Ketvirtadienio rytą BTC kaina malėsi apie 68 000 JAV dolerių ir buvo apie 2% mažesnė nei prieš savaitę. Per pastarąsias septynias dienas kaina prasiblaškė mažiau daugiau įprastuose rėžiuose, nepasirinkama aiškesnės krypties, tačiau pirmadienį trumpam ji buvo sugrįžusi aukčiau 70 000 JAV dolerių ribos.

BTC kaina per savaitę

Bitkoino kainas per savaitę

Šaltinis: Coingecko.com

Tolesnį ralį pakirto pranešimai, kad 2014 m. bankrutavusi BTC keitykla „Mt. Gox“ atliko apie 9,3 mlrd. vertės BTC persiuntimų. Nors oficialių pranešimų apie tai nebuvo, kai kurie spekuliantai išsigando, kad keitykla pagaliau pradėjo savo kreditoriams grąžinti jau dešimt metų šioje platformoje užstrigusius BTC, kurie tuomet dar kainavo apie 500 JAV dolerių, ir dabar rinkoje bus parduota daug BTC, taip smukdant kainą. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad keitykla, dar tik besiruošdama greičiausiai šiemet įvyksiantiems mokėjimams, tiesiog persiuntė BTC iš vienų adresų į kitus. Spekuliantų reakcija (ne)nustebino analitikus, nes informacija apie būsimus „Mt.Gox“ mokėjimus buvo žinoma jau seniai, be to, prognozuojama, kad didžioji dalis BTC nebus parduota. Kita vertus, dabartinė BTC paklausa taip pat, panašu, yra pakankama supirkti iš „Mt.Gox“ ateisiančius BTC. Pvz., JAV veikiantys BTC ETF (exchange-traded fund, biržoje prekiaujami fondai) per praėjusią savaitę sulaukė daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių vertės įplaukų, arba dešimtadaliu daugiau nei savaitę anksčiau. Tiesa, šią savaitę šie srautai kol kas sumažėjo keliskart.

Didžiausias BTC fondas ir ETH perspektyvos

Bet kuriuo atveju, šios įplaukos padėjo šią savaitę atsirasti ir naujam didžiausiam pasaulyje bitkoino fondui – „iShares Bitcoin Trust“ (IBIT), su apie 20 mlrd. JAV vertės BTC, sukauptų nuo sausio. Jį kontroliuoja didžiausia pasaulyje turto valdytoja „BlackRock“.

„Bernstein“ analitikai svarsto, kad per artimiausius 18-24 mėnesius, BTC ir ethereum (ETH) ETF rinka gali pasiekti 450 mlrd. JAV dolerių, o BTC šiuos metus gali baigti ties 90 000 JAV dolerių, o kitąmet ties 150 000 JAV dolerių. Skaičiuojama, kad dabartinėmis kainomis apie 94% BTC turėtojų jau yra „pelningi“.

Savo ruožtu vertindami artimiausio laikotarpio BTC kainos perspektyvas, analitikai vėl atsargesni ir kalba apie savaites bekryptės prekybos, tai yra, kad kaina bus įstrigusi mažiau daugiau dabar įprastuose rėžiuose.

Taip pat atkreipiamas dėmesys kad didieji investuotojai dabar vis aktyviau perka BTC, vėl suaktyvėjo ir ilgalaikiai investuotojai, o pardavėjai pradeda išsikvėpti.

Kita vertus, makroekonominė aplinka vis dar nėra pati palankiausia – lūkesčiai dėl infliacijos JAV stiprėja, o Valstijų centrinis bankas (Fed) vis dar neatmeta palūkanų didinimo tikimybės. Palūkanų didinimas paprastai neigiamai paveikia rizikingesnėmis laikomas turto klases, kaip kad akcijos ar tas pats BTC.

