Tačiau kaip ir kiekvienai operacijai, riebalų nusiurbimui reikia pasiruošti ir rimtai apgalvoti šį sprendimą. Šiame straipsnyje į klausimus apie liposakciją atsako plastikos chirurgas dr. Darius Radzevičius.

Daugelis liposakciją vis dar įsivaizduoja kaip ilgą ir sudėtingą operaciją. O kaip yra iš tikrųjų? Kaip vyksta riebalų nusiurbimas ar tai sudėtinga procedūra?

Šiais laikais riebalų nusiurbimas yra gan greita procedūra. Dažniausiai ji užtrunka vos valandą ir pacientas dar tą pačią dieną yra išleidžiamas namo. Žinoma, jai reikia pasiruošti, todėl viskas prasideda nuo pirminės konsultacijos. Jos metu specialistas papasakoja, kaip vyksta procedūra, koks yra pooperacinis laikotarpis ir kokio rezultato tikėtis.

Liposakcijos metu nereikia atlikti didelių pjūvių, nes riebalai yra pašalinami specialiu vamzdeliu, vadinamu kaniule. Juo yra suardomos ir išsiurbiamos gilesniuose sluoksniuose esančios riebalų ląstelės. Procedūros metu yra atliekamas vos 4-5 mm ilgio pjūvis, todėl randelis po operacijos bus sunkiai pastebimas.

Riebalų nusiurbimas yra atliekamas specialiu aparatu, kuris mechaniškai apdirba ląsteles ir jas pašalina, todėl procedūra yra tikslingesnė, mažiau pažeidžiami audiniai. Be to, šiuo būdu atsiurbiant riebalus, juos galima panaudoti persodinant į kitas kūno vietas. Pacientai gali rinktis persodinti kūno riebalų ląsteles į sėdmenis, krūtis, veidą ar kitas kūno vietas.

Kokiose kūno vietose galimas riebalų nusiurbimas?

Riebalų nusiurbimą galima atlikti įvairiose kūno vietose, kuriose yra susikaupęs per didelis riebalų kiekis. Tarkime, kurį laiką metėte svorį, kūno linijos išryškėjo, bet niekaip negalite atsikratyti rankų riebalų.

Tuomet liposakcija yra vienas veiksmingiausių būdų padailinti norimas kūno formas. Dažniausiai yra atliekamas pilvo riebalų nusiurbimas, pagurklio nusiurbimas, riebalų nusiurbimas nuo kelių ir riebalų nusiurbimas nuo rankų.

Dr. D. Radzevičius

Ar reikalingas specialus pasiruošimas procedūrai?

Pasiruošimas procedūrai yra gana paprastas. Konsultacijos metu jūs aptariate gydymo planą su plastikos chirurgu, jums bus paskirti priešoperaciniai kraujo tyrimai, kartais prireikia kai kurių kitų papildomų tyrimų. Taip pat iki operacijos reikėtų jau būti pasiekus norimą kūno svorį, tokiu būdu gausite ilgalaikiškesnius rezultatus.

Kiek laiko trunka gijimas po riebalų nusiurbimo ir kada matomi rezultatai?

Gijimas priklauso nuo kūno vietos, nuo kurios buvo nusiurbiami riebalai. Nors dažniausiai pacientus iš klinikos išleidžiame dar tą pačią dieną. Svarbiausios yra pirmos dvi savaitės po operacijos, ypatingai pirmosios trys dienos. Po liposakcijos būtina dėvėti kompresinius rūbus, kad audiniai mažiau tintų ir būtų mažiau mėlynių. Be to, bent mėnesį rekomenduojama vengti didelio fizinio aktyvumo, sunkių svorių kilnojimo.

Pirminį rezultatą po riebalų nusiurbimo operacijos galima pamatyti jau po savaitės, tačiau galutinis rezultatas matomas po 6-12 mėnesių. Liposakcijos rezultatai išlieka ilgą laiką, bet jie priklauso nuo paciento gyvenimo būdo, mitybos, fizinio aktyvumo. Sugijus audiniams, turėtumėte sveikai maitintis ir būti fiziškai aktyvūs.

Ar pasitaiko tokių atvejų, kuomet nerekomenduojama atlikti riebalų nusiurbimo?

Riebalų nusiurbimo nerekomenduojama atlikti, jei ieškote greito būdo numesti svorį. Liposakcija padeda padailinti kūno formas, kur yra susikaupę per daug riebalų, bet po operacijos daug svorio tikrai nenumesite. Be to liposakcija netinkama, kuomet yra odos perteklius. Taip pat operacijos negalima atlikti žmonėms turintiems lėtines ligas, kurios padidintų operacijos riziką.