„Limfa – pagrindinė imuninės sistemos dalis, kuri, pasitelkdama baltuosius kraujo kūnelius, naikina tokius patogenus kaip bakterijos ar virusai ir tokiu būdu padeda organizmui kovoti su injekcijomis bei ligomis. Mūsų limfinė sistema taip pat padeda organizme palaikyti skysčių balansą ir saugo nuo patinimo, nes surenka skysčių perteklių iš audinių ir grąžina jį į kraują. Be to, padeda pernešti riebalus ir juose tirpius vitaminus iš virškinamojo trakto į kraujotaką bei pašalinti toksinus iš ląstelių ir audinių“, – limfos svarbą organizmui aiškina gydytoja dermatovenerologė Gondinga Šliuževičienė.

Ji tęsia, kad dėl aukštos temperatūros poveikio limfai vasarą gali varginti kūno patinimas, dehidratacija, kraujo spaudimo pokyčiai ir problemos, susijusius su susilpnėjusia imuninės sistemos veikla. G. Šliuževičienė pabrėžia, kad su limfos cirkuliacija ar limfmazgių užsikimšimu problemų gali kilti ir dėl kitų veiksnių.

„Išskirčiau pasyvų gyvenimo būdą, prastą mitybą, kurioje gausu daug riebalų ir cukrų, taip pat lėtinį stresą, uždegimus, operacijas, traumas, chirurgines intervencijas ir onkologinius susirgimus. Dėl šių veiksnių galimas limfos kaupimasis audiniuose, dažniausiai galūnėse, pablogėjęs organizmo gebėjimas kovoti su infekcijomis, lėtinis ar bendras kūno nuovargis ir silpnumo jausmas bei sutrikęs riebalų ir toksinų šalinimasis iš organizmo“, – įspėja gydytoja dermatovenerologė.

Kaip suaktyvinti limfą?

Anot G. Šliuževičienės, norint suaktyvinti limfą, pirmiausia, reikėtų imtis asmeninių pastangų – didinti fizinį aktyvumą ir atlikti reguliarius pratimus, kurie skatintų raumenų judėjimą. Taip pat praktikuoti sveiką mitybą, kurioje daug skaidulinių medžiagų ir mažai riebalų, užtikrinti pakankamą skysčių kiekį, nešioti kompresines kojines ar rankoves, praktikuoti tokias streso valdymo technikas kaip meditacija, gilus kvėpavimas ar atsipalaidavimo pratimai.

„Prie asmeninių pastangų aktyvinti limfą padėti gali ir papildomos priemonės – masažai, skatinantys limfos tekėjimą ir mažinantys tinimus, bei limfodranežinės procedūros, kurios gali būti derinamos su įvairiomis aparatinėmis kūno procedūromis. Tai leidžia optimizuoti rezultatus ir pasiekti geresnį poveikį,“ – pasakoja G. Šliuževičienė.

Gyd. Gondinga Šliuževičienė

Aparatinių procedūrų galimybės

Antrindama gydytojai, „Estetus“ klinikos vadovė Gražina Meilutienė išskiria dvi aparatines procedūras, kurios padeda aktyvinti limfą, sparčiau tobulinti kūno linijas bei stangrinti problematiškas kūno vietas – žastus, pilvą, šlaunis ir sėdmenis.

„Kūno formavimo arba liekninamoji procedūra ZTONE padeda pagerinti odos tekstūrą ir padidinti raumenų tonusą. Vienos procedūros metu tam tikros zonos tiesioginis veikimas elektromagnetinio lauko impulsais 10 minučių prilygsta per 10 treniruočių atliktai fizinei veiklai. Dėl šios priežasties ši procedūra yra ideali norintiesiems pakelti sėdmenis ar paryškinti pilvo presą. Ši procedūra yra neskausminga, jai taip pat netaikoma anestezija ir poprocedūrinis gijimo laikotarpis“, – teigia G. Meilutienė.

Klinikos vadovė tęsia, kad ZWAVE procedūra skirta gilesniems odos audiniams veikti aukšto intensyvumo radialinėmis smūginėmis bangomis. Tai pagerina kraujotaką, sutraukia riebalines ląsteles ir efektyvina limfinės sistemos veiklą. Šios bangos taip pat turi stimuliuojamąjį poveikį kūno kolageno ir elastino gamybai. Dėl visų šių priežasčių ši procedūra yra efektyviausia celiulitui mažinti, taip pat odai lyginti, tiesinti ir standinti tose vietose, kur yra riebalų sankaupos. Be to, ši procedūra turi ir daugiau privalumų – ji neinvazinė, neskausminga ir nekenkianti sveikatai.

G. Meilutienė priduria, kad norint pasiekti maksimalų efektą, reikėtų atlikti nuo 4 iki 8 procedūrų, priklausomai nuo individualios paciento būklės ir sprendžiamos problemos. O, jeigu pacientas norėtų ir atsikratyti riebalinių sankaupų pertekliaus, ir standinti odą, galima taikyti dviejų procedūrų kursą vienu metu, t. y. vieno vizito metu atlikti abi procedūras. Tai leistų per mėnesį atlikti 16 procedūrų kursą ir greičiau džiaugtis savo kūno formomis bei mėgautis vasara.