Užteko vienintelio karto

Paulina sako skruzdėlių namuose pastebėjusi pirmą kartą: „Savo svetainės viduje prie durų į terasą po plintusu pastebėjau kažkokį judesį. Pirmiausia – viena skruzdėlė, galvojau užklydo iš terasos nuolat varstant duris. Bet vėliau – ir antra, trečia, dešimta. Pakalbėjom su bičiuliais, kad šiemet kažkodėl daug kas susiduria su skruzdėlių namuose problema, neįsivaizduoju kodėl, anksčiau to nėra buvę.“

Paulina sako ėmusi internete ieškoti gudrybių, kaip skruzdėles sykiui ir visiems laikams išgarbinti iš savosios svetainės. Vienas būdų buvo labai paprastas ir, anot kitų internautų, tikrai veiksmingas: „Buvo rašoma, kad vietose, kur pamatome skruzdėlių, reikėtų pabarstyti talko arba vaikiškos pudros. Tos baltos, kuri paprastai naudojama mažylių odai. Pabandžiau ir negaliu patikėti – užteko vienintelio karto. Prie plintuso, kur mačiau skruzdėles vaikštinėjant, išbėriau „liniją“ pudros ir palikau. Daugiau skruzdėlių nebemačiau, jau praėjo kelios savaitės, pudra seniausiai susiurbta, skruzdėlės taip ir negrįžo“, – pasakoja Paulina.

Skruzdės

Atsako gyvūnų teisių gynėjams: tai neskirta žudyti skruzdėlėms

Kodėl tai veikia ir ar pudra pražudo skruzdėles? Ekspertai atsako, jog ne: „Galbūt girdėjote arba skaitėte internete, kad kūdikių milteliai tariamai veikia kaip sausiklis (pvz., išsausina skruzdėlių kūnus) arba užkemša jų kvėpavimo takus, uždusindami jas. Jei tai skamba labiau nei šiek tiek žiauriai, jums bus palengvėjimas, kai sužinosite, kad mūsų ekspertai priėmė vieningą sprendimą – ne, kūdikių pudra tokio poveikio tikrai neturi. Sodininkystės ekspertas Jeremy Yamaguchi sako, kad „turint omenyje, jog talko milteliai visai nėra tankūs, man sunku tuo patikėti“. Bet koks kvėpavimo lygis jį išstumtų“, – rašoma gardeningetc.com.

Rachel Strike, „Pest Advisors“ tyrėja, patvirtina, kad ne, kūdikių pudra nenaikina skruzdėlių, „tačiau ją galima panaudoti kvapų pėdsakams panaikinti“. Ericas Sebringas, sertifikuotas Ehrlicho kenkėjų kontrolės entomologas, toliau aiškina, kad „talko arba kūdikių miltelių naudojimas tose vietose, kur matėte skruzdžių, gali jas atgrasyti nuo tos vietos: skruzdėlės nemėgsta peržengti miltelių ir gauti jų ant savo kūno. Akivaizdu, kad skruzdėlės nemėgsta kūdikių miltelių, bet mes nebūtinai tiksliai žinome, kodėl.“

Kitaip tariant, kūdikių milteliai, arba talko milteliai, yra labiau atgrasantys vaistai, kurie bus veiksmingi nuo skruzdėlių, bet nepašalins jų, jei tai rimta. Megan Cavanaugh iš „Done Right Pest Solutions“ taip pat pažymi, kad „turėsite dažnai pakartotinai berti dėl oro sąlygų“. Kaip ir daugelis kitų kenkėjų atgrasymo priemonių, ši efektyvi tik esant sausam orui – lietus ją iš karto nuplauna.