Juk seni prietaisai sunaudoja per pus daugiau energijos nei šiuolaikiniai. Bet kaip žinoti, kuris pirkinys sutaupo, o ne atvirkščiai – tik padidina finansines išlaidas? Ekspertai sako, kad perkant buitinę techniką, visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į pirkinių ženklinimą.

„Europos komisija dar 1992 m. įdiegė bendrą energijos suvartojimo efektyvumo ženklinimą, kuris Lietuvoje taip pat yra privalomas jau 13 metų.

Buitiniai prietaisai, kurie pažymėti raidėmis nuo „A“ (mažiausiai energijos suvartojantys) iki „D“ (daugiausiai energijos suvartojantys prietaisai), teikia pirkėjams informaciją apie išskiriamos energijos efektyvumą.

Tokį žymėjimą galima rasti beveik ant kiekvieno buitinės technikos prietaiso“, – pranešime spaudai teigia „Warranty Expert“ pratęstų garantijų ir pirkinių draudimo specialistas Robertas Undro.

Pašnekovas sako, kad kuo klasė aukštesnė – tuo prietaisas suvartoja mažiau energijos, tad ir namuose energijos taupymas tampa efektyvesnis. Tačiau jeigu prietaiso klasė mažesnė, jis suvartoja daugiau energijos, o tada prietaiso eksploatacija kainuoja brangiau.

Svarbu ir tai, kad Europos Sąjungai priklausiančioms šalims leidžiama prekiauti ne mažesniais nei B klasę turinčiais buitinės technikos prietaisais.

Negana to, visame pasaulyje vis dažniau šis ženklinimas yra griežtinamas, todėl ir Europos Sąjungai priklausančios šalys privalo etiketėje pateikti vis daugiau išsamesnės informacijos apie tai, kiek elektros energijos suvartoja parduotuvėje parduodami buitiniai prietaisai.

Ką reiškia raidės ir prie jų esantys pliusai?

Parduotuvių tinklo „Topo centro“ buitinės technikos ekspertas Evaldas Menčinskas pranešime spaudai atkreipia dėmesį, kad didžiausią kiekį elektros energijos suvartoja tie prietaisai, kurie turi kaitinimo funkciją.

„Tai įvairios džiovyklės, elektrinės viryklės, šaldytuvai, virduliai, lygintuvai ir kt. Neekonomiškiausi prietaisai - „B“ ir „C“ energijos klasės džiovyklės, pavyzdžiui, „B“ klasės prietaisai sunaudoja 3,3 kWh per vieną džiovinimo ciklą, o „C“ klasės – net iki 4 kWh“, – pastebėjimais dalinasi ekspertas. – Šiuo atveju, kiekvienam pirkėjui, kuris nori sumažinti elektros energijos naudojimą namuose, buitinės technikos pirkinius rekomenduojame rinktis tik iš „A“, A+“, „A++“ ir „A+++“ klasės pažymėtų prekių“.

Pašnekovas sako, jog yra įprasta, kad artėjant vasaros sezonui, dauguma pirkėjų, pavyzdžiui, nori įsigyti naują šaldytuvą, todėl prieš perkant šį prietaisą, iš pradžių vertėtų pasidomėti šaldytuvų elektros energijos suvartojimu per metus rodikliais.

Bet tai nereiškia, kad šis aspektas turi nulemti pirkėjo sprendimą įsigyti būtent geriausius rodiklius turintį pirkinį. Šaldytuvo sunaudota elektros energija taip pat priklausys ir nuo to, kurioje vietoje stovės šis prietaisas, kaip dažnai darinėsite jo dureles, ar bus paliktas tarpas tarp korpuso ir sienos, ar prietaisas nebus paveiktas tiesioginių saulės spindulių ir pan.

Tiesiog reikėtų atsižvelgti ne tik į etiketėse pateiktą informaciją, bet ir į bendras namų sąlygas.

Pavyzdžiui, šio pirkinio patartina nestatyti prie kitų buities prietaisų, kurie skleidžia šilumą, nes jeigu šaldytuvo temperatūra yra 10 laipsnių mažesnė nei turėtų būti, tuomet yra sunaudojama daugiau nei 25 proc. elektros energijos.

Šaldytuvas, kaip ir kiti prietaisai Europos Sąjungai priklausiančiose šalyse, yra žymimas raidėmis nuo „A” iki „D”.

Papildomai yra išskiriami trys žymėjimai - „A+“ ir „A++“ ir „A+++“. Ši klasė yra išmatuojama lyginant elektros sąnaudas su standartu „A”.

Todėl būtent „A+++“ klasės šaldytuvai sunaudos apie 60% mažiau energijos, negu A raide pažymėtas šaldytuvas. Taip pat reikėtų žinoti, kad kiekvienas papildomas pliusas prie numatytos klasės žymėjimo, didina ir pirkinio kainą”, – kalba „Topo centro“ atstovas.

Sutaupyti padeda tinkamas prietaisų naudojimas

„Warranty Expert“ atstovas R. Undro sako, kad norint taupyti elektros energiją, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į buitinės technikos ženklinimą, bet ir atsakingai naudoti visus kitus namuose turimus prietaisus.

Pavyzdžiui, skalbiant mažiau suteptus drabužius, visada juk galima pasirinkti ekonomišką programą ir žemesnę temperatūrą. Taip pat norint, kad energijos sąnaudos nepadidėtų 10-15 proc., reikėtų skalbimo mašinos būgną optimaliai užpildyti.

Televizorių, mikrobangų krosnelę ir kitus prietaisus, kurie turi budėjimo rėžimą, vertėtų išjungti, ypač nakčiai, o pakrovę mobilaus telefono bateriją, nereikėtų pamiršti įkroviklio laido ištraukti iš elektros lizdo.

Pavyzdžiui, norint įsigyti šiuo metu vieną iš populiariausių buitinių prietaisų – indaplovę, reikia atkreipti dėmesį ne tik į šio pirkinio elektros energijos taupymo klasę, bet ir į sunaudojamo vandens kiekį. Tinkamai pasirinkta prekė sutaupys ne tik laiko ir elektros, bet ir iki 37 proc. mažiau vandens nei plaunant indus rankomis.

Jeigu bus nuspręsta įsigyti indaplovę, kuri turi galimybę sutrumpinti džiovinimo fazės trukmę ir sumažinti temperatūrą – energijos bus sutaupyta iki 25 proc. Jeigu į indaplovę bus tiekiamas karštas vanduo, elektros energijos bus galima sutaupyti net iki 60 proc., o jeigu prieš sudedant indus bus išvalyti maisto likučiai, tuomet bus galima pasirinkti ekonomiško plovimo programą – energijos susitaupys apie 20 proc.

Taip pat geriausių rezultatų galima pasiekti, energijos taupymo funkciją naudoti su automatine, intensyviąja, ekonomiška ir stiklo plovimo programomis. Tiesa, pravartu žinoti ir tai, kad indaplovės, turinčios automatinio išsijungimo funkciją, nenaudos elektros energijos net budėjimo režimu.

Kokias klaidas darome gamindami maistą?

„Net ir kasdien gaminant maistą – taip pat galima sutaupyti nemažai energijos“, – įsitikinusi „Daily“ restoranėlio vadovė Jolita Baranauskaitė. – Gaminant patiekalus, kurie reikalauja daug laiko, tiesiog naudokite greitpuodžius. Ir maistas sveikesnis, ir laiko sutaupyta, ir energijos suvartojama kur kas mažiau. Taip pat elektrinę viryklę ir orkaitę išjunkite bent keliomis minutėmis anksčiau, iki kol maistas bus paruoštas, nes prietaisai dar kurį laiką išlaiko šilumą. Vertėtų žinoti ir tai, kad vienu metu orkaitėje galima paruošti ir mėsą, ir garnyrą, ir daržoves – taip energijos naudojimas bus optimalus. O jeigu gaminate nedidelį kiekį patiekalo, pavyzdžiui, ruošiamos mėsos gabalas nesiekia nė kilogramo – geriau rinkitės gaminimą ant viryklės. Taip pat gaminimo proceso metu orkaitės dureles atidaryti reikėtų tik tada, jei tai būtina“.

Ne vienerius metus maitinimo srityje dirbanti pašnekovė sako, kad gaminant maistą, labai svarbūs kaitlentės ir puodo panašūs parametrai. Reikėtų pasirinkti lygaus ir storo dugno puodus bei gerai priglundančius jų dangčius, maistą virti uždarame puode. Tik tokiu būdu bus optimaliai naudojama šiluma ir taupoma energija. O vandens kavai ir arbatai kaisti reikėtų tik tiek, kiek jo reikia vienam naudojimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)