Sunkumo galima išvengti – laikykitės kelių patarimų

Dažnas atsikėlęs nuo stalo glosto pilvuką, sakydamas, kaip sočiai ir skaniai pavalgė. Tačiau kai kada sotumo pojūtį nusveria kitas – sunkumas skrandyje ir apėmęs mieguistumas. Regis, turėtume su maistu gauti energijos, jaustis žvalūs, tačiau dažnai apima pasyvumas.

„FitMe“ projekto įkūrėja M. Žukauskaitė teigia, jog apsunkę galime jaustis dėl kelių priežasčių – valgėme netinkamą maistą arba tiesiog jo pagausinome ir persivalgėme (arba – abu variantai). Sutikite - didelis riebaus, kepto, smarkiai perdirbto bei sunkiai virškinamo maisto kiekis sukeltų diskomfortą tikriausiai kiekvienam.

„Jei norite išvengti tokių problemų, patartina valgyti lėčiau, gerai sukramtyti maistą ir rinktis lengviau virškinamus maisto produktus, tarkim, vaisius, daržoves, liesą mėsą, žuvį, taip pat rekomenduojama vengti daug pridėtinio cukraus turinčio maisto.

Svarbus ir maisto ruošimas – geriau rinktis virškinimui palankesnius ruošimo būdus, t. y. maistą virti ar kepti orkaitėje“, – pataria sveikos gyvensenos knygų autorė.

Sveikos gyvensenos knygų autorė Modesta Žukauskaitė

Principai, kurie padės pasisotinti, bet ne persivalgyti

M. Žukauskaitė pastebi, jog žmonės dažnai užmiršta laikytis tam tikros valgymo rutinos ir higienos, nors dažno paklausus, jis tas taisykles kuo puikiausiai paminėtų – kaip kasdienį dantų valymąsi ryte ir vakare.

Tačiau vien žinojimo čia nepakanka. Reikėtų tas taisykles paversti įpročiu, kad gyvenimas ir kūnas būtų lengvesnis – tiesiogine to žodžio prasme. Sveikos gyvensenos ekspertė primena esminius principus, kad valgymas dovanotų geras emocijas ir nesijaustume apsunkę po valgio:

1. Valgykite lėtai. Skirkite laiko pasimėgauti maistu. Šis procesas leidžia smegenims laiku gauti signalą apie sotumą.

2. Subalansuota mityba. Įtraukite daug daržovių, baltymų ir sveikų riebalų, kurie suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.

3. Venkite perdirbtų maisto produktų. Rinkitės natūralų ir mažiau perdirbtą maistą, kuris yra lengviau virškinamas.

4. Vanduo. Gerkite vandens prieš valgį ir valgio metu – tai padeda kontroliuoti apetitą ir lengvina virškinimą.

5. Klausykite savo organizmo. Valgykite, kai esate alkanas, ir sustokite, kai jaučiatės sotus, net jei lėkštėje dar liko maisto.

Natūralus mineralinis vanduo – nekintančios sudėties gamtos dovana

Daugelis žmonių valgydami geria skysčius – vaisvandenius, vandenį, kavą. Sveikos gyvensenos knygų, tapusių bestseleriais, autorė M. Žukauskaitė dėl skysčių vartojimo valgio metu turi keletą pastebėjimų:

„Vaisvandeniai ir kava gali turėti neigiamą poveikį virškinimui – padidinti rūgštingumą skrandyje ir sukelti pilvo pūtimą. Vaisvandeniai taip pat turi daug cukraus, o tai irgi gali apsunkinti virškinimą.

Vanduo yra geriausias pasirinkimas valgant. Jis padeda suskaidyti maistą ir palengvina virškinimo procesą“, – teigia ekspertė.

Kai kalbame apie vandenį, tai nebūtinai jis turi būti stalo vanduo ar iš čiaupo. Anot M. Žukauskaitės, gera alternatyva – natūralus mineralinis vanduo, koks, tarkim, yra „Birutė“. Šio vandens sudėtis nekintanti, subalansuota pačios gamtos, nes jis gaunamas iš žemės gelmių, todėl turi žmogui svarbių mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, kalio.

„Birutės“ vandenyje esantys mineralai gali prisidėti prie sklandaus virškinimo ir padėti reguliuoti virškinimo fermentų veiklą. Taip pat tokie mineralai, kaip magnis ir kalcis, yra itin svarbūs ir daugeliui kitų organizmo funkcijų. Jie padeda palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą – tai reiškia, kad palaikant tinkamą hidrataciją, galima išvengti nuovargio, galvos skausmų ir palaikyti energijos lygį“, – aiškina sveikos gyvensenos knygų autorė.

Kasdien laikantis taisyklingos vandens gėrimo rutinos, galima sumažinti diskomfortą ir išvengti tablečių vartojimo

Ką ir kaip veikia vanduo, kai jo geriame valgydami

Anksčiau sklandė populiarus mitas, jog gerti vandenį valgant nėra sveikatai palanku. M. Žukauskaitė tai paneigia:

„Vanduo valgio metu atlieka kelias svarbias funkcijas: 1) palengvina virškinimą, t. y. vanduo padeda suskaidyti maistą, kad skrandžio fermentai galėtų veiksmingiau jį virškinti; 2) drėkina virškinimo traktą, kad maistas lengviau slystų stemple ir skrandžiu; 3) nedidelis kiekis vandens valgymo metu gali padėti sumažinti skrandžio rūgštingumą, o tai sumažina rėmens ir rūgštingumo simptomus.

Taigi kasdien laikantis taisyklingos vandens gėrimo rutinos, galima sumažinti diskomfortą ir išvengti tablečių vartojimo.“

Sveikos gyvensenos ekspertė dalijasi geros savijautos grandine, kuri prasideda nuo tinkamo hidratacijos lygio:

  • Svarbu išvengti dehidratacijos: vanduo užtikrina, kad kūno ląstelės ir organai, įskaitant virškinimo sistemą, veiktų optimaliai.

  • Efektyvus virškinimas: vanduo padeda virškinimo fermentams skaidyti maistą ir sklandžiai pernešti maistą per virškinimo traktą.

  • Maistinių medžiagų įsisavinimas: tinkamai suvirškintas maistas leidžia efektyviau įsisavinti maistines medžiagas.

Pasirūpinkite skrandžiu – kaip automobiliu žiemą

M. Žukauskaitė pastebi, jog svarbu nepersistengti ir vandens gerti saikingai, kad drauge su juo neišplautumėte skrandžio rūgščių, kurios būtinos virškinimui. Jei norite lengvo virškinimo ir geros savijautos, per dieną reikėtų išgerti apie 1,5–2 l vandens, priklausomai nuo jūsų individualių poreikių, fizinio aktyvumo, klimato.

Kaip žiemą pašildome automobilį, taip turėtume pasirūpinti ir savo skrandžiu, lygina M. Žukauskaitė ir primena rekomenduojamą vandens vartojimo sistemą:

  • Prieš valgį: išgerkite 1 stiklinę vandens likus 30 min. iki valgio.

  • Valgant: gerkite vandens mažais gurkšneliais, tačiau venkite didelių kiekių, kad neatskiestumėte virškinimo fermentų.

  • Po valgio: palaukite bent 30–60 min. ir tik tada išgerkite didesnį kiekį vandens. Ta reikšminga pauzė leis skrandžiui atlikti pirminę virškinimo funkciją.

Vanduo yra būtinas ne tik efektyviam virškinimui, bet ir apskritai gerai savijautai ir energijos lygiui.