Norima atsisakyti nuomos pajamų apmokestinimo savivaldybių nustatytu fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokesčiu (GPM), kai įsigyjamas verslo liudijimas. Tačiau Finansų ministerija pabrėžia kartu siūlanti, kad pajamos iš tokios nuomos būtų apmokestinamos nuo sumažintos bazės, tai yra, 15 proc. GPM tarifas būtų taikomas nuo 80 proc. pajamų (apyvartos).

Dainius jau šešerius metus perka nekilnojamąjį turtą ir išnuomoja jį žmonėms. Tai yra vienas iš 18 butų, kurie neturi gyventojų, bet vyras jau ieško, kam jį išnuomoti.

„Mokesčiai padidėja penkis kartus, tai reiškia, kad turėsiu konsultuotis su teisininkais, kokios yra išeitys‟, – sako investuotojas, nuomotojas Dainius Zgrabskis.

Nuomos veiklai vyras išsiėmęs vieną verslo liudijimą. Jų kainos kiekvienoje savivaldybėje metams skiriasi: Palangoje ir Vilniuje besiverčiantiems nuoma jie brangiausi – 684 eurai. Kaune kainuoja 400 eurų, o, pavyzdžiui, Utenos rajone – 50 eurų.

Tuo metu Marius nuomos rinkoje naujokas, bet pirmąjį būstą taip pat ruošiasi išnuomoti su verslo liudijimu.

„Mes ji derinome, kad kai mūsų vaikas baigs mokslus, parodys man diplomą, tai aš jam šito buto raktelius. Taip kad tai nėra grynai komercinis. Dabar tie penkeri ar šešeri metai – bandysime nuomoti‟, – sako vyras.

Tačiau bandymams dabar – ne pats geriausias metas, nes gali keistis mokesčiai.

Tie, kurie sostinėje uždirba 6 tūkst. eurų per metus, dabar jiems verslo liudijimo mokestis siekia 684 eurus. Priėmus naują tvarką, tektų mokėti 36 eurais daugiau, skaičiuoja Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA).
Daiva Čibirienė

„Praloš tie, kurie nuomojasi brangiai, kurie už nuomą moka daugiau nei 475 eurus‟, – sako asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

Iš nuomos uždirbantiems mažiau – apie 4200 eurų per metus – nauji mokesčiai palankesni: jie galėtų sutaupyti 180 eurų.

„Jeigu nuomos mokestis yra 380 eurų per mėnesį, tai tokio asmens, kuris gauna tokias nuomos pajamas, jo mokesčiai per metus sumažės 137 eurais‟, – skaičiuoja D. Čibirienė.

Rinkos ekspertai neabejoja: jeigu mokestinė našta didės, ji nuguls ant nuomininkų pečių.

„Kadangi planuojama, kad su verslo liudijimu nebus galima nuomoti, tai turėtų pabrangti būsto nuoma arba bent jau nuomos savikaina‟, – sako bendrovės „Numai‟ vadovas Aurimas Čiagus.

„Jeigu keli nuomą, automatiškai daugiau sumoki mokesčių. Tai yra užburtas ratas. Ir manau, tai yra intencija, kad nuo to tiesiog neišsisuktum‟, – kalba D. Zgrabskis.

Tačiau didelė nuomos kaina – iššūkis verslininkams jau dabar, mokesčių dar nepakeitus. Mariaus butas yra netoli centro, o nuomininkas jau mėnuo kaip neatsiranda, tad teko nuleisti kainą.

„Įsivaizdavome, kad bus labai paprasta, nes lokacija labai gera, šalia verslo centrai, daug aktyvių žmonių, bet tikrai nėra paprasta. Esame nustebę‟, – sako M. Jarutis.

Kas kelti nuomos kainos nebegalės, investuoti į nekilnojamąjį turtą neapsimokės, ypač smulkiems verslininkams, turintiems vieną ar du butus.

„Jeigu mažiau patrauklu užsiimti nuoma, sakykime, savikaina paaugo dėl mokesčių, tai gal mažiau žmonių bus norinčių investuoti į šitą veiklą, arba atsiras norinčių parduoti ir išeiti iš šitos veiklos‟, – sako A. Čiagus.

Nuomotojams mokesčiai skirsis ir priklausomai nuo to, kas būstą nuomojasi – gyventojas ar įmonė.

Anot LBAA, tarp gyventojų tai skaidrumo nepadidins ir valstybės biudžetas tik praras pinigus. Finansų ministerija viliasi iš naujų nuomos mokesčių surinkti papildomai 5 mln. eurų.

„Močiutės turbūt skaičiuos taip: nuomininkas buvo, pradegino staltieses, stalą dar sugadino, dar čia užuolaidas reikia pirkti, jokio biznio nepadariau ir kodėl dar turiu mokėti tuos mokesčius. Ji gali uždeklaruoti ženkliai mažesnę pinigų sumą‟, – sako D. Čibirienė.

Užpernai gyvenamąja nuoma su verslo liudijimais vertėsi 15 tūkst. gyventojų. Į biudžetą jie sumokėjo beveik 5 mln. eurų.

Čia galite pažiūrėti LNK video: