624 puslapių leidinys gausiai iliustruotas stulbinančiais natūraliais ir vaizdingais laukinės gamtos gyvenimo kadrais, įspūdingais gyvūnų gyvenimo momentais, kuriuos užfiksavo žymiausi pasaulio fotografai. Dauguma šių nuotraukų pelnė prestižinius apdovanojimus. Enciklopedijoje gausu retų nuotraukų, kuriom gyvūnų ieškota keletą mėnesių.

Išsamiausioje iki šiol išleistoje enciklopedijoje naujai aiškinami kai kurie gyvūnų elgsenos aspektai, nes tyrimai parodė, kad mūsų žinios net ir apie labiausiai paplitusius gyvūnus neretai būna nepilnos. Enciklopedijoje gausu žemėlapių, lentelių, simbolių.

Knygą ruošė 70 mokslininkų iš įvairių pasaulio šalių, gyvūnus fotografavo keli šimtai fotografų. Knygos vyr. redaktorius David Burnie studijavo zoologiją Bristolio universitete, kurį baigęs dirbo gamtos draustinių prižiūrėtoju ir biologu. Parašė arba padėjo išleisti daugiau kaip 75 knygas, studijas, straipsnius. Parašė daugelio televizijos programų apie gamtą scenarijus, tokius kaip Išlikimo mokykla ir Laukinės salos.

Lengvai suprantama, išsami knyga "Gyvūnai" skirta visiems bet kokio amžiaus gamtos mylėtojams.