Tolesniam BTC brangimui gali kiek trukdyti ir stiprėjantys lūkesčiai dėl tolesnio ETH brangimo – vyrauja nuomonė, kad šis žetonas, antras pagal rinkos kapitalizaciją po BTC, artimiausiu metu vis dar lenks BTC. Praėjusią savaitę JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija iš principo patvirtino, kad bus galima pradėti prekiauti ETH ETF, ir dabar manoma, kad tai gali įvykti jau birželio pabaigoje. Prognozuojama, kad tokie ethereum fondai galėtų sukaupti iki penktadalio BTC ETF gautų investicijų. Tačiau, kadangi ETH rinkos kapitalizacija yra beveik triskart mažesnė nei BTC, čia kainai pajudinti reikia ir mažesnių sumų. Istorijoje buvo ne vienas laikotarpis, kai tai ETH aplenkdavo BTC, tai priešingai. Kol kas BTC per metus yra pabrangęs 142%, o ETH – 95%.

ETH kaina BTC atžvilgiu

ETH kaina BTC atžvilgiu

Šaltinis: Coingecko.com

Kita vertus, vieną didžiausių BTC portfelių valdančios „MicroStrategy“ įkūrėjas Michaelas Sayloras sako, kad ETH ETF patvirtinimas padės ir bitkoino rinkai, nes dabar rimtesnio pripažinimo sulaukia tarsi ir visa kriptoturto rinka. Savo ruožtu joje dominuoja BTC, kuris, tikėtina taip pat išnaudotų augantį visos šios rinkos pripažinimą.

BTC strategijos ir politiniai memkoinai

Kalbant apie „MicroStrategy“, atsiranda vis daugiau kompanijų, bandančių kopijuoti šios JAV IT bendrovės investicijų į BTC strategiją ir paversti bitkoiną pagrindiniu savo rezervų turtu. Tokia strategija padėjo šios kompanijos akcijoms per mažiau nei ketverius metus pabrangti daugiau nei 1000%.

Naujausias tokios strategijos pavyzdys – sveikatos sektoriaus paslaugų bendrovė „Semler Scientific“, šią savaitę paskelbusi, kad už 40 mln. JAV dolerių ji nupirko BTC 581. Žinia kompanijos vertę pakėlė beveik 40%. Tačiau, kad tokia strategija nereiškia vien tik brangstančias akcijas, rodo ir japoniškosios, tą pačią BTC strategiją pasirinkusios „Metaplanet“ pavyzdys – jos akcijos per pastarąsias penkias dienas atpigo apie 24%, nors per mėnesį jų kaina vis dar yra beveik padvigubėjusi, o nuo balandžio, kada paskelbti BTC planai, beveik patrigubėjusi. Prisiminti galima ir kitą, palyginti nedidelę kompaniją „Nilam Resources“, po kurios vien tik planų pirkti BTC paskelbimo šiemet kovą akcijos iškart brango apie 1250%, tačiau dabar jos atpigusios daugiau nei 90% po atšauktų BTC planų ir painių vidinių istorijų. Bet kuriuo atveju, tikėtina, kad greitai išgirsim vis daugiau pranešimų, apie BTC strategijos besiimančias kompanijas.

Savo ruožtu, kainų pokyčio atžvilgiu dabar daugiausia veiksmo vis dar yra vadinamųjų memkoinų rinkoje, labiau primenančioje kazino. Šie žetonai paprastai yra įkvėpti vienokių ar kitokių memų ir dažnai patys pripažįsta, kad juos naudoti įmanoma tik spekuliacijoms, kitaip tariant – lošimui. Šioje kategorijoje pastaruoju metu itin suaktyvėjo vadinamieji „politiniai memkoinai“, arba politikų vardais bandantys pasinaudoti žetonai (MAGA (TRUMP), Jeo Boden (BODEN), Doland Tremp (TREMP) ir kt.). Šią savaitę ši žetonų kategorija demonstruoja geriausius rezultatus – rinkos kapitalizacija daugiau nei padvigubėjo, iki maždaug 1,56 mlrd. JAV dolerių. Bet tai nereiškia, kad visiems čia sekasi – yra per savaitę ir 99% atpigusių žetonų. Bet kuriuo atveju, panašu, kad memkoinų rinkoje šunų madą dabar keičia politikai.