Alternatyva saldumynams
Besaikis užkandžiavimas – viena dažniausių bėdų. Daugiausiai problemų kyla dėl netinkamo užkandžių kiekio ir mūsų įpročių. Geras užkandis yra apgalvotas ir suplanuotas maistas. Tarp tinkamų pasirinkimų: vaisiai, uogos, daržovės, riešutai, sėklos, jie turėtų būti kiekvieno iš mūsų užkandžių pasirinkime. Taip pat švieži agurkai, morkos, paprikos, džiovinti vaisiai be pridėtinio cukraus.
Itin dažnas ir labai prastas užkandžio pasirinkimas – saldumynai ir desertai, o geriausia alternatyva jiems – riešutai. Natūralaus jogurto indelis, pagardintas riešutais ir uogomis organizmui žymiai naudingesnis sprendimas nei šokoladas ar bulvių traškučiai.
Užkandžiaujant svarbūs kiekiai – kasdien pakanka suvalgyti vos vieną saujelę riešutų (30–40 g.), o nauda organizmui bus milžiniška. Dienos norma – 1 vaisius iki 200 g. uogų ar 60 g. džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus, nedidelis indelis natūralaus jogurto.
Tikslas – numesti svorio
Migdolai – nuostabus pasirinkimas norintiems skanaus užkandžio ir bandantiems numesti svorio. Pasak atliktų mokslinių tyrimų, migdolai gali padėti kontroliuoti svorį, nes juose esančios skaidulos ir baltymai skatina sotumo jausmą ir gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį (Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds; 2020). Dėl šių priežasčių aktyviai gyvenantys žmonės šiuos riešutus dažnai įtraukia į savo mitybos planus, o dietologai rekomenduoja kasdien suvartoti apytiksliai 28 g. migdolų – viena saujelę.
Be to šie riešutai yra gausus skaidulų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir baltymų šaltinis. Kaip rodo JAV „FoodData Central“ duomenys, vienoje migdolų saujoje (28 g.) galima rasti net 7,7 mg. vitamino E, kuris padeda palaikyti kognityvines funkcijas ir gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
Tikslas – daugiau energijos
Tinkamas užkandis yra neatsiejama geros savijautos dalis. Naujai metų pradžiai itin aktualu palaikyti aukštą energijos lygį ir stiprų imunitetą. Čia gelbsti anakardžiai – vieni populiariausių riešutų Lietuvoje. Jie pasižymi itin dideliu kiekiu nesočiųjų riebalų, kurie gali ženkliai sumažinti ankstyvos mirties ir širdies ligų riziką. Anakardžiai turi daug skaidulinių medžiagų, juose galima rasti mažai cukraus ir beveik tiek pat baltymų, kiek ir vištienoje.
Šie gardėsiai taip pat yra pastovios energijos šaltinis. Anakardžiuose yra daug vario – mineralo, kuris yra būtinas energijos gamybai, sveikam smegenų vystymuisi ir stipriai imuninei sistemai, o juose esančių sveikųjų riebalų, baltymų ir angliavandenių derinys užtikrina subalansuotą ir ilgalaikį energijos tiekimą. Todėl mokslininkai akcentuoja, kad skanaudami anakardžius taip pat išvengsite energijos šuolių ir kritimų (Composition of Nuts and Their Potential Health Benefits-An Overview; 2023).
Riešutai – populiarus pasirinkimas
Riešutų ir džiovintų vaisių gamintojos „Arimex" Kokybės vadovė Irena Vapsvienė atkreipia dėmesį, jog ne vienerius metus darytos vartotojų apklauso rodo, kad užkandžių racione riešutai ir džiovinti vaisiai yra dažniausiai vartojamas produktas.
„Lietuviai riešutus ir džiovintus vaisius perka reguliariai ir valgo bent kartą per savaitę. Žmonių sąmoningumas sveikų užkandžių poreikiui tik išaugo, todėl džiovinti vaisiai be pridėtinio cukraus jau tampa norma, o ne išimtimi. Esame pratę užkandžiauti nesąmoningai, todėl labai svarbu, kad po ranka būtų ne tik sotus, bet ir sveikas užkandis, suteikiantis mums papildomos energijos. Tam, kad dirbant ar sportuojant netektų sukti galvos dėl užkandžių kiekio, šiandien specialiai yra kuriamos mažesnės mišinių pakuotės vienam užkandžiui, tokios kaip „1GO“ su pakankama vienkartine naudingųjų medžiagų doze mūsų organizmui", – apie tendencijas ir taisyklingą užkandžiavimą palengvinančius sprendimus pasakoja „Arimex“ Kokybės vadovė.
Greita ir skanu – migdolai su cinamonu
Jums reikės:
250 g. nesmulkintų migdolų
½ a. šaukštelio agavų sirupo
½ a. šaukštelio malto cinamono
Žiupsnelio druskos
Šlakelio rapsų aliejaus
Į indelį įberkite migdolus, įpilkite agavų sirupo ir suberkite cinamoną bei druską. Gerai išmaišykite, kol migdolai pasidengs prieskonių mišiniu.
Tada tolygiai sudėkite migdolus ant kepimo skardos. Kepkite vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje 10 minučių ir, jei norite, pabarstykite cinamonu.