Po balandį buvusio 15% nuosmukio, BTC gegužę užbaigė pabrangdamas apie 11%, arba keliais procentiniais punktais daugiau nei ligšiolinis praėjusio mėnesio vidurkis. Savo ruožtu birželio vidurkis yra apie 0% pokytis – kaina yra kritusi 3-37% ir kilusi 1%-27%.

Ketvirtadienio popietę BTC kaina svyravo ties 71 000 JAV dolerių ir per savaitę buvo pakilusi apie 5%. Rinkoje stiprėja lūkesčiai, kad BTC šį mėnesį visgi perlips 74 000 JAV dolerių ribą ir pasieks naujas kainos aukštumas. Bet kuriuo atveju, skaičiuojant dabartinėmis kainomis, 98% BTC adresų (panašu į bankinę sąskaitą, o vienas vartotojas gali turėti daugybe adresų) jau yra pelningi.

Teigiamos žinios ir ženklai

Viena pagrindinių žinių šią savaitę BTC rinkose buvo, kad įplaukos į BTC ETF, arba biržoje prekiaujamus fondus (exchange-traded funds), antradienį stipriai pašoko ir registravo antrą geriausią dienos rezultatą nuo pat šių fondų atsiradimo pradžios šių metų sausį. Tai yra, įplaukos sudarė 886,6 mln. JAV dolerių arba daugiau nei jų iš viso buvo sulaukta per prieš tai buvusias devynias dienas. Šie srautai vakar krito 45%, bet buvo vis dar bent dešimt kartų didesni (488 mln. JAV dolerių) nei praėjusią savaitę. Tad dabar rinka stebės, kiek tvarus šis analitikus nustebinęs atsigavimas.

Prie teigiamų ženklų analitikai priskiria ir vakarykštį Kanados centrinio banko sprendimą sumažinti palūkanas, ko buvo tikėtasi ir iš Europos centrinio banko posėdžio šiandien. Mažesnės palūkanos paprastai būna palankesnės rizikingesnėmis laikomoms turto klasėms, pvz., akcijoms ar BTC.

Tuo pačiu, toliau daugėja ženklų, kad didieji tradiciniai investuotojai tampa vis atviresni BTC. Pvz., šią savaitę vienas populiariausių vaizdo įrašų Bitkoino bendruomenėje buvo interviu apie šimtamilijoninę Viskonsino, JAV, pensijų fondo investiciją į BTC. Be to, dar vienas universitetas nusprendė taip pat investuoti į BTC.

Kaip apibendrina ETF valdytojos „Bitwise“ investicijų vadovas Mattas Houganas, rinka dar nepakankamai gerai įvertina Vašingtone matomus politikos pokyčius, galinčius dar priartinti kriptoturto rinką ir prie Volstryto, ir prie mažmeninių investuotojų. Tuo pačiu komentuojama, kad dabartiniai institucinių investuotojų žingsniai BTC rinkoje yra tik pradiniai bandymai, o kai šie milžinai apšils kojas ir daugiau išmoks apie investicijų į BTC naudą, galima tikėtis stipriai išaugsiančių investicijų srautų.

Šiemetiniai skirtingų turto klasių rezultatai:

Šiemetiniai skirtingų turto klasių rezultatai

Šaltinis: „21st.Capital“

Analitikai taip pat atkreipia dėmesį, kad ilgalaikiai investuotojai baigė išsipardavimus, vėl pradėti pildyti portfeliai, kiekvienas BTC smuktelėjimas išnaudojamas kaip gera proga užsipirkti, o BTC atsargos keityklose mažėja, kas reiškia, kad išaugus paklausai ją patenktinti bus sunkiau ir tai padės kainai kilti..

Bet kuriuo atveju, perspėjama, kad, nepaisant dabar matomo brangimo, artimiausiu metu vistiek galimi stipresni kainos svyravimai.

Metinė BTC grąža

Metinė BTC grąža

Šaltinis: @Matt_Hougan

Savo ruožtu daugėja spekuliacijų ir dėl antros pagal rinkos kapitalizaciją kriptovaliutos, ethereum (ETH), rinkai laukiant JAV startuosiančių ETH ETF. Tačiau JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijos vadovas Gary’is Gensleris signalizuoja, kad tokių fondų dar gali tekti palaukti ilgiau nei tikisi rinka. Tuo metu, ETF kompanija „VanEck“ prognozuoja, kad ETH kaina iki 2030 m. pasieks 22 000 JAV dolerių (tai yra pagrindinis scenarijus, o labai optimistinis – 154 000 JAV dolerių, labai pesimistinis – 360 JAV dolerių). Tuo pačiu jie sako, kad kriptoturto portfelyje BTC turėtų tekti 70%, o ETH – 30% investicijų vertės.

„Grayscale“ analitikai prognozuoja, kad ETH ETF pritrauks 25-30% to, ką pritraukė BTC ETF, o pati ETH kaina dabar, vertinant tam tikrus rodiklius, jau yra pakankamai aukšta, dėl ko ETH po ETF starto, tikėtina, brangtų mažiau nei tai pavyko BTC.

Nauda Lietuvai ir problemos

Tad visos šios kol kas teigiamos tendencijos rinkose atneša naudos ir Lietuvai. Pavyzdžiui, nors didžiausios kripto keityklos „Binance“ įkūrėjo Changpengo Zhao Lietuvoje valdomos UAB „Bifinity“ pajamos pernai sumažėjo apie 50%, iki 229,8 mln. eurų, užpernai patirtas 42,9 mln. eurų nuostolis, bendrovei persitvarkius, buvo pakeistas 105 mln. grynuoju pelnu. Mokėjimų paslaugas „Binance“ klientams teikianti bendrovė sako per pastaruosius 12 mėnesių sumokėjusi 30 mln. eurų mokesčių Lietuvoje, o vien pajamų mokesčių per trejus metus sumokėta apie 50 mln. eurų. Vienais metais, „Bifinity“ buvo sumokėjusi daugiau mokesčių nei vietiniai bankai ar mažmeninės prekybos milžinės.

Šią savaitę taip pat buvo paskelbti Lietuvos banko duomenys, kad iš Lietuvoje kovą veikusių 580 kripto paslaugas teikusių bendrovių realiai veiklą tevykdė 57, o kitos yra „tuščios“ arba nelabai aiškios įmonės.

Tuo pačiu Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus vėl pabrėžė reguliacinius kriptoturto rinkos iššūkius ir pristatydamas 2024 m. Finansinio stabilumo apžvalgą daugiau kalbėjo apie kriptoturto rinkos nebrandą ir su nelegalia veikla susijusias problemas. Prognozuojama, kad Lietuvoje numatant toliau griežtinti rinkos reguliavimą, ruošiantis ES kripto reglamento MiCA įsigaliojimui, mūsų šalyje turėtų vėl sumažėti kriptoturto rinkos dalyvių.

Iššūkiai

Šaltinis: Lietuvos bankas