Kaip rašoma pranešime spaudai, būtent todėl Graikijos virtuvėje dominuoja tai, ką galima užauginti ar pagaminti vietoje: alyvuogės ir iš jų spaudžiamas kokybiškas, ypač tyras aliejus, įvairiausių rūšių sūriai, šviežios daržovės, vaisiai ir uogos bei riešutai. Būtent iš šių, sąlyginai paprastų ingredientų paruošti gardūs patiekalai akimirksniu nukelia prie Viduržemio jūros pakrantės.
Vasarą ant mūsų stalų dominuojant kiek mažiau kaloringiems patiekalams, būtent Viduržemio jūros virtuvės receptai tikrai gali rasti vietą net ir kasdieniame meniu. Jos pagrindą sudaro šviežios daržovės ir pieno produktai kaip sūris bei visiems puikiai pažįstamas graikiškas jogurtas. Todėl belieka pasitelkti fantaziją ir mėgautis saulėtomis akimirkomis.
Graikijos įkvėpta vakarienė: kitokia graikiškų salotų interpretacija, grilintas halumio sūris ir klasikinis desertas su medumi
Fetos sūrio iešmeliai su daržovėmis
Vakarienę verta pradėti nuo užkandžio, kuris šįkart – kiek kitokia graikiškų salotų interpretacija. Jei įprastas graikiškas salotas valgote iš lėkštės, šias galite paimti į rankas ir mėgautis jomis praktiškai bet kur.
10–iai graikiškų salotų iešmelių reikės:
- 150 g fetos sūrio
- 10 vnt. vynuoginių pomidorų
- 1–2 trumpavaisių agurkų
- 10 vnt. alyvuogių
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų, prieskoninių žolelių pagal skonį
Fetos sūrį supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais – jų turi gautis mažiausiai 10 vnt. 1,5–2 cm storio riekelėmis supjaustykite agurkus. Ant medinių iešmelių paeiliui suverkite pomidorus, fetos sūrio, agurkų gabaliukus, alyvuoges. Apšlakstykite suvertus iešmelius alyvuogių aliejumi ir apibarstykite druska, pipirais bei prieskoninėmis žolelėmis.
Halumio sūrio kepsneliai
Vakarienės puošmena – grilintas halumio sūris, kuriam Graikijos salų vėjų gaivos suteiks citrinos sultys.
Pagrindiniam patiekalui prireiks:
- 250 g halumio sūrio
- 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos žievelės (smulkintos)
- 1 v. š. citrinos sulčių
- 2 v. š. smulkintų prieskoninių žolelių (mėtos, kalendros, čiobrelių ir kt.)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Supjaustykite halumio sūrį maždaug 1 cm storio riekelėmis. Dubenyje sumaišykite druską, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir jos žievelę bei prieskonines žoleles. Į marinatą sudėkite sūrio riekeles ir atidėkite 10–15 minučių į šalį, kad susimarinuotų.
Iki vidutinės kaitros įkaitinkite kepsninę. Sudėkite marinuoto halumio sūrio riekeles ir kepkite kiekvieną pusę maždaug 2–3 minutes, kol sūris lengvai paruduos. Sūrį galite kepti ir keptuvėje – ją taip pat reikėtų įkaitinti iki vidutinės kaitros, o sūrį kepti tol, kol jis įgys auksinę spalvą.
Kol sūris kepa, riekeles galite sutepti likusiu marinatu – taip patiekalui suteiksite papildomo skonio. Sūriui iškepus, sudėkite jį į lėkštę, o riekeles apibarstykite maltais pipirais.
Graikiško jogurto ir medaus desertas
- Itin gardžiam bei lengvam graikiškam desertui prireiks:
- 250 ml graikiško jogurto
- 3 v. š. skysto medaus
- 3 v. š. smulkintų graikinių riešutų, migdolų, pistacijų ar kitų riešutų
- Saujos šviežių braškių, šilauogių ar kitų mėgstamų uogų, smulkintų persikų
Graikišką jogurtą supilkite į nedidelį dubenį ar keletą mažesnių indelių. Užpilkite medaus – jei mėgstate ne taip saldžiai, galite jo naudoti mažiau. Kietesnį medų galima suskystinti jį sudėjus į dubenėlį ir šildant virš garų vonelės. Tačiau medaus nereikėtų perkaitinti, nes jis praras skonį.
Užbarstykite smulkintų riešutų, užberkite mėgstamų sezoninių uogų, smulkintų vaisių – jie suteiks papildomo gaivumo. Riešutus, smulkintus vaisius galite pakeisti kitais priedais.
Šiuo desertu galite mėgautis iškart, o jis suteiks nepakartojamos graikiškos gaivos. Skanaus!