Oficialiame „Galapagų“ feisbuko puslapyje pranešta žinia, jog šiemet liepos mėnesį turėjęs įvykti festivalis yra nukeliamas į kitus metus.

„Labas, kalba Galapagai!

Tai nėra smagiausia, ką norime pasakyti, bet pakalbėkime atvirai. Nutarėme perkelti festivalį „Galapagai“ į kitus metus. Tokį sprendimą priėmėme įvertinę, kad tą patį savaitgalį vyks masė didžiųjų renginių visoje Lietuvoje, kurie dalinasi tą pačią publiką, kartu kokybiškas techninis išpildymas tampa problema, kuri – ne mažesnė nei užsienio atlikėjų honorarai.

Visiems pasaulio festivaliams atėjo maksimalių išbandymų arba – būtino restarto metas. Akivaizdu, kad pandemija mus visus stipriai pakeitė, šiandien festivaliautojas – visiškai kitoks nei prieš kelis metus ir turime ieškoti naujų koncepcijų, kaip jus sudominti.

Turime planų ir vizijų, tam bus skirti šie pauzės metai. Taip pat labai lauksime jūsų idėjų, pasiūlymų. O, kad išsiskyrimas neprailgtų, kviesime susitikti Zarasų kempinge, kur visą vasarą savaitgaliais vyks jaukūs mažųjų „Galapagų“ koncertai.

Tuo tarpu festivalio bilietai, kuriuos turite, galios 2025 metų festivalyje arba juos galite grąžinti info@galapagai.lt, ačiū už supratimą ir palaikymą“, – pranešė organizatoriai.

Delfi primena, kad rudenį festivalių organizatoriai liko nemaloniai nustebinti. Pranešta, kad didžiausio dėmesio sulaukiantys „Galapagai“, „Granatos Live“ ir „M.A.M.A vasara“ vyks tą patį savaitgalį. Netikėtas sutapimas sukėlė ginčų ir tarp organizatorių, teigiančių, kad pasirinkta data sukeltų chaosą.

Dar šios vasaros pabaigoje kiekvienais metais „Galapagus“ ir „M.A.M.A vasarą“ rengiantys organizatoriai pranešė kitų metų festivalio datas – tiek vienas, tiek kitas renginys buvo suplanuotas liepos 26–28 dienomis.

Įprastai dalyvių buvo tikimasi sulaukti Zarasų ežero saloje ir Raudondvario dvare, kur susirinktų garsiausi šalies muzikos atstovai. Tačiau panašu, kad ši data sukels keblumų, mat lapkričio 10 d. pasirodęs „Granatos Live“ įrašas apie sutampantį festivalio savaitgalį sukėlė viešą ginčą tarp organizatorių.

Vieni ieškojo kaltų dėl nesusikalbėjimo, o kiti svarstė, kad koją galėjo pakišti rugpjūčio pirmą savaitgalį rengiami užsienio žvaigždės Edo Sheerano koncertai.

Dėl neįprastos situacijos ir to, kaip ji bus sprendžiama, Delfi susisiekė su visų trijų didžiausių Lietuvos festivalių organizatoriais.

„M.A.M.A. vasarą“ organizuojantis Martynas Tyla: „Tai nėra etiška iš verslo pusės

„M.A.M.A. vasarą“ rengiantis muzikos prodiuseris Martynas Tyla Delfi papasakojo, kad su „Galapagais“ bendru sutarimu festivalius rengia tuo pat metu.

„Mes buvome susitarę, nes vis tiek du skirtingi Lietuvos galai. Su tuo viskas tvarkoje. Tik noriu atkreipti dėmesį, kad jie jau kartą perkėlė savo festivalį dėl „Granatų“. Dabar nutiko, kad teko tai padaryti antrą kartą, kai bilietai paleidome, paskelbėme anonsus“, – nusivylimo neslėpė M. Tyla.

Muzikos prodiuseris atskleidė, kad iškart po to, kai socialiniuose tinkluose įvyko viešas ginčas tarp organizatorių, visų trijų festivalių rengėjai nutarė pasikalbėti. Tačiau pokalbis nedavė jokių vaisių.

„Mes pasikalbėjome su organizatoriais ir jie aiškiai pasakė, kad jie yra kažkokios situacijos įkaitai. Bet, turbūt, kaip ir kiekviename versle, o ypač šou, labai svarbu žodiniai susitarimai ir tas vadinamasis etiketas. Tai visiškai logiška ir be galo svarbu. Šiuo atveju mūsų nei kažkas klausė, nei informavo, kad tą patį savaitgalį darys.

