Jo teigimu labai tikėtina, kad jau šiais metais maisto kainų lygis Lietuvoje pasivys ES vidurkį ir taps didesniu nei Ispanijoje, Nyderlanduose ar Jungtinėje Karalystėje, panašiu kaip Vokietijoje, Italijoje ar Prancūzijoje ir vos 10-20 proc. mažesniu nei Danijoje, Švedijoje ar Suomijoje.
Pasak jo, tokį spartų maisto kainų augimą Lietuvoje lemia ne tik žaliavų kainų augimas, tačiau ir plačiai atvertos gyventojų piniginės, kurios prekybininkams sudaro palankias sąlygas perkelti šoktelėjusių kaštų naštą pirkėjams.
Kaip aiškino, dėl to Lietuvoje auga ne tik pieno produktų, mėsos ir daržovių kainos, bet ir, pavyzdžiui, kavos kainos. Jos Lietuvoje didėjo 32 proc., kai tuo tarpu ES vidurkis siekia 17 proc.
„Visgi, „gera“ žinia yra ta, kad šnapso ir tabako kainos Lietuvoje nekyla ženkliai sparčiau nei ES vidurkis, tad „alkoholinių gėrimų ir tabako“ kategorijoje išlaikome „konkurencinį pranašumą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ekonomistas.
„Belieka tikėtis, kad kitais metais maisto kainų augimas Lietuvoje išsikvėps, nes jei jis neišsikvėps – maisto kainos Lietuvoje taps didesnės nei ES vidurkis, o tai turės neigiamą poveikį mūsų šalies tarptautiniam konkurencingumui: „greičiau tapsime brangūs nei turtingi“, – teigė Ž. Mauricas.