Pažintis su pigiu kambariu

O viskas prasidėjo nuo būsto paieškos parai, kuriam didelių reikalavimų neturėjau. Peržiūrėjau skelbimus ir radau, kad kambarį galima išsinuomoti nuo 13 eurų. Pasiskambinau, smagiai pasikalbėjome su vyruku, pasijuokėme, paprašiau to pigiausio varianto, nes man reikia apsistoti tik parai. Nuomotojas dar lyg tarp kitko pasakė, kad nežinia, ar kitą dieną vienvietis bus laisvas, bet tikėtina, jog bus.

Kitą dieną nuvykau į sutartą vietą. Kadangi toje vietoje buvau pirmą kartą, buvo sunkoka rasti šeimininkus. Įėjusi pro vieną namo įėjimą, prie pat jo pamačiau vieno kambario atidarytas duris. Supratau, kad jis paruoštas man. Keistas jausmas apėmė, bet save tikinau, kad parą už 13 eurų ištversiu.

O buvo dar kitas namo įėjimas, kur ir įsikūrę šeimininkai. Vyras iš karto išsitraukė popierius, kur padarytas detalus grafikas, kur, kas, kada atvyksta. „Tai, kaip tarėmės, 20 eurų parai ir už patalynę 5 eurai“, – sako jis. Aš priminiau, kad konkrečiai kainos nesitarėm, tiesiog norėjau pigiausio varianto. „Tai 20 eurų“, – pabrėžia jis. Aš supratau, kad kitos vietos ieškoti nenoriu, nes nežinia, ką rasiu, ar rasiu. Taigi sumokėjau 20 eurų, bet patalynės atsisakiau.

Manęs nuojauta neapgavo, man buvo aprodytas būtent tas kambarys, kurį ir buvau pamačiusi pirmiausiai. Kai pasistačiau lagaminą prie lovos, supratau, kad atidarius duris lieka labai mažas tarpas, todėl norint išeiti iš kambario pro tarpą reikia lįsti šonu.

Kambarį aprodžiusi šeimininkė lyg tarp kitko pastebėjo, kad naktinės užuolaidos užtrauktos, jog saulė neprikaitintų kambario. Vėliau jas atsitraukusi, pamačiau, kad dieninės toli gražu ne pirmos jaunystės. Vakarop moteris iš kito kambario į manąjį atnešė naktinę lempą, kurios gaubtas krito nuo stovo.

Palanga rugpjūčio 16-ąją

Poilsiautojų iškeldinimas

Kadangi kambarys buvo toks mažas, dienos metu nedrįsau užsidaryti durų ir laikiau jas nuolat praviras. Tokiu būdu vakarop susipažinau su vos į savo kambarį pareinančiais poilsiautojais. Primenu, kad mano kambarys buvo prie pat lauko durų, todėl net ir užsidarius duris naktį girdėjau vaikščiojimus, pašnekesius lauke.

Apie vidurnaktį išgirdau kažkokius neramumus šalia mano kambario durų. Atidariusi duris pamačiau šeimininkus ir anksčiau minėtus poilsiautojus, su kuriais kažkas buvo aiškinamasi. „Ponia, ponia, eikit į kambarį, viskas gerai“, – rankos mostu buvo parodyta grįžti į kambarį.

Paryčiui vėl prasidėjo vaikščiojimai ir garsus beldimas į neramių poilsiautojų duris. Jie durų ilgai neatidarė, bet galiausiai buvo iškeldinti. Ryte šeimininkė užsiminė, kad lietuviai neva į pajūrį atvyko iš Norvegijos, bet kadangi per daug linksminosi, todėl buvo imtasi priemonių.

Palanga rugpjūčio 16-ąją

Žemiausia kainos riba pajūryje

Apgyvendinimo paslaugų portalo priejuros.lt vadovo Lauryno Šertvyčiaus paklausėme, už kokią mažiausią kainą šį sezoną buvo galima išsinuomoti būstą pajūryje.

„Jūsų minėta 20–25 eurų kaina parai, ko gero, jau viena žemiausių rinkoje. Kuršių nerijoje tokių kainų net ir nėra. Panašia kaina ten kambarius nuomojasi darbuotojai ilgalaikei nuomai. Žemesne kaina, 8–15 eurų už parą žmogui, Palangoje ar Šventojoje vietą kambaryje su bendrais patogumais nuomojasi darbuotojai, atvykstantys sezono metu dirbti pajūryje“, – pabrėžė jis.

Anot L. Šertvyčiaus, Palangoje ar Šventojoje žemiausia kaina šeimai, už kurią galima išsinuomoti vietą nakvynei sezono pradžioje iki Joninių, būtų apie 30–40 eurų.

„Suprantama, kaina atitinka kokybę. Už tokią kainą galėtų būti, tarkime, Šventojoje senos statybos namelyje kambarys su bendrais patogumais, o patalynė nuosava arba už papildomą kainą. Vėliau, sezono piko metu, ypač per ilguosius savaitgalius už tokią kainą rasti būstą šeimai beveik neįmanoma“, – patikino pašnekovas.

Palanga rugpjūčio 16-ąją

Nuomotojai Palangoje turėjo pasistengti

L. Šertvyčiaus tikinimu, būstų nuomos kainos Lietuvos pajūryje šį sezoną tikrai nekilo.

„Atskirose vietovėse stebėjome nedidelę kainų mažėjimo tendenciją. Tam įtakos turi tas, kad, tarkime, Palangoje itin didelė ir vis dar didėjanti konkurencija tarp būsto nuomotojų, o poilsiautojų skaičius po pandeminių ir popandeminių metų sumenkęs“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, patys nuomotojai apie šią vasarą atsiliepia kaip apie sudėtingesnę, nes norint pritraukti poilsiautojų, reikėjo daugiau kūrybiškumo, lanksčios kainodaros ir kt. priemonių.

„Kuršių nerijoje situacija stabilesnė dėl labiau ribotos pasiūlos“, – akcentavo L. Šertvyčius.

Pašnekovas taip pat apžvelgė, kokie būstai pajūryje šį vasaros sezoną buvo paklausiausi. Jo tikinimu, Palangoje labiausiai pageidaujami buvo naujos statybos ir/ar renovuoti butai ne pernelyg toli nuo centro ir jūros.

„Jų pasiūla tikrai didelė ir kasmet didėja. Nuo jų neatsilieka ir nedideli svečių namai, geresnėse miesto vietose“, – sakė L. Šertvyčius.

Vis dar viena populiariausių vietų poilsiui išlieka Kunigiškiai, kuriuose itin platus apartamentų, namelių ir kotedžų pasirinkimas. Anot pašnekovo, nemaža dalis apartamentų ar kotedžų kompleksų Kunigiškiuose, poilsiautojams siūlo šildomus baseinus.

Šventojoje vis dar populiariausi išlieka nameliai, kurių pasirinkimas didelis. „Galima rinktis iš naujos statybos namelių prie pat jūros, renovuotų ar vis dar praėjusį amžių menančių medinukų, kurių nuomos kainos pačios žemiausios“, – kalbėjo L. Šertvyčius.

Kuršių nerijoje, mažesniuose miesteliuose, kaip Preila ar Pervalka, poilsiautojai itin noriai renkasi nakvynę žvejų stiliaus autentiškuose nameliuose, kuriuose įrengti kambariai ar apartamentai.