Kovą Ignalinos atominei elektrinei (IAE) pradėjus konsultacijas su savivaldybėmis dėl galimų branduolinio kuro saugojimo vietų jų teritorijose, nerimą dėl proceso skaidrumo jau išsakė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Anot L. Jonausko, jau užregistruotos Radioaktyvių atliekų tvarkymo įstatymo pataisos, o antradienį politikas informuos ir apie gyventojų parašų rinkimo akciją, susijusią su giluminio atliekyno projektu.

Kaip kovo mėnesį sakė šio projekto vadovas Andrius Vyšniauskas, šiuo metu potenciali vieta atliekų laidojimui renkama iš 77 teritorijų 29 savivaldybėse. Panaudotas branduolinis kuras iš uždaromos IAE kol kas yra laikomas elektrinės teritorijoje įrengtoje laikinoje saugykloje.

L. Jonausko teigimu, nutraukiant elektrinės eksploatavimą susidarė didelis kiekis panaudoto branduolinio kuro bei apie 10 tūkst. tonų kitų ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų.

Giluminio atliekyno vieta turėtų būti parinkta iki 2047 metų, prieš tai ją ištyrus pagal ilgalaikio eksploatavimo saugos, techninio tinkamumo, socialinius ir ekonominius, politinius ir aplinkosauginius kriterijus.

Atliekyną pastatyti planuojama iki 2067 metų, eksploatuoti iki 2074, o uždaryti – iki 2079 metų.

Birželio viduryje IAE vadovas Linas Baužys skelbė, kad elektrinėje yra išmontuota 41 proc. arba 73 tūkst. tonų visos įrangos.

ELTA primena, kad pirmasis Ignalinos atominės elektrinės (IAE) blokas buvo sustabdytas 2004 m. gruodžio pabaigoje, antrasis blokas – 2009 m. gruodžio 31 d. Šiuo metu elektrinėje vykdomi įrangos išmontavimo darbai, elektrinės eksploatavimą nutraukti planuojama iki 2038 metų.

Lietuva uždaryti atominę elektrinę priėmė įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą ir NATO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją