„Pagal dabartinius susitarimus bus numatyta skolinimosi kelių infrastruktūros finansavimui galimybė, kur kita Vyriausybė, kitas Seimas turės erdvės, atsižvelgiant į ekonominę situaciją, net ir metų viduryje didinti tam tikrą finansavimą, kaip ir mes darėme šitoje Vyriausybėje“, – žurnalistams trečiadienį sakė M. Skuodis.

Politiko teigimu, kitų metų biudžeto planui ministerija yra pateikusi prašymą „maksimaliai sumai“, kuri leis sėkmingai užbaigti strateginius susisiekimo, kelių infrastruktūros projektus.

„Galiu pasakyti vieną dalyką – Vyriausybė numatys ir Seimui bus pateikti planai, kad mes galėtume užbaigti kitąmet visą Utenos plentą, kad mes galėtume pabaigti „Via Baltica“. (...) Ministerija yra pateikusi maksimalią sumą, kuri leistų pakeisti kelių situaciją iš esmės“, – tikino M. Skuodis.

Kaip yra sakęs ministras, efektyviausiam pokyčiui kelių būklei pagerinti kitąmet reikėtų numatyti papildomus 1,3 mlrd. eurų. Keliams, kurių būklę reikia tvarkyti, bendrai sudėjus yra reikalingi 6,5 mlrd. eurų. Automagistralėms – 580,9 mln. eurų, magistraliniams keliams – 647,9 mln. eurų, krašto keliams – 2,09 mlrd. eurų, rajoniniams keliams – 3,2 mlrd. eurų.

„Yra ta nuskambėjusi 1,3 mlrd. suma bendrai, šitoje vietoje žiūrėsime, kokios bus valstybės galimybės, kalbant ir apie kitus poreikius, keliams tą prioritetą suteikti“, – trečiadienį patikslino ministras.

Pasak susisiekimo viceministro Juliaus Skačkausko, kitų metų valstybės biudžete kelių finansavimui bus numatyti bent 700 mln. eurų. Anot jo, galutinė suma turėtų būti didesnė, taip pat yra pateiktas poreikis dėl 1,375 mlrd. eurų valstybinės reikšmės bei 600 mln. eurų savivaldybių kelių finansavimo.

Tiesa, finansų ministrė Gintarė Skaistė yra ironizavusi, jog vien dėl norų milijardu eurų kelių finansavimo padidinti neįmanoma, o sprendžiant tokius klausimus padėti gali ne ministerija, o Kalėdų Senelis.

Kelių sektoriui šių metų valstybės biudžete skirti 872 mln. eurų. Kelių priežiūros ir plėtros programoje (KPPP) numatyti 583 mln. eurai, iš laikinojo solidarumo įnašo – 130,5 mln. eurų. Dar beveik 159 mln. eurų numatyti iš ES finansinės paramos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)