Komentaruose po nuotraukomis gyventojai rašė, kad grambuolių gausa išauga kas keletą metų, kiti baiminosi, kas bus šiems užsilikus pliaže ilgesnį laiką. „Prisimenu, koks kvapas buvo, kai jie pradėjo pūti“, – teigė vienas internautas.

Gamtininkai apie šį reiškinį yra pasakoję jau anksčiau. Biologas Saulius Karalius teigė, kad paprastųjų grambuolių invazija vyksta maždaug kas ketverius metus. Prie jūros išsiritę grambuoliai vėjo gali būti nunešti į jūrą, kur neįveikę atstumo krenta į vandenį ir galiausiai yra išplaunami bangų negyvi ar leisgyviai.

Anot Visuotinės lietuvių enciklopedijos, grambuoliai yra paplitę beveik visame pasaulyje, jų yra apie 6000 rūšių, 5 iš jų gyvena Lietuvoje.

Kūnas rudas, juodas, gelsvas apaugęs plaukeliais arba žvyneliais. Lervos didelės, baltos, sukumpusios, ruda galva ir ilgomis krūtinės kojomis. Jos vystosi lengvoje priesmėlio ir smėlio dirvoje 3–5 m., minta augalų šaknimis. Suaugę grambuoliai minta medžių lapais, yra miško ir žemės ūkio augalų kenkėjai.

Lietuvoje dažnas paprastasis grambuolys arba karkvabalis. 20–30 mm ilgio, juodas, apaugęs pilkais plaukeliais. Antsparniai geltonai rudi, antenos ir kojos rudai raudonos. Skraido gegužės–birželio mėnesiais.

Taip pat mūsų šalyje randamas miškinis, margasis ir vasarinis grambuoliai. Margasis grambuolys įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą.