Parama – pirmą kartą prekių ženklams ir dizainui

Įmonės iki spalio pabaigos kviečiamos kreiptis dėl dalies išlaidų kompensavimo susigrąžinant 50 proc. prekių ženklų ar dizaino registracijos mokesčio, taip pat gali būti kompensuojama 75 proc. mokesčio už intelektinės nuosavybės portfelio audito paslaugą.

Visu paramos procesu nuo paraiškos pildymo ir pateikimo iki prekių ženklo ar dizaino registracijos gali pasirūpinti Europoje lyderiaujanti intelektinės nuosavybės teisinių paslaugų grupė METIDA. Susidomėję parama kviečiami užpildyti greitą prekių ženklų registracijos formą.

„Tai pirmoji parama Europos Sąjungoje, kuri nukreipta į prekių ženklų ar dizaino apsaugą. Ja siekiama skatinti verslus nepamiršti savo intelektinės nuosavybės apsaugos ir sumažinti finansinę išlaidų naštą, pastiprinti verslą. Norinčios pasinaudoti šia parama įmonės, turėtų suskubti tai padaryti iki spalio pabaigos“, – sako Erikas Saukalas, METIDA atstovas.

Erikas Saukalas

Ankstesniais metais finansinė parama Europos Sąjungoje buvo skiriama verslams, kurie norėjo patentuoti išradimus.

Siekiama verslus sustiprinti

Pasak E. Saukalo, paramos rezultatai matomi jau dabar – Lietuvoje ir ES prekių ženklų ir dizaino registracijos paraiškų skaičius auga, tačiau prekių ženklų apsauga ir registravimas yra daug populiaresnis pasirinkimas nei dizainas.

Paraiškų augimas ES intelektinės nuosavybės tarnyboje ypatingai didelis, o METIDA jau trečius metus iš eilės yra tarp trijų pirmaujančių atstovų, pateikiančių daugiausiai prekių ženklų ir dizainų ES, bei patenka tarp Europos paraiškų padavėjų elito. Kiekvienais metais METIDA pateikia daugiau nei 1500 prekių ženklų ir dizainų paraiškų registracijai nacionaliniu, ES bei tarptautiniu mastu.

Daugiausia intelektinės nuosavybės pažeidimų nustatoma tarp įmonių, verslus vystančių internetinėje erdvėje. Nesąžininga konkurencija yra bene pagrindinis faktorius, lemiantis teisinių skundų dėl intelektinės nuosavybės atsiradimą. Pasak E. Saukalo, verslai, kurie turi intelektinės nuosavybės apsaugą, ne tik apsisaugo nuo nesąžiningos konkurencijos, bet ir yra daug stipresni bei patrauklesni rinkoje investuotojams ir auginant savo kapitalo vertę – tai turtas, kurį galima licencijuoti, parduoti.

Gauti paramą – paprasta ir greita

Paraiškas paramai gauti įmonės galėjo teikti numatytais mėnesiais nuo metų pradžios. Finansavimas teikiamas vadovaujantis pirmumo principu.

Sertifikuotos mitybos specialistės sukurtais natūraliais mišiniais prekiaujančios įmonės „Daily Spoon“ atstovai kartu su METIDA užpildė projekto paraišką ir pasinaudojo galimybe gauti paramą intelektinės nuosavybės apsaugai.

„Apie intelektinės nuosavybės apsaugą galvojome jau anksčiau, tad internete pamačius kvietimą gauti paramą prekės ženklo registracijai, ja ir pasinaudojome. Buvau sužavėta, kaip METIDOS teisininkai profesionaliai atliko visas procedūras, ne tik sutaupėme pinigų prekės ženklo registracijai, tačiau ir laiko – viskas buvo atlikta ypač greitai“, – sako „Daily Spoon“ bendraįkūrėja Radvilė Beleckytė.

„Daily Spoon“ įkūrėjai

Rugsėjo mėnesį vyko penktasis etapas paramai gauti – prašymus kompensacijoms skirti iš viso pateikė 2 670 pareiškėjų iš skirtingų ES valstybių, taip išreikšdami norą pasinaudoti beveik 5 798 kompensavimo paslaugų pagal šį projektą galimybėmis.

Lietuvos įmonės pakankamai aktyviai dalyvauja teikdamos paraiškas ir rikiuojasi šalia didžiųjų ES valstybių: verslo subjektai iki spalio mėnesio buvo iš viso pateikę 575 prašymus.

Užsakymo nr.: PT_88465003