Sveikas ilgaamžiškumas nebėra išrinktųjų duotybė. Pažangiose šalyse žmogaus senėjimo tyrimams skiriama vis daugiau dėmesio. Stengiamasi rasti būdų, kaip sulėtinti šį procesą, o tai neatsiejama su efektyvia ligų prevencija. Didžiulį proveržį šioje srityje leidžia daryti į personalizuotą mediciną orientuoti sprendimai ir laboratorinių tyrimų pažanga. Viena iš tokių svarbių naujovių ką tik pasiekė ir Lietuvą – lyderiaujančios „Medicina practica“ laboratorijose jau atliekamas unikalią informaciją pateikiantis suPAR tyrimas.

„Gerai žinoma, kad žmogaus sveikatos, o tuo pačiu ir ilgaamžiškumo priešas – organizme rusenantis lėtinis uždegimas. Tai įvairių lėtinių ligų rizikos veiksnys. Jį nustatantys ir padedantys kontroliuoti kraujo tyrimai nuolat tobulėja. Dabar mūsų laboratorija žengė dar vieną inovatyvų žingsnį. Naujausias mokslo žodis – suPAR tyrimas, įvertinantis galimas sveikatos problemas dar prieš joms atsirandant. Jis ne tik suteikia unikalią informaciją apie riziką susirgti rimtomis lėtinėmis ligomis per artimiausią dešimtmetį, bet padeda įvertinti ir biologinį amžių, senėjimo proceso greitį. Šia prasme dėl savo tikslumo ir paprastumo šis tyrimas gali tapti revoliucine priemone medicinos pasaulyje, kai jis bus pradėtas naudoti plačiai“, – sako laboratorijų tinklo „Medicina Practica“ laboratorinės medicinos gydytojas dr. Valdas Banys.

SuPAR yra baltymas-receptorius, kuris prasidėjus uždegimui atsiskiria nuo ląstelės, cirkuliuoja organizme ir prisideda prie širdies, inkstų, virškinimo, kvėpavimo, autoimuninių, onkologinių ir kitų lėtinių ligų raidos. Su amžiumi mūsų imuninė sistema silpnėja, o lėtinis uždegimas gali pasireikšti vis dažniau.

„SuPAR tyrimas jau prieš kurį laiką pradėtas naudoti kai kurių šalių skubiosios medicinos pagalbos skyriuose, nes jis iškart leidžia įvertinti, kiek pavojinga paciento būklė – ar reikia guldyti į ligoninę, ar galima išleisti gydytis namuose. Tačiau vėliau danų tyrėjai pastebėjo, kad padidėjęs suPAR lygis kraujyje gali būti susijęs su įvairiomis sveikatos problemomis, kurios dažnai būdingos senėjimui. Tuomet suPAR tyrimai pradėti taikyti ir šiai diagnostikai, o tai padeda suprasti bendrą organizmo būklę ir prognozuoti ilgaamžiškumą. Ši naujovė Lietuvoje iš esmės gali padėti pagerinti sveikatos priežiūrą“, – aiškina gydytojas.

Senėjimas

Pasak jo, nustatyta, kad kiekvienas žmogus nuo gimimo turi unikalų suPAR lygį. Bėgant metams jis iš lėto didėja, tačiau tai labai priklauso nuo gyvenimo įpročių ir aplinkos. Žema suPAR koncentracija gali reikšti sveikatai palankų gyvenimo būdą, mažesnę lėtinių ligų riziką. Tuo tarpu, aukštesnės suPAR koncentracijos rodo, kad verta susirūpinti – aktyviau vyksta uždegiminiai procesai, didėja rizika susirgti lėtinėmis ligomis. Žmonėms su aukšta suPAR koncentracija gali būti sunkiau įveikti įvairias ligas. Aukštas suPAR gali lemti ir trumpesnę gyvenimo trukmę.

„Mokslininkai nustatė, kad turintys aukštą suPAR lygį žmonės sensta greičiau nei vidutiniškai, pavyzdžiui, 1,2 metai – per metus, ir atvirkščiai. Įžvelgus pavojų pirmiausia ieškoma uždegimo priežasčių, tiriama, ar jau neįsibėgėjo kuri nors liga. Jeigu ji nepasitvirtina, tuomet suPAR koncentraciją galima pradėti mažinti gerai žinomomis priemonėmis: numetant per didelį svorį, atsisakant rūkymo, sveikiau valgant, geriau išsimiegant ir kt. Šioje srityje dabar yra didelės galimybės. Be abejo, daugiau erdvės teigiamiems pokyčiams yra tuomet, kai savo sveikata reguliariai pradedame rūpintis kuo anksčiau“, – nurodė „Medicina practica“ laboratorijos specialistas.

Pasak V.Banio, paciento situaciją vertinantiems medikams labai svarbu, kad suPAR rodiklis išlieka stabilus ilgą laiką – net kelis mėnesius, nekinta dėl kelių paskutinių dienų mitybos, jo beveik neveikia trumpalaikės infekcijos, pavyzdžiui, peršalimas. SuPAR pokyčiai stebimi, kai iš esmės stiprėja ar silpsta imuninės sistemos būklė, progresuoja liga arba sveikstama, veikia sveikatos stiprinimo priemonės.

Senėjimas

„Aišku, ilgaamžiškumui įtaką daro daugybė veiksnių, pavyzdžiui, genetika, tačiau didžiąją jų dalį suPAR tyrimas leidžia prognozuoti ir laiku veikti, jei pastebima uždegimo padidėjimo rizika. Tai lyg žadintuvo skambutis, laiku įspėjantis, kad reikia pakoreguoti gyvenimo įpročius ar imtis prevencinių priemonių, jei norime kuo ilgiau džiaugtis pilnaverčiu ilgesniu gyvenimu ir išvengti gausaus medikamentų vartojimo“, – kalbėjo gydytojas.

Apie „Medicina practica“ laboratoriją

Pirmoji šalyje privati „Medicina practica“ laboratorija, 2000 m. Vilniuje įsteigta gydytojo Svajūno Barakausko, sukūrė vieną pažangiausių medicinos laboratorinių tyrimų tinklų Baltijos regione. Daugiau nei 30 padalinių veikia didžiojoje Lietuvos dalyje.

Čia atliekamas per pusės tūkstančio skirtingų kraujo ir šlapimo tyrimų spektras: bendraklinikinių, vėžio, alergijos, skydliaukės hormonų, inkstų, kepenų fermentų, osteoporozės, lytiškai plintančių ligų, citologinių, genetinių ir kt. Siūlomos kelios dešimtys sveikatos profilaktikos tyrimų programų. Gyventojai reguliariai kviečiami į įvairias ligų prevencijos akcijas, kurių metu tyrimai atliekami daug pigiau.

Ne tik modernūs analizatoriai, bet ir naujausios tyrimų metodikos „Medicina practica“ laboratorijose įdiegiamos praktiškai vienu metu kaip ir Vakarų Europos pažangiose laboratorijose. Bendradarbiaujama su didžiosiomis Lietuvos – Santaros, Kauno – klinikomis, taip pat – su Vokietijos, Slovakijos, Latvijos, Kipro, Lenkijos ir kitų šalių medicininių tyrimų laboratorijomis.

„Medicina practica“ laboratorijos profesionalumu pasitiki ir atlikti tyrimus užsako per 200 valstybinių, privačių gydymo įstaigų ir šimtai tūkstančių žmonių.