Užsienio kapitalo paslaugų centruose dirbantys darbuotojai nekilnojamojo turto vystytojus verčia statyti naujus butus bei biurų pastatus.

Nekilnojamojo turto ekspertas Saulius Vagonis teigia, kad kol Lietuvoje būsto rinka yra visiškai sveika, biurų rinka pasižymi didele priklausomybe nuo užsienio investuotojų malonės.

„Būsto rinka Lietuvoje yra saugesnė, nes jai diktuoja vidinė paklausa, - spalį surengtame Urbanistikos forume kalbėjo specialistas. - Jei žiūrėtume į būsto rinką ir ją lygintume su Latvijos ir Estijos rinka, tai mūsiškė yra priklausoma nuo vidinės paklausos, ne taip kaip latvių ir estų. Bet kai kalbame apie biurų rinką, rodikliai ir sėkmė priklauso nuo užsienio paslaugų centrų. Reikia tikėtis, kad valdžios įsukta karuselė tęsis ir tapsime nauja Airija ar net Singapūru. Vis dėlto priklausomybė nuo neprognozuojamos užsienio paklausos gali šiek tiek gąsdinti“.

S. Vagonis pabrėžia, kad modernių biurų nuomos kainos per penkerius metus sostinėje išaugo apie 30 proc., tuo metu Kaune ir Klaipėdoje – apie 50 proc.

„Kad ir kiek kalbėtume apie būsto kainų augimą, naujus projektus, jis pakankamai nedidelis ir menkas, lyginant su biurų rinka“, - komentavo pašnekovas.

Nekilnojamojo turto ekspertas pastebėjo, kad nors biurų rinkoje kainos kyla greičiau nei būsto rinkoje, skirtingai rinkos sureagavo ir į krizę: biurų rinkoje kainos per krizę krito 40-50 proc., būsto rinkoje – 35-40 proc.

Tie būsto, tiek biurų rinkose, skaičiavo S. Vagonis, kainos prilygsta 2005 m. pab. - 2006 m. pr.

Trečiojo ketvirčio „Ober-haus“ apžvalgoje rašoma, kad Vilniuje šiuo metu statomų ir planuojamų plėtoti biurų projektų gausa kelia įvairias diskusijas dėl sparčiai augančios pasiūlos bei jos poreikio artimiausioje ateityje.

Skaičiuojama, kad per ateinančius 15-18 mėnesių rinkai turėtų būti pasiūlyta dar apie 100.000 kv.m naudingo biurų ploto.

Bendrovės duomenimis, 2012- 2014 metų laikotarpiu Vilniuje kasmet buvo išnuomojama po 38.000-43.000 kv. m modernių biuro patalpų, o vien per šių metų devynis mėnesius modernių biurų paklausa sudarė jau per 40.000 kv. m.

„Tikėtina, kad per visus 2015 metus išnuomotų naujų biuro patalpų kiekis pasieks 50.000 kv. m ir tai bus didžiausias paklausos rodiklis nuo 2010 metų. Akivaizdu, kad nauji projektai plėtojami esant objektyvioms priežastims (realiai paklausai) ir pagrindinė iš jų yra tarptautinių įmonių paslaugų centrų poreikis šiuolaikinėms biuro patalpoms. Realų paklausos buvimą įrodo ir naujausias verslo centras „K29“, kuris duris atvėrė beveik pilnai išnuomotas“, - teigiama apžvalgoje.

Šiuo metu Vilniuje A klasės biurų nuomos kainos siekia 13,0-16,0 Eur/kv. m , B klasės – 8,0-12,0 Eur/kv. m . Tuo metu Kaune A klasės biurų nuomos kainos yra 9,7-13,0 Eur/kv. m , o Klaipėdoje apie 8,5-12,5 Eur/kv. m . B klasės biurų patalpos Kaune siūlomos už 5,8-8,0 Eur/kv. m, o Klaipėdoje – 5,5-7,5 Eur/kv. m.

VšĮ „Investuok Lietuvoje" skelbia, kad per pastaruosius kelerius metus paslaugų centrų sektorius Lietuvoje išaugo net 82 proc., tačiau neišnaudoto potencialo dar daug, pavyzdžiui, Krokuvoje kiekvienam 10 tūkst. gyventojų tenka 16 dirbančių paslaugų centruose, Vilniuje – 10, Kaune – vos 2.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)