Nors automobilių pramonės indeksas (Auto&Parts +1,31 proc.) stiebėsi, tačiau vienos iš didžiausių automobilių pramonės bendrovės – „Volkswagen“ paprastosios akcijos krito -3,73 proc. Tokią situaciją lėmė Vokietijos valdžios pareiškimas, kad bendrovė turi atšaukti šalyje numatomus parduoti 2,4 mln. dyzeliniais varikliai pagamintus automobilius. Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Europoje lengvųjų automobilių pardavimai rugsėjo mėnesį pakilo 9,8 proc. JAV akcijų rinkos kilo po paskelbtų šalies makroekonominių rodiklių.

Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indeksas pasiekė -11,36 lygį nuo prieš tai buvusio -14,67, o analitikai prognozavo, kad indeksas apsistos ties -8,0. Mėnesinis infliacijos lygis kaip ir prognozuota krito -0,2 proc. ir tai buvo stipresnis signalas, kad FED‘o planai dėl palūkanų normos didinimo tolsta. S&P 500 indeksas pakilo +1,49 proc., o Dow Jones šoktelėjo 1,28 proc.

Šiandien investuotojų akys vėl bus nukreiptos į JAV, kur paaiškės rugsėjo mėnesio pramonės produkcijos apimtys (prognozė -0,2 proc.; buvusi reikšmė -0,4 proc.) bei preliminarus Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas (prognozė 89,0; buvusi reikšmė 87,2). Europoje bus laukiame ECB narių pasisakymų, kur iš esmės bus kalbama apie euro zonos ekonomikos kiekybinį skatinimą bei infliaciją.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų kursas susitraukė -0,77 proc. iki 1,1386. Šiandien šis lygis dar šiek tiek yra sumažėjęs ir laikosi ties 1,1375. Nors vakar JAV mėnesinis infliacijos lygis buvo paskelbtas prastesnis, tai nesumažino JAV vertės prieš eurą.

Šiandien investuotojai stebės euro zonos infliacijos duomenis. Remiantis prognozėmis, mėnesinis infliacijos lygis pakils 0,2 proc., tačiau metinis lygis turėtų išlikti neigiamame diapazone ties -0,1 proc. Jeigu ši statistika pasitvirtins, tai gali pareikalauti ECB imtis papildomų veiksmų, kuriais būtų skatinama regiono ekonomika, o tai tikėtina sumažintų euro vertę prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį po prekybos valandų buvo paskelbti „Olainfarm“ (+0,59 proc.) rugsėjo mėnesio veiklos rezultatai. Bendri pardavimai lyginant su praėjusiais metais sumažėjo -5,0 proc. Didžiausioje bendrovės rinkoje, Rusijoje, pardavimai susitraukė net 27 proc., bet Latvijoje šis rodiklis kilo 5,0 proc., o Ukrainoje 77 proc.

Komunalinių paslaugų bendrovė „City Service AS“ vakar nurodė, kad yra numatoma akcijų prekybą išbraukti Vilniaus biržoje ir nuosekliai pradėti Varšuvos. Tokiu atveju bendrovei kils prievolė skelbti oficialų siūlymą supirkti likusias akcijas, o šio siūlymo kaina tikėtina bus ne mažesnė nei 6 mėnesių vidutinė svertinė iki viešo paskelbimo apie ketinimą išbraukti Bendrovės akcijas iš prekybos AB NASDAQ OMX Vilnius.

Pranešime nurodoma, kad vidutinė svertinė bendrovės akcijų rinkos kaina Vilniaus reguliuojamoje rinkoje laikotarpiu nuo 2015 m. balandžio 15 d. iki 2015 m. spalio 14 d. yra 1,657 euro. Įtampa toliau nerimsta dėl „Ventspils nafta“ oficialaus siūlymo kainos nustatymo.

Vakar buvo paskelbta, kad Latvijos komisija nustatė, kad šio siūlymo kaina turi būti ne mažesnė už 4,56 euro. Po šio pranešimo sekė kitas pranešimas, kad pagrindinis „Ventspils nafta“ akcininkas „Euromin Holdings“ apskųs šią kainą, kuri, jų nuomonė, yra nepagrįstai aukšta. Siekiant apsaugoti investuotojus bei išspręsti susidariusią situaciją, šiandien ryte buvo sustabdyta prekyba pastarosios bendrovės akcijomis.