Kaip nurodoma VMI tinklapyje, žemės mokesčio mokėtojais yra visi privačios žemės savininkai.

„Už 2022 m. apie 40,5 mln. eurų žemės mokesčio apskaičiuota 728 tūkst. mokesčių mokėtojų: apie 33,5 mln. eurų turi sumokėti gyventojai, 7 mln. eurų – įmonės. VMI duomenimis klientai jau sumokėjo apie 10 mln. eurų“, – rašoma VMI pranešime.

Mokesčio objektas – fiziniams ir juridiniams asmenims nuosavybės teise priklausanti Lietuvos Respublikoje esanti privati žemė, išskyrus miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka.

Mokesčio tarifai: Nuo 0,01 proc. iki 4 proc. žemės mokestinės vertės. Konkrečius žemės mokesčio tarifus nustato kiekviena savivaldybė individualiai.

Nauji žemės savininkai mokestį turi mokėti jeigu žemė įsigyta pirmąjį pusmetį, – už visus metus; jeigu žemė įsigyta antrąjį pusmetį, – nuo kitų kalendorinių metų.

Žemės mokesčio nebereikia mokėti, kai žemė perleidžiama pirmąjį pusmetį, – tais pačiais metais; žemė perleidžiama antrąjį pusmetį, – nuo kitų metų.

Kada mokėti nereikia

VMI taip pat primena, kad žemės mokesčio nemoka žemės savininkai, kurių mokėtinas mokestis mokestiniu laikotarpiu už visus nuosavybės teise turimus žemės sklypus neviršija 2 eurų.

„Už nuosavybės teise turimus sodo žemės sklypus žemės mokestį apskaičiuoja tik VMI. Sodų bendrijoms yra mokami kiti komunaliniai mokesčiai, bet ne žemės mokestis“, – pabrėžia inspekcija.

VMI tinklapyje taip pat pateikiama, kad apskaičiuotą žemės mokestį galima sužinoti tokiais būdais:

„Jeigu esate Elektroninės deklaravimo sistemos (EDS) naudotojas žemės mokesčio deklaraciją galite rasti EDS, skiltyje Deklaravimas −> Žemės mokestis;

Jeigu esate EDS, Mano VMI sistemų naudotojas ir nenurodėte savo elektroninio pašto šiose sistemose ar nesate EDS, Mano VMI sistemų naudotojas žemės mokesčio deklaraciją gausite klasikiniu paštu (neregistruotu laišku);

Paskambinę į Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882 arba +370 5 260 5060 ir išklausę automatinę žemės mokesčio konsultaciją, nelaukdami kol atsilieps konsultantas. Šia paslauga galite pasinaudoti užsisakę PIN kodo ar atpažinimo telefonu paslaugą per Mano VMI sistemą. Išsamesnę informaciją, kaip tą atlikti, rasite čia. prisijungę prie Mano VMI sistemos, skiltyje Mokesčiai ir baudos;

Paskambinę į Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882 arba +370 5 260 5060, pokalbio su konsultantu metu, prieš tai atsakius į papildomus identifikuojančius klausimus“.

„Norime atkreipti dėmesį tų gyventojų, kurie nesinaudoja VMI elektroninėmis paslaugomis – tam, kad deklaracijos klasikiniu paštų laiku pasiektų juos, labai svarbu nurodyti tikslų ir teisingą gyvenamosios vietos adresą“, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento vyresn. patarėja Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Žemės mokesčio skaičiuoklę galima rasti čia.

Žemės mokestį galite sumokėti tokiais būdais:

„Prisijungę prie Mano VMI sistemos, pasirinkę skiltį Mokesčiai ir baudos, tuomet pasirinkite sumokėti žemės mokesčio sumą ir spauskite Mokėti šią įmoką. Pasirinkite mokėjimo būdą ir spauskite Apmokėti. Šioje skiltyje taip pat galite suformuoti ir atsispausdinti mokėjimo nurodymą. Instrukciją su vaizdine medžiaga, kaip atlikti mokėjimą per Mano VMI, rasite čia;

Bankiniu pavedimu: žemės mokesčio įmokos kodas 3011;

Pateikę spausdintas žemės mokesčio deklaracijas įmokų surinkimo paslaugas teikiančiose įstaigose (pavyzdžiui, pašto skyriuose, spaudos kioskuose, „Perlo“ terminaluose, „Maxima“ kasose ir kt.)“.

Pamiršusiems sumokėti žemės mokestį nuo lapkričio 16 d. skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc. per dieną.

„Delfi“ primena, kad Registrų centras šiemet paskelbė naujas, kas 5 metus atnaujinamas, vidutines rinkos vertes.

„Vidutinės rinkos vertės ne rečiau kaip kas penkerius metus prilyginamos mokestinėms vertėms, nuo kurių skaičiuojami mokesčiai, ir būtent 2023 metų sausio 1-ąją įsigalios naujos žemės sklypų mokestinės vertės“, – nurodoma pranešime.

Taigi šis pokytis žemės mokesčio mokėtojams taps aktualiu kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)