Kas antras žmogus neišgeria vandens, kiek reikėtų

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) suaugusiam žmogui rekomenduoja išgerti vandens vidutiniškai apie 30 ml kūno masės kilogramui. Taigi, jei sveriate 70 kg, per parą jums reikėtų suvartoti 2,1 l vandens, kas būtų 10 stiklinių.

U. Mikelevičiūtė teigia, jog tiek išgerti tikrai nesudėtinga, tačiau rekomendacijos skiriasi nuo realybės.

„JAV nustatyta, jog PSO rekomenduojamos suvartoti per parą vandens kiekio neišgeria apie 50 proc. gyventojų. Manyčiau, jog mūsų šalyje situacija panaši – kas antras žmogus nesuvartoja vandens tiek, kiek reikėtų.

Taip, vandens pardavimai vasarą padidėja, tačiau žmonės paprastai geria todėl, kad karšta arba troškina. Atsiradęs troškulio jausmas jau yra signalas, kad be vandens išbūta ilgai. Reguliariai gurkšnojant vandenį, žmogus troškulio apskritai neturėtų jausti, tokia būsena turi būti normali”, – sako maisto ir gėrimų ekspertė.

Menkas vandens suvartojimas gali paveikti inkstus, virškinimą

Vanduo mums reikalingas tam, kad nesutriktų organizmo veikla ir funkcijos. Per mažą vandens suvartojimą signalizuoja sausos lūpos, veido oda – jei užsitepame kremo ir jis akimirksniu susigeria, vadinasi, vandens tikrai išgeriame per mažai.

„Organizme turi vykti normali medžiagų apykaita, o tam vanduo tiesiog būtinas. Kai jo užtektinai negauname, gali pradėti skaudėti galvą, sutrikti šlapinimasis, prakaitavimas. Mažą vandens suvartojimą gali išduoti netgi balsas – jis tampa gergždintis.

Maisto ir gėrimų ekspertė Urtė Mikelevičiūtė

Jei menkai geriame vandens, gali prasidėti ir gilesni procesai – sveikatos sutrikimai, ligos. Dėl vandens stygiaus organizme tirštėja kraujas, sumažėja širdies darbingumas, gali pakilti kraujospūdis. Netekus elektrolitų, gali atsirasti raumenų mėšlungis, nuovargis, nereguliarus širdies ritmas, o sumažėjus prakaitavimui – pakilti kūno temperatūra. Vandens stygius organizme taip pat gali sutrikdyti inkstų veiklą, taigi sunkiau pasišalina toksinai, jie kaupiasi organizme. Paveikiamas ir virškinimas – gali užkietėti viduriai.

Žodžiu, kokį organą ar organizmo funkcijas bepaimtume, visur yra reikalingas vanduo. Todėl nuolat per seminarus ar vedamas degustacijas kartoju: vanduo yra pagrindinė visų ligų prevencija“, – sako vandens ir vyno someljė U. Mikelevičiūtė.

Neišgeriate pakankamai vandens? Greičiau sensite, padidės lėtinių ligų rizika

Kalbėdama apie vandens svarbą, maisto ir gėrimų ekspertė pateikia 2023 m. JAV „National Institutes of Health” 25 metus daryto tyrimo duomenimis.

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 15 000 žmonių (45–66 m. amžiaus), parodė, jog per mažas vandens vartojimas 50 proc. pagreitina senėjimo procesus, t. y. tiriamųjų biologinis amžius buvo didesnis už jų tikrąjį. Be to, nepakankamas vandens vartojimas net 64 proc. padidina riziką susirgti lėtinėmis ligomis, kaip širdies nepakankamumas, insultas, prieširdžių virpėjimas, taip pat lėtinėmis plaučių ligomis, diabetu ir demencija.

„Tai išties įspūdinga statistika, į kurią tiesiog privaloma reaguoti. Vokiečiai netgi buvo surengę kampaniją mokyklose „Better think with drink“, norėdami paskatinti moksleivius gerti daugiau vandens ir taip suaktyvinti organizme vykstančius procesus, pavyzdžiui, mąstymą.

Vesdama degustacijas ir aš nuolat primenu vandens svarbą mūsų gyvenimui bei savijautai. Tarkim, apie „Birutės“ natūralų mineralinį vandenį net ir aiškinti daug nereikia – pakanka jo paragauti. Dėl išskirtinio mineralų balanso šis vanduo nėra nei per sūrus, nei per prėskas, visko tiek, kad drąsiai galima jį lyginti su garsių pasaulyje prekių ženklų mineraliniu vandeniu“, – teigia „Birutės“ mineralinio vandens ambasadorė.

Pasak U. Mikelevičiūtės, šiuo metu stebime savotišką „Birutės“ mineralinio vandens atgimimą. Ir čia – vieni pliusai: vanduo gaunamas iš Lietuvos gręžinio, trumpa transportavimo grandinė, o mineralų jame užtektinai: chloridai padeda virškinimui, sureguliuoja skysčių kiekį organizme, magnis – raumenims, natris – ilgaamžiškumui, kalcis – kaulams. Jei geriamas gazuotas mineralinis, burbuliukai suteikia sotumo jausmą, padeda nepersivalgyti.

Patarimas, kuris padės išgerti vandens paros normą

Kaip išsiugdyti įprotį gerti vandenį? U. Mikelevičiūtės įsitikinimu, nei priminimai telefone, ne įvairios mobiliosios programėlės nepadės, jei šalia nebus vandens. Taigi pagrindinis patarimas – visada su savimi turėti vandens: dirbate biure – buteliukas ant stalo, važiuojate automobiliu – buteliukas dėtuvėje, vaikštote po miestą – buteliukas ar gertuvė rankinėje.

Anot Urtės, įprotis paprastai išsiugdomas per tris savaites, t. y. 21 dieną, o užfiksuojamas per tris mėnesius. Taigi nereikėtų laukti ypatingos progos – pradėti daugiau ir dažniau gerti vandenį galima nuo dabar.

U. Mikelevičiūtė nori nuraminti tuos, kurie prisiklausę įvairiausių gąsdinimų dėl buteliuko laikymo automobilyje – neva paliktas ant saulės vanduo „prisigers“ plastiko dalių ir pan.

„Tokie bauginimai perdėti, nebent vandenį taip laikytumėte kelias paras. Tačiau jei važiuojate, gurkšnojate, per dieną jį išgeriate, tai tikrai nieko nenutiks. Naudingiau būtų atsigręžti į virtuvę – atsisakyti plastikinių pjaustymo lentelių, nes su maistu į organizmą patenka mikroplastiko dalelių“, – įspėja maisto ir gėrimų ekspertė.