Lina Banytė-Surplienė – finansų specialistė ir edukatorė, kurios gyvenimas ir karjera glaudžiai susiję su pinigų valdymu ir finansinio švietimo teikimu. Jos profesionalus kelias prasidėjo mokesčių konsultavimo srityje, kurioje dirbo daugiau nei 15 metų.

Laida „Kaip“

„Ilgainiui tai man tapo monotoniška, pritrūko erdvės ir norėjosi daryti kažką prasmingiau“, – apie savo karjeros posūkį pasakojo Lina.

Jos žinios ir patirtis tapo pagrindu naujam edukaciniam projektui „Raising free kids“, kuris suteikia tėvams įrankius, kaip auklėti finansiškai sąmoningus ir atsakingus vaikus.

Kaip pinigai gali klestėti?

Lina Banytė-Surplienė pabrėžia, kad vertinant įvairias gyvenimo situacijas, kuriose finansinė nepriklausomybė gali būti itin vertinga, taupymas – naudingiausia priemonė. Tikslingai taupant pingus, galime sau leisti nevaržomai išbandyti naujas karjeros galimybes, pradėti verslą ar tiesiog turėti finansinį pagrindą, leidžiantį jaustis saugiau sprendžiant kasdienius iššūkius.

Laida „Kaip“

Kalbėdama apie pinigų valdymą Lina išskiria, kad tai – disciplinos reikalaujantis įgūdis, kurį lavinant svarbu atrasti sau tinkamą būdą nuosekliam finansų valdymui. Kaip vieną iš optimaliausių metodų finansų specialistė įvardijo pinigų skirstymą. Nesvarbu, kokią dalį priskirsite tam tikram segmentui, – būtinosioms ar nenumatytoms išlaidoms, pragyvenimui, svarbu nuosekliai to laikytis ir sekti išlaidas.

„Rekomenduoju mėnesio pradžioje suskirstyti, kiek ir kam išleisite. Aš pati turiu šešias banko sąskaitas, tad pradžioje mėnesio išskirstau pinigus pagal tam tikras reikmes. Pirmiausia, reikia išmokti skirstyti, vėliau, pajamoms augant, tas dalis galima keisti,“ – patarė L. Banytė – Surplienė.

Siekiant padidinti pajamas, Lina siūlė kelis būdus: „Man atrodo, kad lengviausia padvigubinti atlyginimą yra kuriant savo verslą, tačiau ne visiems tinkamas šis sprendimas. Tam reikia ir geros idėjos, ir pojūčio, kur slypi galimybės. Nebūtinai verslas pasiseks, rizikos tame tikrai yra.“

Kitu atveju, jeigu esate samdomas darbuotojas, natūralu kalbėtis su darbdaviu apie atlyginimo didinimą. Lina akcentavo, kad svarbu pokalbiui pasiruošti ir turėti gerą derybinę poziciją, kodėl esi vertas didesnio atlygio. Jei esama darbovietė neleidžia finansiškai augti, – kodėl gi nepakeitus darbo vietos?

Investavimo klausimu Lina rekomenduoja pradėti nuo saugių instrumentų ir palaipsniui diversifikuoti savo portfelį: „Mano pasiūlymas – dalį investuoti į visiškai saugius instrumentus, pvz. indėliai. Bankai dabar moka dideles palūkanas, tai yra garantuota grąža. Kitą dalį padėkite ten, kur gali būti kiek rizikingiau, ir dalį palikite „žaidimams“, akcijoms, kurios galbūt yra net drąstiškos, – šiai daliai reikia priimti riziką, kad gali investicija ir neužaugti ar ilgainiui tapti lygi nuliui.“

Finansinis raštingumas – kada pradėti lavinti?

Linos gyvenime pinigai visuomet buvo aktuali tema. Jos tėvai nuo mažumės rūpinosi finansiniu raštingumu, atvirai pasakodavo savo verslo patirtis bei pažindino šeimos atžalas su verslo subtilybėmis.

Laida „Kaip“

„Man pasisekė, kadangi šeimoje apie pinigus kalbėdavome labai daug. Mama – verslininkė, tėtis – finansininkas. Prie vakarienės stalo dažnai pasakodavo, dalindavosi, kas veikia versle, kas neveikia. Man finansai tiesiog atrodė kaip labai natūralus dalykas. Tai labai padėjo augant, kuriant savo verslą, nes jau turėjau pagrindą suvokimui, kas tai yra, kaip tai kuriama ir kaip tai reikėtų daryti,“ – pasakoja Lina.

Kartą pastebėjusi, kad sūnus gimtadienio dovaną paliko nepaliestą Lina tai suprato kaip signalą, kad galbūt šeimoje vaikams nepakankamai komunikuojama apie daiktų, pinigų vertę, ir tai tapo savotišku įkvėpimu padėti kitiems tėvams auginti finansiškai laisvus vaikus. Verslininkė tiki, kad mokyti finansinio raštingumo yra būtina nuo ankstyvo amžiaus ir tai geriausia daryti būnant asmeniniu pavyzdžiu bei diskutuojant apie pinigus šeimos rate.

Daugiau apie tai, kaip nuosekliai auginti pajamas ir jas tinkamai valdyti, kokie yra taupymo metodai bei kodėl svarbu nuo mažų dienų mokytis finansinio raštingumo – laidoje KAIP per Delfi Video ir Delfi Youtube kanale: