Ir ne tik dėl neįkandamų kainų. Prabangiausių kurorto restoranų virtuvės šefai savo klientų nesistengia privilioti gausiomis porcijomis. Jų siūlomi patiekalai nėra skirti sočiai prisikimšti skrandį mėgstantiems žmonėms. Virėjai stengiasi nustebinti gurmanišku ir išskirtiniu maistu. Lėkštės turinys primena mažytį meno kūrinį. O meno kūriniai, kaip žinia, kainuoja brangiai.
Tarp nuolatinių lankytojų – ir prezidentas
Vienas iš ilgamečių „Nerijos“ virtuvės gerbėjų yra ir pats prezidentas Valdas Adamkus su žmona. Ypatingiems svečiams siūlomas ir ypatingas meniu. Pavyzdžiui, dvylika valandų žemoje temperatūroje troškinamas veršelio žandas.
Kaip DELFI naujienų portalui pasakojo restorano administratorius Eugenijus Galinis, pastarasis patiekalas yra vienas populiariausių restorano valgių. Lankytojams siūloma ir daugiau išskirtinių patiekalų, kaip antai aštuonias valandas ruošiamas jaučio uodegų sultinys su gyoza tešlos koldūniukais (9 eurai). Toks delikatesas, anot E. Galinio, patinka ne kiekvienam. Tačiau į „Nerijos“ viešbučio restoraną užsuka ne masėms skirtos virtuvės gerbėjai, bet išskirtinių skonių ir gurmaniškų valgių ieškantys klientai.
Patiekalai – ne kiekvienam
Klientai neturėtų nustebti, kad už 5 eurus užsisakę silkės, jie lėkštėje neras karštos bulvės. Virtuvės šefai net ir tradiciniams patiekalams suteikia neįprastą skonį, pavyzdžiui, matjes silkę patiekia su ridikėlių ir svogūnų laiškų salotomis.
Lankytojų srautą atsijoja ir ne kiekvienam poilsiautojui įkandamos kainos. Tačiau jos, anot administratoriaus, atitinka kokybę.
Vieni pigesnių patiekalų – itališkos užkandėlės brusketos: su pomidorais ir rūkytu unguriu (5 eurai), su ančiuviais ir putpelės kiaušiniu (3,5 euro), su keptomis žąsų kepenėlėmis (8 eurai).
Karštų patiekalų meniu taip pat galima rasti keletą pasiūlymų už prieinamesnę kainą. Pavyzdžiui, anties šlaunelės kofitą su traškiu bulviniu blyneliu ir karamelizuotais obuoliais (12 eurų), jau minėtą veršiuko žandą su bulvių koše (13 eurų).
Išskirtinis virtuvės šefo pasiūlymas galintiems sau leisti paišlaidauti – 28 dienas brandintas marmurinės jautienos antrekotas su šviežiomis bulvėmis, keptais grybais ir Berno padažu (27 eurai). Ėriuko nugarinė su keptais baklažanais, pomidorais, paprika ir polenta (18 eurų) ar šviežias sterkas su pastarnokų muslinu, voveraitėmis, žirnių ankštimis ir džiovintais pomidorais (17 eurų), keptas pieninis paršelis (16 eurų).
Restorano meniu visada paįvairinamas šviežia produkcija iš Viduržemio jūros, todėl restorano patiekalų pasiūla priklauso ir nuo metų sezono ir žvejų laimikio.
Restorano meniu diktuoja ir žvejai
„Nidus“ viešbučio vadovė Jurgita Vičienė pabrėžia, kad jų restorano lankytojai pirmiausiai renkasi kokybišką maistą.
„Nidoje gausu vietų, kur galima rasti riebesnės ir sotesnės lietuviškos virtuvės patiekalų. Kadangi mes esame įsikūrę ne pačiame centre, atokiau nuo masinio žmonių srauto, savo klientams norėjome pasiūlyti kažką išskirtinio ir įdomaus. Vieni restoranai orientuojasi į sočius patiekalus, kiti – į lėkštės grožį. Mes stengiamės išlaikyti viduriuką“, – DELFI pasakojo viešbučio vadovė.
Be nuolatinio meniu, restorano virtuvės šefas lankytojams siūlo ir papildomų patiekalų. Lėkštės turinys priklauso ne tik nuo virtuvės šefo fantazijos, bet ir nuo to, kokių jūros gėrybių tomis dienomis pagauna žvejai. Į Nidą atgabenama šviežios produkcijos ir iš Atlanto vandenyno. „Jei žvejų laimikis gausus ir turime jūros gėrybių, klientai mieliau renkasi žuvį nei mėsą“, – pastebi J. Vičienė.
Gamina tyreles kūdikiams
„Nidus“ viešbučio restorano kontingentas yra poilsiautojai, galintys sau leisti pavalgyti aukštos klasės maitinimo įstaigose. J. Vičienė džiaugiasi, kad Kuršių Nerijos kurorte pagausėjo poilsiaujančių jaunų šeimų su vaikais. Todėl norėdamas prisitaikyti, restoranas siūlo ir specialų meniu mažiesiems lankytojams: virtuvės šefai specialiai daro kūdikiams tyreles, garuose verda kotletukus, gamina specialius desertus.
Už kepsnį – ir šimtas litų
Šaltųjų užkandžių kainos siekia apie 10 eurų: jautienos carpaccio (10 eurų), sūdytos lašišos užkandėlė (8 eurai), sterko straganina (7 eurai). Karštųjų užkandžių kainos taip pat siekia 10 eurų. Stintų užkandis kainuoja 7 eurus, sraigės – 9, 50, silkė su folijoje kepta bulve – 6,90 euro.
R. Bolgovo sudarytas meniu
Šaltibarščių restorano meniu nėra. Virtuvės šefas paruošia šį lietuvių pamėgtą patiekalą nebent kaip dienos pasiūlymą. Restorano administratorė Ieva Taurazevičiūtė pabrėžia, kad „Seklyčia“ tapo prabangiai mėgstantiems žmonėms pavalgyti skirta vieta. Nieko nuostabaus, kad gurmaniški patiekalai ir kainuoja brangiau.
Čia šaltų užkandžių kainos svyruoja apie 7-8 eurus. Už tokią kainą galima paskanauti tigrinių krevečių su agurkų ir skrudintų saulėgrąžų salotomis su apelsinų padažu, meliono bei rūkytos anties krūtinėlės carpaccio su balzamiko padažu, apelsino skiltelėmis.
Vienas brangesnių virtuvės šefo pasiūlymų – kepta anties krūtinėlė su gervuogių padažu, ožkos sūriu, medumi bei migdolų drožlėmis įdaryta kriauše ir mangu pagardintu kuskusu (18,50 euro). Autentiškas jautienos befstrogenas su bulvių muslinu permezano sūrio krepšelyje kainuoja 17,10 euro.
Tiesa, restorane galima užsisakyti ir blynelių su varške, grietinės ir trintų braškių padažu (4,20 euro), tagliatelle makaronų su grybais, grietinėlės ir trumų padažu bei permezano sūrio drožlėmis (4,70 euro) ar keptų pieniškų dešrelių su skrudintomis bulvytėmis (4,20 euro) iš vaikams skirto meniu.
Prabangiausi Nidos restoranai ir jų patieklai - DELFI galerijoje: