Princas gerbia lietuvių pasiryžimą puoselėti tradicijas

Pernai pavasarį užsimezgęs bravoro „Volfas Engelman“ ir Bavarijos karališkosios šeimos valdomos įmonės „König Ludwig International“ bendradarbiavimas vystomas sėkmingai – 2023 metų vasarą Lietuvos rinkai buvo pristatytas pirmasis karališkas gėrimas, o šįmet gautas leidimas virti jau antrąjį pagal lietuviams patikėtą monarchų dinastijos receptą.

„Esame labai patenkinti bendradarbiavimo rezultatais – matome, jog pirmasis sumanymas, pristatytas pernai, įgyvendintas labai sėkmingai. „Volfas Engelman“ komanda ne tik sugebėjo išlaikyti aukščiausius kokybės standartus, bet ir užtikrino, kad būtų laikomasi visų bavariškų tradicijų, perduodamų iš kartos į kartą“, – Kauno bravoro erdvėse surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo garbusis svečias.

Princo Liutpoldo vizito svarbą ir būsimo gėrimo pristatymą Lietuvai įvertino ir „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas:

„Tai itin svarbus karališkosios šeimos atstovo pripažinimas ir patvirtinimas, jog „Volfas Engelman“ darykla užtikrina kokybišką gėrimo virimą. Ši Bavarijos ir Lietuvos aludarių partnerystė praplečia ne tik Lietuvos gėrimų asortimentą naujais skoniais, bet ir padeda įtvirtinti aludarystės amatą, ieškoti naujų būdų įsilieti į rinką ir būti konkurencingiems.“

Kaip ir pirmasis, taip ir antrasis karališkas gėrimas bus verdamas laikantis Alaus grynumo įstatymo, priimto Bavarijoje daugiau nei prieš 500 metų. Pasak, M. Horbačausko, šis dokumentas laikomas kokybės etalonu visam alaus pasauliui – jame nurodoma, jog alų galima gaminti tik iš apynių, vandens, salyklo (fermentacijai naudojamos mielės), jokie kiti priedai negalimi. Alaus grynumo įstatymo kopija saugoma ir „Volfas Engelman“ darykloje.

Pažintis su karališkos šeimos nariu – Romoje

Jo Karališkoji Didenybė Bavarijos princas Luitpoldas yra paskutinio Bavarijos karaliaus Liudviko III proanūkis. Būdamas 25 metų, po teisės studijų Miuncheno universitete, jis iš savo tėvo, Bavarijos princo Liudviko, perėmė iš kartos į kartą perduodamas alaus gamybos verslo tradicijas ir patį Kaltenbergo pilies alaus daryklos valdymą.

„Volfas Engelman“ generalinis direktorius M. Horbačauskas su Jo karališkąja Didenybe susipažino daugiau nei prieš dvejus metus alaus konferencijoje Romoje. Ten lietuvis buvo pakviestas papasakoti apie „Volfas Engelman“ bendrovės sėkmę Lietuvoje.

Volfas Engelman renginio akimirka

Po pristatymo prie jo priėjo Bavarijos princas Luitpoldas su savo kolege ir pasakė: „Mes turime labai daug panašių dalykų, vertybiškai mąstome, todėl neabejoju, jog galėtume drauge daryti verslą.“

Taigi pažintis peraugo į rimtus veiksmus: princas Luitpoldas „Volfas Engelman“ daryklai suteikė išskirtinę licenciją gaminti karališką gėrimą Lietuvoje. Kaune įsikūręs bravoras rinkai jau bus pateikęs du „König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg“ alaus daryklos gėrimus.

Pasak M. Horbačausko naujasis karališkas gėrimas pagal griežtą receptūrą bus pristatytas šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje.

Didžiausias „Oktoberfestas“ Baltijos šalyse

Kauno ir Bavarijos daryklų bendradarbiavimą, puoselėjantį aludarystės amato tradicijas, renginyje liudijo Florianas Schroderis, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje vykdantysis valdybos narys. Jis pasidžiaugė užsimezgusia „Volfas Engelman“ ir „König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg“ daryklų draugyste ir pasinaudojo proga priminti apie lietuvišką „Oktoberfesto“ šventę, kurioje antrą kartą dalyvaus ir pats princas Luitpoldas.

Jo Karališkajai Didenybei „Oktoberfestas“ yra ir asmeninis įvykis – 1810 m. festivalio Vokietijoje pradininkas buvo būtent princo Luitpoldo proprosenelis kronprincas Liudvikas. Tų metų spalį Liudvikas vedė Saksonijos-Hildburghauzeno princesę Teresę, ir šios vestuvės tapo legendinio Miuncheno festivalio pradžia.

Rusėjo 20–21 d. Kaune vykstantis „Oktoberfestas“ žymi svarbią sukaktį – šįmet jis rengiamas 5 kartą. Tai didžiausias „Oktoberfestas“ Baltijos šalyje, kasmet susirenka keli tūkstančiai žmonių.

Volfas Engelman renginio akimirka

Taigi Lietuvoje dvi dienas vykstanti „Oktobesfesto“ šventė turi karališkosios šeimos palaiminimą, o lietuvių bravoro kolektyvas, kaip teigė M. Horbačauskas, dažnai svečiuojasi „Oktoberfeste“ Miunchene, kad pasisemtų patirties ir supažindintų lietuvius su autentiškomis bavariškomis tradicijomis, kurioms jau daugiau nei 200 metų.

Didžiausiame pasaulyje „Oktoberfesto“ festivalyje gėrimai pilstomi į didelius (1l talpos) bokalus. Visi apyniuoti gėrimai verdami laikantis Bavarijos Alaus grynumo įstatymo.

Kaune, „Volfas Engelman“ bravoro vidiniame kieme (Čiurlionio g. 5), vykstantis „Oktoberfest by Volfas Engelman Nealkoholinis“ festivalis irgi puoselėja tradicijas: renginyje visuomet stebina patiekalų ir gėrimų įvairovė, netrūksta muzikos ir šokių. O bene svarbiausias dalykas būna laikas, kurį visi šventės dalyviai praleidžia drauge.

Įėjimas į „Oktoberfestą“ nemokamas, asmenys įleidžiami nuo 20 metų. Rugsėjo 20 d. (penktadienį) renginys prasidės 18 val., o rugsėjo 21 d. (šeštadienį) dalyviams vartai bus atverti nuo 15 val.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.