„Jefferies“, remdamiesi VW vadovų komentarais, savaitės pradžioje pranešė, kad automobilių gamintojas be stebėtojų tarybos pritarimo gali uždaryti kelias gamyklas. Dėl šios priežasties atidėjiniai ketvirtąjį ketvirtį gali siekti net 4 mlrd. eurų. Praeityje taryba yra blokavusi vadovybės planuotas restruktūrizavimo pastangas.

„Profsąjungos turėtų jausti spaudimą pasirašyti naujus susitarimus, nes VW turės visas galimybes atleisti savo darbuotojus, – rašė analitikai pranešime, kuriame citavo VW vadovų komentarus, išsakytus Šiaurės Amerikoje. – Egzistuoja gamyklinės veiklos nutraukimo rizika, tačiau profsąjungos gali streikuoti tik dėl darbo užmokesčio, o ne dėl gamyklų uždarymo ar atleidimų, jei pastarieji nėra apsaugoti kontraktais.“

„Volkswagen“ atstovas spaudai komentuoti atsisakė.

Vokietijos gamintojas susiduria su didelėmis sąnaudomis ir vis rimtesne „Tesla Inc.“ bei Kinijos automobilių gamintojų, visų pirma „BYD Co“, konkurencija. Šio mėnesio pradžioje kompanija Vokietijoje panaikino tris dešimtmečius galiojusią darbo vietų apsaugą, įspėjusi, kad jai pirmą kartą gali tekti uždaryti gamyklas šioje didžiausioje Europos ekonomikoje.

Dėl sprendimo nutraukti darbo vietų apsaugos susitarimus VW laukia ilgos diskusijos su darbuotojų atstovais. Volfsburge įsikūrusiam gamintojui bus sudėtinga motyvuoti darbuotojų skaičiaus mažinimą: pusę vietų kompanijos stebėtojų taryboje užima personalo atstovai, o Žemutinės Saksonijos žemė, kuriai priklauso 20 proc. VW akcijų, paprastai stoja profsąjungų pusėn.

VW svarsto galimybę JAV uždaryti dvi arba tris gamyklas, o Vokietijoje – net penkias, pranešė „Jefferies“. VW vadovai analitikams sakė, kad neturi atsarginio plano, jei derybos su profsąjungomis dėl konkurencingumo didinimo žlugtų.