Kai žmogus nuolat galvoja, kad jis nėra pakankamai geras, protingas ar įdomus, jis pradeda abejoti savo gebėjimais ir vertingumu. Tokios mintys gali kilti iš vaikystės patirčių, nesėkmingai susiklosčiusių santykių, kitų skausmingų patyrimų, kurie giliai nusėda žmogaus pasąmonėje. Jeigu toks mąstymas nėra keičiamas, žmonės dažnai jaučiasi nepatogiai bendraudami, bijo kritikos ir atstūmimo, vengia viešo kalbėjimo, dalyvavimo grupinėse diskusijose ar net paprasto bendravimo su nepažįstamaisiais. Šiame straipsnyje aptarsiu, kaip mąstymo įpročiai ir emocijos stabdo mus nuo asmeninio augimo, ir pasidalinsiu efektyviais būdais, kaip galime sau padėti.

Savikritiškos mintys gali sukelti stiprų vidinį nerimą ar net stresą, kuris dar labiau apsunkina gebėjimą atsipalaiduoti ir natūraliai bendrauti su kitais. Kai jaučiamės neramūs ar įsitempę, sunku susikoncentruoti ir išreikšti savo mintis aiškiai. Mąstymo įpročiai lemia, ar jūs save nuvertinsite, laikysite nepakankamu ir nevertu bei apribosite nuo bendravimo ir kitų veiklų, ar kaip tik priešingai, tomis mintimis skatinsite save keistis, siekti tikslų, įveikti baimes ir augti kaip asmenybė.

Štai keletas efektyvių būdų, kaip keisti neigiamus mąstymo įpročius siekiant sumažinti nerimą, baimę ir nepasitikėjimą:

1. Sąmoningumo pratimai mąstymo įpročių keitimui

Sąmoningumo praktikos, tokios kaip meditacija ar tiesioginis sąmoningumas, gali padėti jums atpažinti savo mąstymo įpročius. Šie pratimai padeda sustabdyti automatinį mąstymą ir leidžia stebėti savo mintis iš šalies. Kai esate sąmoningi savo mąstymo procese, lengviau pastebėti automatiškai kylančias neigiamas mintis ir bandyti rasti joms racionalaus mąstymo alternatyvų, kaip nemenkinti savęs, o paskatinti, padrąsinti, ieškoti sprendimų.

  • Kai pastebite kylančias neigiamas emocijas panašias kaip baimė, nerimas, nusivylimas, užduokite sau klausimą: „Kokia dabar pas mane mintis?“ Išklausykite ją kritiškai. Užduokite sau klausimų, ar ši mintis yra pagrįsta faktais ir įrodymais, o gal ji tiesiog išgalvota, sureikšminta ar iškraipyta veikiant baimių ar nepasitikėjimo savimi. Pavyzdžiui, „Ar tikrai esu neįdomus žmogus, su kuriuo niekas nenori bendrauti?“ Pabandykite atrasti alternatyvias, teigiamas mintis arba įrodymus, kurie paneigia neigiamą perspektyvą – „Mano šeima noriai su manimi bendrauja, darbe palaikau kokybiškus santykius su kolegomis, draugai kviečiasi kartu leisti laiką. Tiesiog šioje kompanijoje man nelengva rasti bendraminčių ir mano temos jiems nebuvo įdomios“.

Ši praktika daug veiksmingesnė, jeigu tokie minčių keitimai vyksta raštu, kai tik gebate sąmoningai sustabdyti periodiškai atsikartojančias ar stipriai emociškai paveikiančias mintis.

2. Savigarbos ir savęs priėmimo ugdymas

Dažnai neigiami mąstymo įpročiai kyla iš žemos savigarbos ar nepasitikėjimo savimi. Svarbu dirbti su savo savigarba ir mokytis maksimaliai priimti save tokiu, koks esate. Tai galite daryti:

  • Pozityvios afirmacijos pagalba: Kasdien rytą pradėkite su pozityviomis ir palaikančiomis žinutėmis sau, pavyzdžiui, „Aš vertas sėkmės ir laimės“ arba „Aš gebu priimti sprendimus“, „Aš galiu bendrauti su kitais be baimės.“ Ir pan.

  • Savigarbos pratimais: Suteikite sau paskatą stebėti savo pasiekimus ir savybes, kurias vertinate, o ne koncentruotis tik į trūkumus arba klaidas. Atminkite, kad niekas nėra tobulas, ir tai yra normalu. Bent kartą savaitėje pildykite dienoraščio tipo užrašus, kuriuose surašykite tos savaitės džiugus įvykius, pasiekimus, momentus, kai didžiavotės, džiaugėtės, patyrėte kitas teigiamas emocijas, gavote padėką ar komplimentą, įgyvendinote tikslą, planą ar norą. Nereikia ieškoti kažko labai ypatingo ir didingo, svarbu pastebėti ir nepriskirti prie „savaime suprantama“ kategorijos, fiksuoti ir mažas kiekvienos dienos pergales ir pasidžiaugimus.

