Nuo 2025 m. nustos galioti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata kaupimui III pakopos pensijų fonduose ir investicinio gyvybės draudimo sutartims, jas pakeis investicinė sąskaita. Tačiau, kaip pastebi Lietuvos bankas, „Luminor“, SEB ir „Swedbank“ reklamose siūloma sudaryti kaupimo sutartis iki 2024 m. gruodžio 31 d., pabrėžiant, kad toks žingsnis suteiktų galimybę minėta lengvata naudotis dar dešimt metų.

„Lietuvos banko nuomone, tokia forma pateikta informacija kelia abejonių dėl jos atitikties teisės aktų reikalavimams ir formuoja neigiamą praktiką – susidaro įspūdis, kad pagrindinis reklamos objektas yra ne vartotojo interesus atitinkantis finansų produktas, o gyventojų pajamų mokesčio lengvata.

Dėl to Lietuvos bankas pareikalavo Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos pateikti išsamius ir motyvuotus paaiškinimus bei juos pagrindžiančius įrodymus dėl minėtos reklamos atitikties teisės aktų reikalavimams. Gavus atsakymus, bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų“, – rašoma pranešime.

„Delfi“ primena, kad kai kurios pensijų fondų įmonės paskutiniu metu priminė, jog visi pradėję investuoti į III pakopos pensijų fondus iki šių metų pabaigos, dar turės galimybę pasinaudoti GPM lengvata ir iš valstybės atgauti iki 3 tūkst. eurų.

Ligi šiol valstybė kaupimui III pakopoje suteikdavo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą, kuria pasinaudojus galima susigrąžinti iki 20 proc. per kalendorinius metus į šiuos pensijų fondus įmokėtos sumos. Grąžintina suma galėjo siekti iki 300 eurų per metus. Nuo 2025 m. sausio 1 dienos naujai sutartis sudarę gyventojai GPM lengvatos gauti nebegalės. Bet visi, jau sudarę sutartis dėl kaupimo III pakopos fonduose arba sudarysiantys iki šių kalendorinių metų pabaigos, GPM lengvata dar galės naudotis ateinančius 10 metų.