Į „Delfi“ redakciją kreipėsi skaitytoja Ugnė (vardas pakeistas) ir pasidalino istorija, jog kai važiuoja viešuoju transportu ir stovi netoli komposterio, jos telefonas į jį sureaguoja ir telefone iššoka mokėjimo patvirtinimas. Ji teiravosi, ar tai finansiškai saugu, ar nuo jos nebus nuskaityti pinigai.

JUDU klientų patirties vadovė Lina Juknevičienė sako, kad yra gavę keletą tokio pobūdžio užklausų: pinigai buvo nuskaityti, bet išsiaiškinę situaciją, pinigus grąžino.

„Remiantis šių atvejų pavyzdžiais, norėtume paraginti ir keleivius keisti įprastą elgesį: nestovėti prisiglaudus prie komposterio, norint pažymėti bilietą JUDU kortelėje, neglausti prie komposterio visos piniginės, kurioje tikėtina yra ir bekontaktė banko kortelė, laikyti telefoną užrakintą.

Visi šie veiksmai ne tik apsaugos nuo nepageidaujamo automatinio pinigų nuskaitymo, bet ir palengvins kitų keleivių įlipimą/išlipimą“, – patarimais pasidalijo L. Juknevičienė.

Taip pat JUDU atstovė paminėjo, jog komposteris negali nuskaityti pinigų, jei telefonas yra užrakintas ir e. piniginė nėra aktyvi telefone.

„Dėl automatiškai nuskaitytų pinigų grąžinimo klientai gali kreiptis užpildydami užklausos formą: https://judu.lt/uzklausos-forma/. Tik atkreipiame dėmesį, kad siekiant išvengti piktnaudžiavimo, mes prašome pateikti įrodymą, kad keleivis kelionės metu turėjo kitos rūšies galiojantį (aktyvintą) bilietą“, – situaciją komentavo L. Juknevičienė.

Bekontakčio atskaitymo sistema Vilniaus viešajame transporte

Lietuvos banko asociacijos (LBA) komunikacijos vadovė Aistė Veberaitė įspėja žmones netvirtinti mokėjimų, kurių patys neiniciavo.

„Bekontakčiai atsiskaitymai telefonu įvykdomi kai vartotojas patvirtina operaciją biometriniais duomenimis (pvz. nuskaitomas veido atvaizdas ar piršto antspaudas) arba suvedamas vartotojo sukurtas slaptažodis. Jeigu išmanųjį įrenginį netyčia prilietėte prie skaitytuvo – mokėjimo operacijos netvirtinkite. Be jūsų patvirtinimo, mokėjimo operacija nebus įvykdyta“, – komentavo A. Veberaitė.

Taip pat LBA komunikacijos vadovė dalinasi keliais patarimais, kaip užtikrinti savo lėšų saugumą:

„Bekontakčius atsiskaitymus telefonu aktyvinkite tik jums priklausančiame išmaniajame įrenginyje ir nesidalinkite juo su kitais.

Ekrano užraktui nenaudokite lengvai atspėjamų slaptažodžių. Naudokite unikalų, kituose įrenginiuose ar interneto svetainėse nenaudojamą slaptažodį.

Jeigu jūsų įrenginys palaiko biometrinius duomenis, t. y. mobilusis telefonas gali būti atrakintas atpažįstant jūsų veido atvaizdą ar piršto antspaudą, aktyvuokite šią funkciją.

Naudokitės tik oficialiomis išmaniųjų programėlių e. parduotuvėmis ir visuomet išlikite budrūs. Prieš parsisiųsdami, atidžiai perskaitykite programėlės aprašymą, jos įvertinimus ir atsiliepimus.

Jeigu pamestumėte ar prarastumėte išmanųjį telefoną ar planšetę, prisijunkite prie interneto banko ir ištrinkite įrenginį iš registruotų įrenginių sąrašo arba nedelsiant susisiekite su savo banku ar kredito unija“.