  • Dėkingumo praktika: Dieną užbaikite pasirašydami ar bent mintyse pasakydami sau padėką už tai, kas gero nutiko tą dieną, arba apskritai dėl ko esate dėkingas savo gyvenime, tai gali būti jūsų pasiekimai ar savybės, gebėjimas nepasiduoti ar priimtas tinkamas sprendimas, ar net kiti jūsų gyvenime svarbūs žmonės.

Siekiant ilgalaikio poveikio, svarbu reguliariai praktikuoti sąmoningumą, minėtus metodus naudoti kasdien, tai padės sustiprinti naujus, teigiamus mąstymo įpročius ir sumažinti neigiamų minčių atsiradimo tikimybę.

3. Mokykitės valdyti nerimą ir stresą

Nerimas ir stresas gali stipriai trukdyti bendravimui, nes sunku išreikšti savo mintis arba visai vengiame bendravimo. Štai keletas patarimų, kurie padeda juos sumažinti ir valdyti:

  • Tinkami maitinimosi ir miego įpročiai.

  • Fizinis aktyvumas.

  • Įvairios atsipalaidavimo praktikos - kvėpavimas, joga, meditacija, vaikščiojimas gamtoje, muzika, kuri padeda nuraminti protą bei sumažinti stresą.

  • Veiklos ir žmonės, kurie suteikia teigiamas emocijas.

  • Svarbu sumažinti kofeino, alkoholio, cigarečių ir kitų stimuliantų vartojimą, nes jie mažina natūralų fiziologinį ir psichologinį kūno pajėgumą susidoroti su stresu, ir padidina kūne streso metu sukeltas reakcijas.

Kiekvienas iš šių pasirinkimų turi savo unikalų būdą padėti žmonėms atsipalaiduoti ir jausti mažiau nerimo ir streso. Svarbu atrasti tokią praktiką ar praktikas, kurios jums asmeniškai tinka ir poveikis yra efektyviausias jūsų atveju.

4. Konsultacijos su specialistu

Jeigu matote, kad situacija sudėtinga: dienoje tokių neigiamų ir ribojančių minčių yra didžioji dalis ir dažniausiai jaučiate negatyvias emocijas kaip nerimas, įtampa, baimė, didelis nepasitikėjimas ir savęs nuvertinimas, sunku susikaupti darbams ar atsipalaiduoti po darbų, galbūt naktimis sunku užmigti ar prabundate su įkyriai galvoje besisukančiomis tokio pobūdžio mintimis, jaučiate kad vis labiau atsiribojate nuo bendravimo su kitais, tuomet laikas imtis rimtesnių priemonių ir kreiptis į specialistą.

  • Vienas iš būdų - kognityvinės elgesio terapijos taikymas dirbant su terapeutu naudojant įvairias terapines technikas ir metodikas.

Kitas būdas nuosekliai ir intensyviai dirbti su savo mąstymo, emociniais ir elgesio įpročiais vienu metu. Dirbdama su DaVinci 365® ARCHITECTUS asmeninio efektyvumo ir įpročių keitimo programos dalyviais, matau realius rezultatus ir to naudą, per metus laiko žmonės išmoksta ne tik identifikuoti ir keisti neigiamus mąstymo įpročius, tačiau ir suformuoja naujus elgesio įpročius, kurie svarbūs kiekvienos dienos pasirinkimuose ir sprendimuose, tai suteikia daugiau pasitikėjimo ir stabilizuoja emocinę savijautą.

Šie patarimai gali padėti geriau suprasti ir valdyti savikritiškas mintis, skatindami teigiamą savęs vertinimą ir asmeninį augimą. Suprasdami patiriamo nerimo, streso būsenas ir įvertindami mąstymo įpročius bei emocijas, galime imtis veiksmų ir pagerinti savo savijautą.

DaVinci 365® ARCHITECTUS - vienintelė asmenybės pokyčių programa Lietuvoje, garantuojanti rezultatą žmonėms, norintiems iš esmės pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Programos metu:

  • Išsigryninsite tikruosius savo norus ir vertybes

  • Susikursite aiškią viziją ir ilgalaikius tikslus

  • Išsigryninsite savo asmeninius bei profesinius prioritetus

  • Atstatysite prarastą gyvenimo balansą

  • Atkursite kokybišką santykį su savimi ir kitais

  • Išmoksite planuoti savo laiką

  • Sustiprinsite pasitikėjimą savimi

  • Atgausite prarastą ramybę

Kviečiame sužinoti daugiau apie DaVinci 365® ARCHITECTUS pokyčių programą: