Vis dėlto pajamų deklaracijas už 2023 metų mokestinį laikotarpį pateikti arba patikslinti turėtų dar beveik 15,6 tūkst. gyventojų, kuriems dėl to sugrįžtų 10,5 mln. eurų GPM.

„Pirmosios GPM permokos gyventojus pasiekė dar kovo mėnesio pradžioje, o iki gegužės vidurio jos buvo pervestos 90 proc. gyventojų, kurie teisingai bei laiku deklaravo grąžintinas GPM sumas.

Savo iniciatyva, kaip ir kasmet, dar kartą kreipiamės į gyventojus prašydami tam tikrus duomenis pajamų deklaracijose patikslinti atsižvelgus į mūsų išsakytas pastabas, tuomet deklaruotos pajamų mokesčio permokos gyventojus pasieks ne ilgiau nei per 90 d. nuo duomenų patikslinimo“, – pranešime sako VMI vadovės pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Martynas Endrijaitis

Naujausiais duomenimis, pajamų deklaracijas šiemet pateikė apie 1,6 mln. gyventojų: iš jų 507,4 tūkst. deklaravo apie 372,6 mln. Eur mokėtino GPM, o beveik 889 tūkst. gyventojų – 368 mln. Eur grąžintino GPM.

Pajamų mokesčio permoka gyventojams dažniausiai susidaro dėl taikyto mažesnio nei priklauso neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD), taip pat dėl GPM lengvatų (pvz., gyvybės draudimo įmokos, įmokos į pensijų fondus, įmokos už studijas).

„Kaip ir kasmet, daugiausiai permokų susidarė dėl metų eigoje taikyto NPD, išaugo GPM lengvatomis už įmokas į pensijų fondus pasinaudojusių gyventojų skaičius. Dažniausiai taikoma lengvata vis dar išlieka gyvybės draudimo įmokos – už praėjusius metus daugiau nei 292 tūkst. gyventojų VMI grąžino net 50 mln. Eur GPM permokų“, – sako M. Endrijaitis.

Permokų nesulaukę gyventojai priminimus apie nepateiktas deklaracijas ar tikslintinus duomenis bei kitus dokumentus gali rasti prisijungus prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) bei pasitikrinus pranešimų skiltį.

Tais atvejais, kai gyventojas ar duomenis apie jam išmokėtas pajamas teikiantis asmuo informaciją patikslina po pajamų deklaravimo termino (o tai galima daryti už paskutinius 5 metus), pateikus/patikslinus deklaraciją susidariusi permoka grąžinama per 90 dienų nuo deklaracijos pateikimo dienos.

Pareigą deklaruoti pajamas šiemet turėjo 858 tūkst. gyventojų.

Pinigai

Gyventojui susidūrus su finansiniais sunkumais ir neturint galimybės sumokėti visą nepriemokos sumą, galima kreiptis į VMI ir išdėstyti mokėtiną sumą dalimis, sudarant mokestinės paskolos sutartį (MPS), skelbė inspekcija.

Atkreipiamas dėmesys, kad sudariusiems MPS yra taikomos 0,01 proc. palūkanos. Nesudarius MPS ar nesumokėjus GPM, teisės aktų nustatyta tvarka nesumokėta suma gali būti nuskaičiuota nuo banko sąskaitos. Už kiekvieną pradelstą sumokėti dieną skaičiuojami 0,029 proc. delspinigiai. Už deklaracijų ar kitų dokumentų pavėluotą pateikimą ar nepateikimą, pagal teisės aktų nuostatas, gali būti pritaikyta ir administracinė atsakomybė.Kaip ir praėjusiais metais, pajamų mokesčio deklaraciją pateikti privalėjo bei, susidarius mokesčiui, jį sumokėti, turi gyventojai, kurie 2023 metais:

  • Vykdė individualią veiklą (net, jei negavo pajamų);

  • Taikė per didelį metinį neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD);

  • Pardavė 3 metus neišlaikytą automobilį ar 10 metų neišlaikytą nekilnojamąjį turtą;

  • Nuomojo turtą gyventojams, kurie nevykdė individualios veiklos;

  • Gavo didesnių negu 2,5 tūkst. Eur vertės dovanų ne iš artimųjų;

  • Gavo didesnes nei 500 Eur palūkanas iš indėlių ar vertybinių popierių arba palūkanas už vartojimo kreditą, suteiktą per tarpusavio skolinimo platformą;

  • Jei jie ar vienas iš sutuoktinių ėjo pareigas, kurias užimant pagal įstatymą būtina deklaruoti turtą ir pajamas (pavyzdžiui, politikams, valstybės tarnautojams ir pan.).