustatyta, kad pinigai nėra motyvuojančių veiksnių sąrašo viršuje. Pasirodo, vieni svarbiausių veiksnių buvo bendraamžių motyvacija (20 %) ir padrąsinimo bei pripažinimo jausmas (13 %). Siekiant išlaikyti darbuotojus motyvuotus, svarbią vietą užima ir mielos, priimtinos dirbti aplinkos sukūrimas, lankstaus darbo grafiko pasiūlymas ir gebėjimas reikšti pozityvų grįžtamąjį ryšį. Tyrimai rodo nuoširdumo ir skaidrumo svarbą darbuotojų motyvacijai užtikrinti.

Anot didžiausio dienos SPA tinklo Lietuvoje „East Island SPA“ vadovės Jurgitos Simutės, daugybė įmonių savo mikroklimatą ir darbuotojų pasitenkinimą šiais laikais matuoja pagal tai, ar darbuotojas jaučiasi pasiekiantis tinkamą darbo ir gyvenimo balansą:

„Iš tiesų, įtemptas gyvenimo ritmas ir nauji popandeminiai įpročiai šiek tiek išblukino, o kai kur ir visai ištrynė ribas tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Socialiai atsakingos įmonės į tai, žinoma, kreipia dėmesį ir galvoja, kaip grąžinti tą būtiną ribą, kad darbuotojai nesijaustų perdegę, emociškai, o dažnai ir fiziškai neatsitraukiantys nuo darbo. Norisi džiaugtis, kad mūsų šalyje yra daugybė supratingų korporacijų, kurios ieško būdų, kaip darbuotojus paskatinti pasidėti telefoną ir tiesiog iš širdies pailsėti.“

Darbo ir gyvenimo balansui rasti – specialios dovanos darbuotojams

J. Simutės įsitikinimu, vienas geriausių būdų motyvuoti darbuotojus ir paskatinti ieškoti gero darbo ir gyvenimo balanso – sveikatinančiomis ir kokybišką poilsį, atitrūkimą nuo kasdienybės suteikiančiomis paslaugomis:

„Artėjant Kalėdoms, įmonės šventėms ar kitoms progoms, verslai ieško idėjų, kad dovanos tenkintų visus – vienišus ar turinčius šeimą, visavalgius ar veganus, aktyvaus ar pasyvaus laisvalaikio mėgėjus. Esame tokie skirtingi, tačiau vienas dalykas sieja mus visus be išimties – poreikis kokybiškai pailsėti ir iš tiesų atitrūkti nuo darbinių skambučių, elektroninio pašto tikrinimo ar intensyvaus galvojimo apie dalykinius susitikimus. Tad verslo įstaigos vis dažniau kreipiasi į mus nutarę ir dovanoti tą poilsį – „East Island SPA“ kuponus paslaugoms.

Tai – dovana, nereikalaujanti sunaudoti ją čia ir dabar, būti tam tikrą valandą tam tikroje vietoje. Kiekvienas pasirinks jam tinkamą laiką, miestą ir paslaugą. O ir įmonei nebereikės toliau administruoti procesų, tad patogu ir naudinga tiek darbuotojams, tiek įmonei“, – pasakoja Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Druskininkuose įsikūrusio dienos SPA atstovė.

Galimybė akimirksniu nusikelti į egzotiškiausius kampelius

Pasak „East Island SPA“ vadovės, jų centrai atstovauja keturias Rytų kultūras – Kambodžos, Balio, Indijos ir Tailando, tad čia apsilankiusieji pasijunta lyg atostogautų tose šalyse, pasisemia įspūdžių, tinkamai pailsi:

„Masažus mūsų centruose atlieka iš atstovaujamų šalių atvykę sertifikuoti ir ilgalaikę patirtį turintys masažo meistrai. Niekas taip gerai neatskleis masažo subtilybių, kaip toje šalyje augęs ir masažo technikų išmokęs meistras.

Pas mus dirba ir licencijuoti masažo meistrai iš Lietuvos. O bene svarbiausia tai, kad tinkamų paslaugų čia ras ir turintys sveikatos problemų darbuotojai, nes mes turime valstybiškai pripažintas licencijas, leidžiančias teikti gydomojo masažo paslaugas. Taigi, tai – nebe tik poilsis, tačiau ir rūpestis savo sveikata.“

Paruošė specialų pasiūlymą įmonėms

„East Island SPA“ centrai, pastebėję vis dažnesnį darbdavių susidomėjimą, paruošė ir specialų įmonėms pritaikytą interneto įrankį. Čia itin paprasta susiformuoti kuponus tada, kada to reikia, o kuponai paruošiami per porą minučių, vienu metu galima susiformuoti norimą kiekį kuponų, pridėti vardus ir tekstus. Visa informacija ir ataskaitos kaupiamos įmonės paskyroje, tad lengva valdyti, surasti pasimetusį kuponą ar pan.

Sukurtos ir įmonėms pritaikytos atsiskaitymo galimybės: galima susiformuoti išankstinę sąskaitą, pasipildyti sąskaitą avansine įmoka arba kreiptis dėl kredito suteikimo, be abejo galima atsiskaityti tiesiogiai bankiniu pavedimu ar kortele. Įmonėms galioja ir SPA premija programa, kur už įsigytus kuponus dovanojami SPA premijos kuponai.

„East Island SPA“ sukurta platforma reguliariai naudojasi daugiau nei 100 Lietuvos įmonių. Viena jų - „Tamro Baltics“. Įmonės atstovės Gintarės Čepulytės teigimu, tokias dovanas nuspręsta dovanoti išskirtine proga kiekvienam darbuotojui:

„Džiaugiamės galėdami ilgamečiams bendrovių „Tamro Baltics“ ir „BENU Vaistinė Lietuva“ darbuotojams jubiliejaus darbo įmonėje proga skirti dovanų kuponus pasilepinti „East Island SPA“. Esame sveikatos profesionalai ir gerai žinome, jog dėmesys sau bei malonios patirtys tiesiogiai prisideda prie geros savijautos. Būtent tai savo kolegoms ir norime dovanoti“, – tvirtina G. Čepulytė.