Testas nepalankiausiomis sąlygoms iš esmės priminė tą, kuris buvo atliekamas pernai, pranešime spaudai nurodė FED, jo metu buvo imituojama smarki pasaulinė recesija, dėl kurios komercinio nekilnojamojo turto kainos nukristų 40 proc., būsto kainos – 36 proc., be to, smarkiai išaugtų nedarbas.

„Šių metų testas parodė, kad didieji bankai turi pakankamai kapitalo, kad atsilaikytų itin nepalankiam scenarijui ir vykdytų savo minimalaus kapitalo normatyvus“, – pranešė JAV centrinio banko valdybos pirmininko pavaduotojas priežiūros reikalams Michaelas Barras.

„Nors pagal savo sunkumą šių metų testas nepalankiausiomis sąlygomis buvo panašus į tą, kuris buvo atliekamas praėjusiais metais, jo metu nustatyta, kad nuostolių suma būtų didesnė, nes bankų balansas patiria kiek didesnę riziką, o jų išlaidos yra didesnės“, – pridūrė jis.

M. Barro teigimu, didesnę hipotetinių išlaidų sumą lemia trys veiksniai – „gerokai išaugęs“ kreditinių kortelių balansas ir didesnis įsipareigojimų nevykdymo koeficientas, didesnė su įmonių kredito portfeliais susijusi rizika ir išaugusių išlaidų bei sumažėjusių pajamų iš mokesčių derinys.

Šiais metais testą nepalankiausiomis sąlygomis atliko 31 kredito institucija, o ne 23, kaip pernai, mat į jų sąrašą buvo įtraukta keletas didelių bankų, kurie šį testą turi atlikti kas dvejus metus, paaiškino FED.

JAV centrinio banko testo metu nustatyta, kad bendras 31 banko kapitalo rodiklio sumažėjimas sudarė 2,8 proc. pagal riziką pasverto turto vertės – kiek daugiau nei pernai, „bet vis tiek pastaruoju metu vykdytų testų nepalankiausiomis sąlygomis ribose“.

„Naujausio federalinio rezervo banko testo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatai dar kartą parodė, kad Amerikos bankai tebėra klestintys, jų kapitalizacijos rodikliai yra aukšti ir jie yra gerai pasirengę ištverti gilią recesiją“, – pranešime spaudai teigė Amerikos bankų asociacijos pirmininkas Robas Nicholsas.

„Nemažėjantis bankininkystės sektoriaus stabilumas ir atsparumas rodo, kad pastaruoju metu kilusi papildomo reguliavimo, įskaitant siūlymą didinti kapitalo standartus, banga neturi pagrindo“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją