Sunkumas – ir nuo netinkamo maisto

„FitMe“ projekto įkūrėja teigia, jog sunkumas skrandyje gali atsirasti dėl kelių priežasčių. Anot specialistės, tokį jausmą sukelia ne tik didelis maisto kiekis, bet ir riebus, kaloringas, perdirbtas, sunkiai virškinamas maistas, pvz., skrudinti patiekalai, greitas maistas, pusgaminiai.

„Virškinimą apsunkina ir per didelis valgymo greitis ar didelės porcijos. Jeigu iškart po pagrindinio valgio užsigardžiuojate desertu ar pieno produktais, jie gali sukelti fermentaciją ir pilvo pūtimą. Norėdami išvengti tokių problemų, turėtumėte rinktis lengviau virškinamus maisto produktus, tarkim, vaisius, daržoves, liesą mėsą, žuvį.

Beje, produktų eiliškumas taip pat turi reikšmės: vaisius geriau valgyti atskirai, o ne drauge su pagrindiniu maistu“, – pataria M. Žukauskaitė.

Perpildyto skrandžio pavojai

Dažnai žmonės sunkumą skrandyje laiko ženklu, kad ne užvalgė, o tikrai kaip reikiant prisikimšo skrandį. Kokie galimi tokio įpročio pavojai?

„Per didelis maisto kiekis sukelia skrandžio tempimą, todėl jaučiame diskomfortą, o ilgainiui gali sumažinti jautrumą sotumo signalams. Dėl to žmonės ima valgyti dar daugiau, didėja rizika priaugti svorio, susirgti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, perpildytas skrandis gali skatinti refliuksą, sukelti rūgštingumą ir ilgainiui pažeisti stemplę“, – įspėja sveikos gyvensenos knygų autorė.

„FitMe“ projekto įkūrėja, sveikos gyvensenos knygų autorė Modesta Žukauskaitė

Anot M. Žukauskaitės, perpildytas skrandis ne tik sukelia diskomfortą – jame sudėtingiau vyksta ir virškinimo procesai. Juos dar gali pabloginti ydingi įpročiai: greitas valgymas, maisto nesukramtymas, per didelis riebalų ir cukraus kiekis maiste, per mažas skaidulinių medžiagų vartojimas, valgymas prieš miegą, rūkymas, per dažnas alkoholio vartojimas.

„Greitai valgant praryjama daugiau oro, todėl gali pūsti pilvą. Mažai skaidulų turinti mityba gali sukelti vidurių užkietėjimą, o valgymas prieš miegą – refliuksą ir miego sutrikimus. Rūkymas ir alkoholis apskritai neigiamai veikia virškinimo trakto gleivinę, o tai gali sukelti uždegimus ir kitas problemas“, – organizme vykstančius procesus apžvelgia „FitMe“ projekto įkūrėja.

Kramtyti ir gurkšnoti mineralinį

Mėgstantiems sočiau pavalgyti M. Žukauskaitė primena, jog atsakingas kramtymas yra svarbiausias virškinimo proceso etapas. Gerai sukramtytas maistas lengviau virškinamas, nes gerai sukramtytą jį gali veikti virškinimo fermentai. 

„Jei valgydami atsigersite vandens – puiku, jūs jau sau padėsite. Geriausia gerti mineralinį vandenį, nes jis padeda virškinimui – skatina skrandžio fermentų gamybą. Mineralinį svarbu gerti mažais gurkšneliais, kad skrandžio sultys lengvai atliktų savo darbą“, – primena mitybos specialistė.

Dar keli mineralinio vandens privalumai – gali padėti sumažinti skrandžio rūgšties kiekį, taigi – sumažinti rėmenį. Tokiu atveju gera pagalba – mineralinis vanduo „Birutė“, kuris dėl didelio bikarbonatų kiekio gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštis ir gerinti virškinimą. Tai gali būti naudinga žmonėms, kenčiantiems nuo rūgšties refliukso ar kitų virškinimo sutrikimų.

„FitMe“ projekto įkūrėja, sveikos gyvensenos knygų autorė Modesta Žukauskaitė

Pasak M. Žukauskaitės, jei jaučiamas diskomfortas persivalgius, kokybiškas gazuotas mineralinis vanduo padeda maistui greičiau judėti virškinimo sistema, taigi kartu sumažėja pilvo pūtimas ir skausmas.

Kaip tik dabar vyksta kampanija „Pirk, virškink, laimėk“ – iki š. m. rugpjūčio 25 d. įsigiję bet kurioje Lietuvos parduotuvėje bet kurios talpos mineralinio vandens „Birutė“, galite registruotis užpildydami atitinkamą formą interneto svetainėje www.birute.lt ir dalyvauti loterijoje bei laimėti garsaus fotografo Luko Griciaus fotosesiją, „FitMe“ mitybos planą arba „Birutė“ atributiką.

Po valgio traukia prigulti? Neskubėkite

Pavalgę savo energijos dalį atiduodame maisto virškinimui. Dažna būsena – mieguistumas, vangumas, dėmesio koncentracijos stoka. Žmonės paprastai sako „galva neveikia", o dar nesveikiau – pavalgę eina prigulti. Kaip turėtume elgtis?

„Jeigu po maisto jaučiamės mieguisti ir be energijos, tai ženklas, kad galimai kažkurie produktai ar jų kombinacija jums netinka. Vis dėlto maistas – tai energija, todėl pavalgę turėtume jaustis energingi, o ne atvirkščiai.

Taip pat tokie simptomai gali būti tam tikro produkto netoleravimo ženklas. Svarbu rinktis maistingą, energijos suteikiantį, ne atimantį maistą“, – sako Modesta.

Pavalgius patartina užsiimti lengva fizine veikla, pvz., pasivaikščioti 15–20 minučių – tai padės suaktyvinti virškinimą ir sumažinti mieguistumą. Pasak sveikos gyvensenos knygų autorės, gulėjimas pavalgius gali padidinti refliukso tikimybę ir sulėtinti virškinimą. Vietoje to galima pasirinkti švelnias jogos pozas arba atlikti tempimo pratimus.