„Per pastarąjį penkmetį Lietuvos gyventojų perkamoji galia išaugo net 35 proc. – įspūdingas pasiekimas, turint omenyje, kad Latvijoje ji išaugo vos 17 proc., o Estijoje – sumažėjo 1 proc.

Tai taip pat yra ir išskirtinis pasiekimas, nes visose didžiosiose Europos Sąjungos šalyse gyventojų perkamoji galia pastarąjį penkmetį ne išaugo, o sumažėjo: Italijoje – 6 proc., Vokietijoje – proc., o Prancūzijoje ir Ispanijoje – po 1 proc. (Europos Sąjungoje vidutiniškai sumažėjo 2 proc.)“, – socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį rašo „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas.

Pasak jo, tik kaimyninė Lenkija demonstravo spartų perkamosios galios augimą (+21 proc.). Artimiausiu metu Lietuvos gyventojų perkamosios galios augimas turėtų tęstis bei išlikti sparčiausias Baltijos šalyse (ir vienas sparčiausių ES), teigia ekonomistas.

Žygimantas Mauricas

Du argumentai perkamosios galios augimui

Pirmasis argumentas, kurį tokiai prognozei pateikia ekonomistas, yra infliacijos kreivė: Lietuvoje infliacija nuo vienos aukščiausių Europos Sąjungoje dabar nukrito iki vienos žemiausių šiame valstybių bloke.

„Rugsėjo mėn. metinė infliacija Lietuvoje sulėtėjo iki 0,4 proc. ir buvo mažesnė nei Latvijoje (1,6 proc.) ir Estijoje (3,2 proc.). Be to, dėl atpigusių degalų ir pingančių maisto produktų yra nemaža tikimybė, kad spalio-lapkričio mėn. Lietuvoje pagaliau sulauksime defliacijos (jei aštrėjantis karinis konfliktas Artimuosiuose Rytuose reikšmingiau nepašokdins naftos kainų)“, – sako Ž. Mauricas.

Jis prognozuoja, kad 2025 metais Lietuvoje ir Latvijoje infliacija išliks žema (sieks apie 2,0 proc.), o Estijoje infliacija bus gerokai didesnė (5,0 proc.) dėl spartaus ir plataus masto mokesčių didinimo.

Antroji priežastis sparčiam lietuvių perkamosios galios augimui ir atotrūkiui nuo Baltijos kaimynių – darbo užmokesčio didėjimo tempas.

„Lietuvoje darbo užmokesčio augimas vis dar išlieka gana spartus. Vidutinis darbo užmokestis 2024 m. II ketv. Lietuvoje augo 9,8 proc. – sparčiau nei Latvijoje (9,6 proc.) ir Estijoje (7,1 proc.). Tikėtina, kad darbo užmokesčio augimas lėtės, tačiau išliks santykinai spartus, nors ir nebebus dviženklis“, – sako ekonomistas.

„Luminor“ prognozuoja, kad kitais metais atlyginimai Lietuvoje augs 7,4 proc. – sparčiau nei Latvijoje (6,6 proc.) ir Estijoje (6,0 proc.).

Pirkinių krepšelis parduotuvėje

Perspėja dėl „chaotiško“ mokesčių kėlimo

Tad, sako Ž. Mauricas, sumažėjusi infliacija ir vis dar sparčiai augantis darbo užmokestis ir toliau didina Lietuvos gyventojų perkamąją galią.

„Prognozuojame, kad šiais metais Lietuvoje ji išaugs 9,0 proc., Latvijoje – 7,8 proc., o Estijoje – vos 3,0 proc. (Estijoje gyventojų perkamosios galios augimą stabdo spartesnė infliacija dėl pakeltų mokesčių)“, – komentuoja ekonomistas.

Jo teigimu, tikėtina, kad gyventojų perkamoji galia 2025 metais taip pat sparčiausiai augs Lietuvoje (5,0 proc.), kiek lėčiau – Latvijoje (4,5 proc.), o Estijoje augimas sieks vos 1,0 proc. (dėl lėtesnio ekonomikos augimo ir keliamų mokesčių).

„Tad atotrūkis tarp Baltijos šalių dar labiau išaugs, nebent patys prisivirsime košės (pvz., su chaotišku mokesčių kėlimu) arba jos mums privirs aštrėjantys kariniai konfliktai (pvz., naftos kainų šuolis)“, – teigia Ž. Mauricas.