Po pokalbio sutarėme, kad dar kitą dieną pasikalbėsime, bet išvydome jų paleistą informaciją ir plakatus. Supratome, kad tai – bergždžias reikalas. Tai nėra etiška ir negražu iš verslo pusės“, – Delfi pabrėžė muzikos prodiuseris.

Situacijos nepavykus išspręsti gražiai, M. Tyla pradėjo ieškoti greito sprendimo – kitos datos.

„Džiaugiamės, kad sekančią vasarą Lietuvoje būsime pirmieji. Ačiū, Raudondvariui, kuris mums rado laisvą savaitgalį. Festivalis bus perkeltas į liepos 20 d. Be abejo, dėl to turime išankstinių finansinių išlaidų, bet kartu nenorime gadinti sau nuotaikos ir kelti žmonėms nepatogumų“, – sakė jis.

Pasiteiravus, kaip atrodytų savaitgalis, kurio metu vyktų didžiausi Lietuvos festivaliai, M. Tyla pripažino, kad būtų visiškas chaosas. Anot jo, tai paliestų ne tik muzikos, bet ir technikos rinką.

„Gal tai net būtų savotiška nepagarba žmonėms, kurie domisi lietuviška muzika. Pasaulyje vykstantys festivaliai šiuo metu išgyvena didžiulę krizę. Ir neslėpkime, bet M.A.M.A festivaliai išlaikė augimą, kai tuo metu kiti turėjo procentinius kritimus. To pasekoje ieško naujo veido, formato. Tai, kas galėjo įvykti, būtų visiška nesąmonė ir paradoksas“, – atkreipė dėmesį muzikos prodiuseris.

„Galapagų“ organizatorius „Granatos Live“ žingsnį vadina neprotingu

Jau daugiau nei 10 metų tiek „Galapagus“, tiek „Bliuzo naktis“ rengiantis Algirdas Barniškis-Blėka priminė, kad iš pradžių festivalis buvo rengiamas pirmąjį rugpjūčio savaitgalį. Kadangi ir tą kartą kilo problemų, vyras nusprendė pakeisti datą.

Visgi šįkart A. Barniškis-Blėka sakė nesuprantantis organizatorių žingsnio. Anot jo, taip šou verslo atstovų nesielgiama.

„Tai nėra protingas žingsnis. Lietuva yra labai maža šalis. Čia visi vieni kitus pažįsta. Mes su Martynu seniai sutarę. Praėjusiais metais jie darė tą pačią dieną, nes neturėjo kitos datos. Kadangi mūsų atstumai dideli ir planai kitokie, susigyvenome su M.A.M.A. Visada draugiškai susitariame ir pasišnekame. O tai, kas įvyko, tiek man, tiek Martynui buvo visiškai netikėta.

Jis man paskambino ir sako: „Prisėsk, tau pasakysiu dar vieną naujieną.“ Jau dešimt metų darome tą patį savaitgalį, kartu su kitais festivalių organizatoriais esame sąžiningi, bet šis poelgis visiškai keistas“, – stebėjosi jis.

Delfi vyras prisipažino, kad kol kas nepavyko rasti tinkamos datos perkelti festivaliui, tačiau sprendimų tuo metu buvo vis dar ieškoma.

„Jei kažkas elgiasi nelabai sąžiningai, ieškome sprendimo, kaip pasielgti kitaip. Jei kelsime ir turėsime tokią galimybę, tai ieškosime rugpjūtį. Kol kas nesakau, kad perkelsime“, – pabrėžė A. Barniškis-Blėka.

Vyras tikino suprantantis, kad šis nesusipratimas galėjo kilti dėl į Lietuvą atvyksiančios pasaulinio lygio žvaigždės, tačiau jis taip pat sako, kad tai nėra priežastis elgtis nesąžiningai.

„Reikėtų vis tiek derintis, nes mes vasaros pabaigoje, rudens pradžioje su visais šnekamės. Mes žinome, kad visi festivaliai turi savo datas, netgi tokie nišiniai kaip „Juodaragis“, „Velnio akmuo“ ar „Karklė“. Visi nusistatome datas ir su tuo gyvename. Bet tai, kaip jie pasielgė ir antrą kartą užlipo ne tik ant mūsų, bet ir M.A.M.A, visiškai nesiderina. Tai nėra gražu“, – sakė A. Barniškis-Blėka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)