Didžiausią vidutinį darbo užmokestį gegužę (visą ir ne visą mėnesį išdirbusiems darbuotojams) mokėjo informacijos ir ryšių technologijų įrangos didmeninė prekybininkė „Huawei Technologies (Vilnius)“, tai yra Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ padalinys Lietuvoje. Čia atlyginimas siekė 61,978 tūkst. eurų, neatskaičius mokesčių.

Įprastai atlyginimai šioje įmonėje siekia 6–10 tūkst. eurų „popieriuje“, tačiau gegužę ar birželį matomi šuoliai iki kelių dešimčių tūkstančių eurų. Pavyzdžiui, pernai gegužę mokėta 40 tūkst. eurų vidutinė alga. Bet šių metų gegužę išmokėtas didžiausias vidutinis atlyginimas šioje bendrovėje per pastaruosius 7 metus. „Huawei Technologies (Vilnius)“ dirba 8 žmonės.

Didžiausi atlyginimai gegužę:

Antroje vietoje yra Latvijos farmacijos produktų didmenininkės „Recipe plus AS“ įmonė Lietuvoje su 26,3 tūkst. eurų atlyginimu. Įprastai algos čia svyruoja 8–10 tūkst. eurų intervale. Bendrovėje balandį dirbo 6 žmonės.

Į trečią vietą iš septintos per mėnesį pakilo nuolatinė sąrašo dalyvė, viena didžiausių Lietuvos transporto grupių „Girteka Group“, gegužę mokėjusi vidutiniškai 25,7 tūkst. eurų atlyginimą. Tai nėra aukščiausias darbo užmokestis grupėje: praėjusių metų vasarį išmokėtas net 51,4 tūkst. eurų atlyginimas. Vilniuje registruota ir kontroliuojančių įmonių veiklai priskiriama bendrovė turi 5 darbuotojus.

Ketvirta sąraše yra taip pat sostinėje registruota bendrovė „Utilitas Wind“, veikianti konsultavimo paslaugų srityje. Čia atlyginimas gegužę buvo 22,1 tūkst. eurų, nors įprastai mokamos maždaug 6 tūkst. eurų algos. Bendrovėje dirba 5 žmonės.

Penktoje vietoje yra geležinkelių transporto bendrovė „Skinest Baltija“ iš Vilniaus su 20,7 tūkst. eurų atlyginimu. Pastaruoju metu šešiems darbuotojams buvo mokama vidutiniškai 3–4 tūkst. eurų alga „popieriuje“.

Kinijos technologijų gigantė „Huawei“ turi padalinį Vilniuje, kuriame gegužę mokėta didžiausia vidutinė alga

Šeštą vietą užima Pietų Korėjos elektronikos milžinės „Samsung“ atstovybė „Samsung Electronics Lithuania“ su beveik 19 tūkst. eurų atlyginimu. Šioje kompanijoje atlyginimų dydžio periodiškumas yra toks: porą mėnesių iš eilės mokama 6–8 tūkst. eurų alga, o kas trečią mėnesį ji pašoka iki maždaug 15–18 tūkst. eurų. Bendrovėje dirba 25 žmonės.

Mažmeninės prekybos tinklus valdanti „Maxima grupė“ su 18,8 tūkst. eurų atlyginimu yra septintoji sąraše. Konsultacinei verslo ir kito valdymo veiklai priskiriama bendrovė šiuo metu įdarbinusi 22 žmones.

Jauna programinės įrangos kūrėja „Apalon LT“ debiutuoja dešimtuke septintoje vietoje su 17,2 tūkst. eurų vidutiniu darbo užmokesčiu. Dažniausiai bendrovėje mokamos 4–5 tūkst. eurų algos. Tiesa, vasarį mokėtas 13 tūkst. eurų atlyginimas. Įmonėje šiuo metu dirba 2 darbuotojai.

Toliau sąraše yra technologijų bendrovė „Apple Lithuania“, kurioje gegužę mokėtas 16,9 tūkst. eurų atlyginimas „popieriuje“. Ši įmonė dažnai figūruoja tarp didžiausias algas mokančių darbdavių, nes jos čia svyruoja 15–20 tūkst. eurų intervale. Bendrovėje dirba 4 darbuotojai.

Dešimtuką užbaigia žiniasklaidos grupė „All Media Group“ su 15,8 tūkst. eurų atlyginimu, kurį mokėjo 4 darbuotojams. Dar neseniai bendrovė išsiskyrė net 88,17 tūkst. eurų alga. „All Media Group“ yra įmonės „All Media Lithuania“, valdančios televiziją „TV3“, akcininkė.

Dažniausiai įtaką mėnesiniams atlyginimų šuoliams padaro išmokamos premijos arba išeitinės išmokos.

Didžiausios atlyginimų medianos gegužę:

Tikslesnį vaizdą, kiek uždirba vidurinis darbuotojas įmonėje, rodo atlyginimų mediana (vidurinis skaičius jų sekoje). Kaip ir atlyginimų atveju, čia pateikiame darbuotojų, kurie buvo draudžiami visą ir ne visą kalendorinį mėnesį, apskaičiuotų draudžiamųjų pajamų medianą (neatskaičius mokesčių).

Šįkart didžiausių medianų sąrašo viršūnėje matome jau minėtą įmonę „Samsung Electronics Lithuania“, kurioje mediana siekė 16,1 tūkst. eurų. Šilumos siurblių ir oro kondicionierių prekybos bendrovė „Industek“ – antroje vietoje su 10 tūkst. eurų mediana.

Trečioji yra valstybės valdoma energetikos grupė „Epso-G“ su 8,5 tūkst. eurų mediana. Sąraše figūruoja ir šios grupės patronuojamos įmonės – „Energy Cells“ bei „Litgrid“ (žr. infografiką aukščiau).

Ketvirta yra „Satalia Lithuania“, siūlanti dirbtiniu intelektu grįstas paslaugas ir mokėjusi 7,8 tūkst. eurų medianą. Penketą užbaigia elektroninės prekybos bendrovė „Shopify Lithuania“ su 7,6 tūkst. eurų mediana.

Didžiausią atlyginimų medianą gegužę aptinkame bendrovės „Samsung“ padalinyje

Vidutinis darbo užmokestis (VDU) šalyje (be individualiųjų įmonių) 2024 metų pirmąjį ketvirtį siekė 2161 eurą „popieriuje“ (1333,1 euro į rankas).

„Sodra“ nurodo, kad skaičiuojant visą mėnesį dirbusių atlyginimus, balandį daugiau kaip 10 tūkst. eurų atlyginimą gavo 9 tūkst. apdraustųjų. Didžiausia grupė asmenų (per 257,7 tūkst.) uždirbo 2000–3000 eurų atlyginimą, tai yra maždaug arba daugiau nei vidutinį.

Minimali mėnesio alga (MMA) šalyje šiuo metu yra 924 eurai (neatskaičius mokesčių). Balandį beveik 112,7 tūkst. žmonių gavo 924–1000 eurų atlyginimą. Dar 106,1 tūkst. žmonių gavo mažesnį nei 924 eurų atlyginimą.